Šport > Košarka
1 ogledov

Kdo bo najboljši v ligi NBA?

Bostjan Nachbar getty Žurnal24 main
V noči na sredo se je začela nova košarkarska sezona lige NBA, v kateri bo svoje znanje letos razkazovalo pet Slovencev. Tokrat vas v spletni anketi sprašujemo, kdo od slovenskih košarkarjev bo najboljši v letošnji ligi NBA.

Potem ko so se prvaki iz San Antonia dan pred začetkom lige NBA odpovedali uslugam Bena Udriha, ki je na koncu pristal v Sacramentu, vam na izbiro ponujamo štiri kandidate. Da bi vam olajšali delo, jih na kratko predstavljamo.

Saša Vujačić
Najmlajši slovenski predstavnik v ligi NBA je član Los Angeles Lakersov Saša Vujačić. 23-letni Mariborčan je član Jezernikov od samega začetka kariere onstran Atlantika. Na naboru leta 2004 je bil v prvem krogu izbran kot 27. Branilec, ki se je v mestu filma prikupil tudi enemu od največjih zvezdnikov lige Kobeju Bryantu, na leto zasluži 1.756.951 dolarjev. Trener Phil Jackson mu je v minuli sezoni v 73 odigranih srečanjih v povprečju namenil 12,8 minute na parketu. V tem času je na srečanje zbral 4,3 točke, 1,1 skoka in 0,9 podaje.


Saša Vujačić © Getty Images

 

Boštjan Nachbar
Če gledamo pripravljalne tekme, bi moral biti prvi slovenski zvezdnik Boštjan Nachbar. Član New Jersey Netsov je blestel v pripravljalnih srečanjih in bil skoraj po pravilu prvi strelec svojega moštva, kjer kar mrgoli zvezd ( Vince Carter , Richard Jefferson ). Zaradi poškodbe je priprave izpustil le organizator Jason Kidd . Za Nachbarjem je odlična sezona. V 76 odigranih tekmah lanske sezone je njegova minutaža v povprečju znašala 20,2 minute. V tem času je v povprečju v statistiko vpisal 9,2 točke, 3,3 skoka in 0,8 podaje. Njegova letna plača znaša 2,5 milijona dolarjev. 27-letnega in 2,06 metra visokega košarkarja so leta 2002 kot 15. v prvem krogu nabora izbrali Houston Rocketsi, kjer pa ni veliko igral.


Boštjan Nachbar © Getty Images

 

Primož Brezec
Še malo debelejša kot Nachbarjeva je denarnica centra Primoža Brezca. Ta na leto v dresu Charlotte Bobcats zasluži 2.750.000 dolarjev. Sežančan deli podobno usodo kot Nachbar. Leta 2000 so ga v prvem krogu nabora kot 27. izbrali pri Indiani, kjer pa njegov talent ni prišel do izraza. Brezec je novo pomlad doživel ob prestopu med Bobcatse, kjer se je ustalil v prvi postavi in velja za enega od nosilcev igre moštva. Lani so njegov napredek ustavile poškodbe, podobno kot letos, ko je izpustil skoraj celoten ciklus pripravljalnih tekem. Statistika 28-letnega slovenskega "nebotičnika" v vsej karieri lige NBA je naslednja: odigral je 271 tekem, od tega jih je 196 začel. V 20,8 minute na srečanje je v povprečju dosegel 8,6 točke in pod koši pobral še 4,5 žoge ter 0,6-krat podal.


Primož Brezec © AFP

 

Rašo Nesterović
Kot zadnjega navajamo veterana pod koši v severnoatlantski ligi, Raša Nesterovića. S svojimi igrami v Italiji je navdušil skavte moštva Minnesota, ki ga je v svoje vrste izbrala leta 1998 kot 17. v prvem krogu nabora. Šampionski časi so sledili v San Antoniu, kjer si je skupaj z Udrihom nataknil prstan, ki ga prejmejo zmagovalci lige NBA. Zadnje leto je odigral pri Toronto Raptorsih, kjer je njegova minutaža znova narasla. Nad plačo se Nesterović prav gotovo ne pritožuje. Na leto namreč zasluži 7.840.000 dolarjev. 2,13 metra visoki center je v devetih sezonah med profesionalci odigral 628 srečanj, od tega kar 529 v prvi postavi. V povprečju je igral 23,7 minute ter dosegel 6,9 točke in imel 5,5 skoka ter eno podajo.


Rašo Nesterović © AFP

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.