Šport > Košarka
23 ogledov

Joakim Noah, zmage ima v genih

Joakim Noah
1/17
Žurnal24 main
Njegov oče Yannick je leta 1983 osvojil OP Francije. Njegova mama Cecilia Rodhe je bila leta 1978 miss Švedske. On lahko postane prvak lige NBA. Joakim Noah, največji borec v vrstah Chicago Bullsov.
V nedeljo bomo stopili bomo na parket in igrali z veliko ostrine. Pripravljeni bomo, povsem bomo osredotočeni na zmago. O zmagi bo odločala tudi želja. Veliko je v igri. To so tekme, ki bodo zaznamovale naše kariere, po njih se nas bodo spominjali. To so naše največje tekme in tako tudi želimo igrati.
Joakim Noah

MVP Derrick Rose je gonilna sila v napadu Chicago Bullsov, a največja moč najboljše ekipe rednega dela letošnje sezone lige NBA, ki se zdaj za preboj v veliki finale meri z Miami Heati, je obramba, kjer s svojo borbenostjo, nepopustljivostjo dominira 211 centimetrov visoki center Joakim Noah. Doslej je bil ta v New Yorku rojeni ameriški Francoz bolj znan po svojih starših: mama Cecilia Rodhe je bila miss Švedske, oče Yannick Noah pa je zadnji francoski zmagovalec teniškega OP Francije (1983). Športnika pa sta bila tudi njegova stara starša (po očetovi strani): Zacharie Noah (rojen v Kamerunu) je bil profesionalni nogometaš in je leta 1961 s Sedanom osvojil francoski pokal, Marie-Claire Noah pa je bila košarkarica, tudi kapetanka francoske reprezentance. Šport in zmage so tako zapisane v njegovih genih.

Joakim je s košarko začel na ulicah Manhattana, kjer je bil med igralci streetballa znan kot The Noble One. Leta 2004 je odšel na študij in igranje košarke na Florido. V prvi sezoni ni bil nič posebnega, v drugi je eksplodiral in bil drugi najboljši igralec Gatorsov (boljši je bil le danes član Atlante Hawksov Al Horford). Leta 2006 sta moštvo popeljala do prvega naslova NCAA-prvaka, Noah je bil celo izbran za najboljšega igralca Final 4. Lahko bi šel na nabor, a se je odločil za še eno leto igranja z Gatorsi in osvojili so še en naslov. Zdaj četrto leto igra za Bullse, v zadnjih dveh ima povprečje tako skokov kot točk višje od 10. Kar pa se tiče reprezentance, je izbral francosko.

Joakim je imel na drugi tekmi finala Vzhoda devet točk in osem skokov (zmagal je Miami), na prvi pa devet točk, dve ukradeni žogi, štiri podaje in 14 skokov (od tega osem v napadu, kar je bilo ključno za zmago). "Odličen je. Njegova energija nas ponese. Tako zelo čustven je, da je to fenomenalno," o 26-letniku, ki je bil leta 2007 deveti izbor na naboru, pove njegov soigralec Carlos Boozer. Tudi v vrstah Heatov ne skrivajo občudovanja. "Njegov učinek je presegel naša pričakovanja. Ključno vpliva na potek tekem. Ta dvoboj bo preizkus fizične in psihične vzdržljivosti in Noah to ima," pove trener Miamija, Erik Spoelstra. Tretja tekma bo v noči na ponedeljek ob 2.30 po srednjeevropskem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.