Šport > Košarka
16 ogledov

"Izpolnili nismo niti cilja niti želje"

Avanzo si v Sloveniji letos želi projekta Basketball Without Borders. (Foto: Nik Žurnal24 main
Na Košarkarski zvezi Slovenije so rekli bobu bob. Nastop Slovencev je direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo označil kot neuspeh. A vseeno je iz ponesrečenega nastopa na evropskem prvenstvu v Litvi potegnil tudi nekaj pozitivnih reči.

Eden glavnih mož na KZS je takole ocenil nastop slovenske izbrane vrste: "Treba je reči, da je naša uvrstitev na tem evropskem prvenstvu neuspeh. Cilj je bila uvrstitev med šest, želja pa je bila kolajna. Izpolnili nismo niti cilja niti želje. Zdaj je treba narediti resno analizo in dobro premisliti vse reči."

Direktor članskih reprezentanc in namestnik generalnega sekretarja je kot dobro reč izpostavil predvsem delo selektorja Božidarja Maljkovića z mlajšimi košarkarji: "Že zdaj lahko rečemo, da je bilo nekaj dobrih in slabih stvari. Menim, da so bili tisti izbirni treningi zelo dobra zadeva, nekako smo naredili dober pregled nad vsem, kar trenutno imamo. To je nadgradilo že zdaj zelo dobro delo, ki smo ga imeli z mladimi. Tokrat so bili štirje novinci v reprezentanci – Zoran Dragić, Edo Murić, Mirza Begić in Luka Rupnik – še štirje fantje so bili na širšem seznamu in to je velik kredit za prihodnost. V tej zgodbi se je treba nasloniti na dobre reči in seveda izboljšati tiste, ki so bile slabše. Seveda nismo bili zadovoljni z igro, predvsem v napadu ni bila na takšnem nivoju kot v zadnjih letih. Po dolgem času se zdaj soočamo s tem, da nismo dosegli cilja."

Slovenija po neuvrstitvi na turnir dodatnih kvalifikacij za olimpijske igre v Londonu naslednje leto ne bo igrala uradnih tekem. Boštjan Nachbar je že namignil, da bi bilo dobro, če bi se reprezentanti vseeno zbrali in nekako ohranili stik. "Poskušali bomo zapolniti to vrzel. O tem smo se že pogovarjali in razmišljali, tudi v naslednjih dneh, tednih in mesecih bomo poskušali najti najboljšo rešitev. Nekaj idej je že in verjamem, da bomo tudi 2012 znali zapolniti z nekim pametnim projektom. Do ključnega projekta slovenske košarke sta sicer še dve leti – tako v rezultatskem kot v organizacijskem pogledu. Kar se tiče reprezentance, nas čaka zdaj izvajanje dvoletnega programa, ki bo sedaj nekoliko spremenjen, kar pa se Eurobasketa tiče, lahko rečem, da je vsa zgodba zastavljena dobro. Obeta se vrhunski projekt. Menim, da se ni treba bati za prihodnost slovenske košarke. Letošnji rezultat je treba vzeti kot dobro opozorilo za naprej. Ob zmagi proti Litvi se morda ne bi tako trezno posvetili vsem stvarem kot zdaj, ko se nam je pripetil manj prijeten scenarij."

So reprezentanti morda kako drugače dojemali tujega selektorja? "Da bi bila kakšna negativna sprememba, se ni zgodilo. Bilo je ravno nasprotno. Ko smo se z njimi pogovarjali, so vsi zelo pozitivno reagirali na to. Tudi sami so v preteklosti dejali, da si želijo še več avtoritete, bolj avtoritativnega trenerja. Na KZS smo delali v dobri veri in iskali najboljšo rešitev za slovensko košarko. Tudi zdaj ni prišlo v reprezentanci do spora, do kakšnih vročih besed. Sem zelo ponosen, da smo kljub vsem zadevam, ki so se tokrat dogajale, ostali klapa. Kult reprezentance obstaja in za prihodnje generacije ga je treba negovati še naprej. Čez dve leti bomo morali tudi rezultatsko vso reč zapeljati v pravo smer," je dejal Avanzo.

Po neuspehih se ponavadi iščejo spremembe. "Strokovni svet bo zasedal v roku meseca dni. Razpravljal bo o poročilu strokovnega štaba. Mi bomo določili rok za sestavo tega poročila, strokovni svet bo zadevo potem ocenil in podal svoje stališče. Nato se bomo pogovarjali naprej," je še povedal direktor članskih reprezentanc, ki je na vprašanje, ali bo Maljković težje dobil zaupnico zaradi višine plače, saj se ob večjem plačilu pričakujejo tudi boljši rezultati, dejal: "Ne vem, zakaj bi bilo težje. Delo trenerja je neodvisno od njegovega plačila. Težko bi dejal, da je pogojeno z denarjem. Je pa to za vse nas nova okoliščina in zagotovo bo to tudi eden izmed segmentov, na katerega bomo pozorni. Na Poljskem smo že dosegli četrto mesto. Zdaj si vselej zastavimo visoke cilje – ne glede na višine plač kogarkoli na zvezi ali selektorja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.