Šport > Košarka
1929 ogledov

"Jordan je prekršil vse možne kodekse!"

michael jordan Profimedia
V luči nekaterih razkritij in enostranskega prikaza dogodkov v dokumentarnem filmu The Last Dance se stopnjujejo kritike na račun osrednjega akterja Michael Jordana.

Kritike se nanašajo predvsem na razkritje občutljivih informacij glede nekdanjih košarkarjev Chicago Bulls, spornega prikaza tekmecev in soigralcev, še zlasti Scottieja Pippena, obtožb na račun Horaca Granta ter nejasnih podrobnosti glede pogajanj o podaljšanju Jordanove pogodbe za sezono 1998/1999.

Med prvimi je po šestkratnemu prvaku lige NBA udaril Grant, ki je odločno zanikal navedbe, da naj bi bil prav on glavni vir pri nastanku kontroverzne knjige Jordan Rules. Ob tem se je obregnil tudi ob Jordanovo razkritje, da je bil kot novinec leta 1984 priča razvratu v hotelski sobi, kjer so košarkarji Chicaga uživali prepovedane substance in se predajali užitkom v družbi mičnih deklet. "Če je kdo izdajalec, potem je to on," je dejal. Zgodba je razbesenela tudi nekdanjega Bika Craiga Hodgesa, ki je Jordanu očital, da se je izneveril svojim soigralcem.

Pereča tema dokumentarnega filma je tudi prikaz Jordanove "desne roke" Scottieja Pippna. Gledalce je v oči zbodel Jordanov očitek, da je bil Pippen sebičen, ker je namerno odlašal z operacijo stopala in posledično izpustil velik del rednega dela sezone 1997/1998. Toda Pippen je imel svoje razloge. V zakulisju je namreč bil jalovo bitko z generalnim direktorjem franšize Jerryjem Krasuom, ker ta ni želel pristati na podpis nove pogodbe. Čeprav je bil Pippen eden najboljših košarkarjev na svetu, je bil v zadnji sezoni v Chicagu šele 122. najbolje plačani igralec v ligi.

Jordan je v tisti sezoni prejel 33 milijonov dolarjev, Pippen samo 2,8.

kendrick perkins | Avtor: Epa Epa
Pomisleke glede prikaza ekipne dinamike sta izrazila tudi Ron Harper in Bill Cartwright, seznamu kritikov pa se je pridružil tudi košarkar s 14-letnim stažem v ligi NBA Kendrick Perkins.

Nekdanji član Boston Celtcis, kjer je leta 2008 osvojil naslov prvaka, kasneje pa je igral še za Oklahomo City Thunder, Cleveland Cavaliers in New Orleans Pelicans, je kritiziral ustvarjalce dokumentarca, ker so Jordana prikazali kot "superjunaka", soigralce in tekmece pa kot "podleže", žalosti pa ga tudi Michaelov doprinos.

"Michael Jordan je prekršli vse možne kodekse. Nekatere izjave o Scottu Burrellu, češ da je bil vsak dan v nočnem klubu. Potem obtožbe na račun Horaca Granta, razkritje o tem, kako so vsi razen njega uživali droge. The Last Dance je prizadel tudi Scottieja Pippna. Ljudje danes nanj gledajo kot na sebičnega človeka," je prepričan Perkins.

"Namen dokumentarca je bila hvala na Jordanov račun, kar je tudi prav, vendar ni bilo potrebno rušiti ugleda drugih, da bi poveličevali njega, saj njegova veličina govori sama zase," je dodal nekdanji NBA-jevec.
 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.