Šport > Košarka
5 ogledov

Kdo bo zasijal letos?

Greg Oden je bil glavna atrakcija že po lanskem naboru, a je nato celo sezono iz Žurnal24 main
Vsaka nova sezona v ligi NBA na sceno izstreli nekaj novih zvezd in to leto zagotovo ne bo izjema. Na zurnal24.si vam predstavljamo potencialne zvezdnike.
 
 

Zadovoljen bom, če se bomo uvrstili v končnico ali zmagali na več tekmah kot v prejšnji sezoni.

Greg Oden

 
Nova sezona v košarkarski ligi NBA je pred vrati, zato smo pogledali, kaj se nam pred njo obeta. Liga je poleti doživela manjši šok zaradi prestopa številnih igralcev v evropske klube, vendar se odgovorni za to ne menijo kaj preveč, saj se zavedajo, da novi zvezdniki že trkajo na vrata. Kdo izmed novincev pa ima največ možnosti, da zaznamuje letošnjo sezono? Vsi strokovnjaki v en glas zatrjujejo, da bi to moral biti Greg Oden . Dvajsetletni in 213 centimetrov visoki center je bil sicer na naboru izbran že leta 2007, a je celotno lansko sezono izpustil zaradi poškodbe kolena. Čeprav ima še nekaj težav s fizično pripravljenostjo, pa bi moral biti on tisti, ki bo zaznamoval novo sezono. Kakšni so njegovi cilji, je Oden jasno povedal tudi sam: "Želim si zmagovati. Vsako tekmo bom odšel na teren in poskušal pomagati moštvu, kolikor se da. Osebna statistika me ne zanima preveč. Zadovoljen bom, če se bomo uvrstili v končnico ali zmagali na več tekmah kot v prejšnji sezoni." Strokovnjaki ocenjujejo, da se rodi le en takšen košarkar na generacijo, zato morebitna prevlada že v prvi sezoni ne bi smela biti presenečenje.

Rudy Fernandez bo s svojimi atraktivnimi potezami navduševal navijače Portlanda. © AFP

 
Odnu bo v Portlandu družbo delal še en izvrsten novinec, in sicer Rudy Fernandez , ki je bil prav tako izbran na naboru leta 2007. Rudy je prejšnjo sezono nastopal za Joventut iz Badalone , da je več kot pripravljen na igranje na ravni lige NBA, pa je dokazal na zadnjih olimpijskih igrah. Ljubitelji košarke so si zagotovo najbolj zapomnili njegovo predstavo iz finala, ko je ZDA nasul 22 točk, med drugim pa je tudi privlačno zabil preko Dwigtha Howarda . Veliko razlogov za optimističen pogled v prihodnost imajo tudi navijači Miamija. Moštvo sta namreč okrepila supernadarjena novinca Michael Beasley in Mario Chalmers . Medtem ko junak lanskega finala lige NCAA Chalmers verjetno potrebuje še nekaj časa za kaljenje na najvišji ravni, pa takojšnjo izstrelitev med zvezde napoveduje drugi izbor na letošnjem naboru, Beasley. 208 centimetrov visoki krilni center je zablestel že na prvih pripravljalnih srečanjih, saj je v petih tekmah povprečno dosegal 16 točk in šest skokov. Oba novinca vročice pa sta bila že na pripravljalnem taboru vpletena v manjši incident. Zaradi dima se je namreč v Orlandu v njuni sobi sprožil požarni alarm, na katerega se je kot prva odzvala lokalna policija. Uradne osebe so dejale, da je v sobi dišalo po marihuani. Zaradi tega sta dobila Beasley 50 tisoč dolarjev kazni, Chalmers pa 30 tisoč zelencev manj, a je zaradi kršitev moral zapustiti kamp. Zato se lahko upravičeno vprašamo: bosta to novi zvezdi ali le "bad boya" lige NBA?

 

Nabor 2008

1. Derrick Rose (CHI)
2. Michael Beasley (MIA)
3. O. J. Mayo (MEM)
4. Russell Westbrook (OKL)
5. Kevin Love (MIN)

Največja konkurenca Odnu (tudi po njegovih besedah) bi moral biti prvi "draft" letošnjega leta Derrick Rose . Košarkar, ki bo na dresu nosil številko izbora na naboru, torej ena, igra na položaju branilca-strelca, odlikuje pa ga tudi izvrsten pregled nad igro. V šestih pripravljalnih tekmah je dosegal po slabih 15 točk, k temu je dodal še pet podaj. Morda bo ravno Rose tisti kamen v mozaiku, ki bi lahko pomenil vrnitev Bikov na pota stare slave, saj talentov v moštvu nikakor ne primanjkuje. Ben Gordon, Luol Deng, Larry Houghes in Andres Nocioni so le nekateri izmed tistih igralcev, ki bodo pod vodstvom Vinnyja Del Negra poskušali pokazati, da je lanska slaba sezona že zgodovina.


