Šport > Košarka
45 ogledov

Ivo Daneu v Hiši slavnih

Legendarni slovenski košarkar je tudi uradno postal legenda. Žurnal24 main
Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) je v predmestju Madrida odprla Hišo slavnih in vanjo uvrstila tudi nekdanjega slovenskega virtuoza pod koši, 70-letnega Mariborčana Iva Daneua.

"To je velika čast tako zame kot za moje soigralce pri nekdanji Olimpiji in reprezentanci Jugoslavije. Hkrati pa je to idealna priložnost, da se svoji ženi Katji še enkrat zahvalim za vso podporo, ki mi jo je izkazovala med košarkarsko kariero", je na podelitvi v Madridu povedal Ivo Daneu.

Ivo Daneu je košarkarsko kariero začel v rodnem mestu (1949–1956), nadaljeval in končal pa pri Olimpiji (1956–1970). V dresu jugoslovanske reprezentance je odigral 209 tekem, bil udeleženec treh olimpijskih iger (Rim 1960, Tokio 1964, Mehika 1968) in treh svetovnih prvenstev (Rio de Janeiro 1963, Montevideo 1967, Ljubljana 1970). Z reprezentanco nekdanje Jugoslavije je bil svetovni prvak v Ljubljani, srebrn na OI v Mehiki, še dvakrat srebrn na SP ter trikrat drugi na evropskih prvenstvih (Beograd 1961, Nemčija 1965, Italija 1969). Leta 1967 je bil proglašen za najboljšega športnika Jugoslavije.

Že pred tem, 1. marca, so v Hišo slavnih v Alcobendasu pri Madridu posthumno uvrstili naslednje igralce: Aleksander Belov (Rusija), Krešimir Čosić (Hrvaška), Teofilo Cruz (Portoriko), Mirza Delibašić (BiH), Radivoj Korač (Srbija), Fernando Martin (Španija), Dražen Petrović (Hrvaška), Liliana Ronchetti (Italija) in Vanja Vojnova (Bolgarija).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.