Derrick Rose (desno) in Michael Beasley (levo). Prvi in drugi izbor letošnjega nabora. © EPA

 
Dober nabor so opravili tudi Memphis Grizzlies , ki se jim kot kaže končno obeta svetlejša prihodnost. Po eni izmed najneumnejših menjav v zgodovini košarke, ko so v Lakerse poslali Paua Gasola, je zdaj moštvo okrepil njegov mlajši brat. Marc Gasol nedvomno ni tako nevaren za koš kot njegov starejši brat, ga pa zato odlikujejo izjemne obrambne sposobnosti. Na pripravljalnih tekmah je dokazal, da se je dobro vklopil v moštvo, in bo predstavljal pravo okrepitev pod košem. Bolj od Gasola pa je do zdaj nedvomno navdušil O. J. Mayo . Tretji izbor na letošnjem naboru zares blesti na srečanjih pred začetkom rednega dela. Na sedmih tekmah je povprečno dosegal 16 točk na srečanje, za slabo točko pa je bil od njega uspešnejši prvi zvezdnik Grizlijev Rudy Gay . In prav v to navezo navijači Memphisa polagajo največ upanja. Pomembna vloga bo pripadla tudi lanskima novincema Hakimu Warricku in Miku Conleyju , ki bo skrbel za organizacijo napada. Če svoj potencial končno upraviči še Darko Miličić , bi lahko bili Grizliji pozitivno presenečenje.

 

Anketa: Kdo bo najboljši novinec sezone? *

1. Michael Beasley  48,1 %
2. Greg Oden 29,6 %
3. O.J. Mayo 11,1 %
* po mnenju direktorjev klubov

Med igralci, izbranimi v prvi deseterici nabora, bo ob že omenjenih največ oči uprtih v Kevina Lova in Danila Gallinarija . Love je postal prava zvezda kratkih videoposnetkov na portalu YouTube, kjer zadeva trojke iz nemogočih položajev in na neštete načine. Mnogo manj pa je do zdaj pokazal na samem parketu. Osem točk na srečanje je najverjetneje manj, kot je večina od njega pričakovala, a vsi verjamejo, da bo ob pravem trenutku pokazal pravi obraz. Medtem ko so navijači Volkov svojega novinca že videli na delu, pa privrženci Knicksov še zmeraj ugibajo, česa je sposoben 20-letni Gallinari. Italijan z vzdevkom Il Gallo, ki v prevodu pomeni petelin, je pripravljalna srečanja izpustil zaradi bolečin v hrbtu. 208 centimetrov visokega krilnega centra po slogu igre še najbolj primerjajo z rojakom Andreo Bargnanijem , in če bo podobno igro pokazal že v prvi sezoni, bo to za Kratkohlačnike velika pridobitev.


Phoenix Sunsi so dokazali, da resno računajo na Gorana Dragića. © EPA

 
 

Anketa: Kdo bo najbolj zasijal v naslednjih petih letih?

1. Greg Oden 30,8 %
2. Michael Beasley 23,1 %
Derrick Rose 23,1 %
4. Anthony Randolph 7,7 %
Russell Westbrook 7,7 %
* po mnenju direktorjev klubov

Kaj pa ostali? Slovenci bomo zagotovo najbolj spremljali igre Gorana Dragića , ki je na pripravljalnih srečanjih zaradi poškodbe Steva Nasha dobil veliko minutažo. To je Ljubljančan tudi dobro izkoristil in se izkazal z raznovrstno igro. Čeprav toliko priložnosti za igro ne gre pričakovati, je to več kot dober pokazatelj, da pri Sunsih nanj resno računajo. Zanimivo bo tudi videti, kako se bo v najmočnejši ligi na svetu znašel hrvaški biser Roko Leni Ukić . Bivši dirigent rimske Lottomatice na pripravljalnih tekmah ni dobival takšne minutaže kot Dragić, a zaradi pomanjkanja branilcev v moštvu Raptorsov lahko pričakujemo, da se bo skozi sezono igralni čas daljšal. José Calderon namreč vsega preprosto ne bo zmogel sam. V ligo pa prihaja še en zanimiv nov obraz, ki prav tako igra na položaju organizatorja igre. K aktualnim podprvakom lige Lakersom se je preselil Sun Yue . Kitajec je nase opozoril z dobrimi predstavami na domačih olimpijskih igrah v Pekingu . Ob prestopu pa se upravičeno porajajo vprašanja, ali ni bila to zgolj marketinška poteza franšizo še dodatno približati azijski celini. Sun je sicer nastopil na štirih pripravljalnih tekmah, a njegova statistika je v povprečno sedmih minutah na parketu ostala bolj ali manj prazna.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.