Šport > Košarka
26 ogledov

Kdo, če kdo, bo snel prstan Partizanu?

Partizan je v zadnjih letih najuspešnejše moštvo na področju nekdanje Jugoslavij Žurnal24 main
Pred vrati je nova sezona lige NLB. Tokrat z le dvema slovenskima predstavnikoma. Kdo bo mešal štrene srbskim klubom? Kam lahko seže Olimpija? Kako visoko bo zadolžena Cibona?

Z oktobrom v dežele Balkana vsako leto od 2001 naprej prihaja liga NLB, ki se je ob svoji ustanovitvi sicer imenovala še liga Goodyear. V letošnji sezoni bo imela Slovenija zaradi piškavih rezultatov (9. mesto Olimpije, 11. Krke in 12. Heliosa) le dva predstavnika, in sicer zeleno-bele iz Tivolija in domžalsko moštvo.

Zmaji so na pragu nove sezone večkrat napovedali, da je zanje regionalno tekmovanje celo v prednosti pred Evroligo in da se (znova) želijo zavihteti na zaključni turnir in se celo boriti za prstane zmagovalcev. Ob okrepljeni ekipi in glede na dejstvo, da Zdovčevi varovanci zaradi pomanjkanja skupnih treningov v popolni postavi pravo formo pričakujejo šele čez nekaj mesecev, bi resno utegnili mešati štrene najboljšim. Vendar pa bo treba velika nihanja, ki so se pogosto dogajala v lanski sezoni, zmanjšati na minimum. Tudi domžalski Helios želi storiti korak naprej, pomemben adut trenerja rada Trifunovića pa bo uigranost, saj je moštvo med poletjem ostalo skoraj nedotaknjeno.

Orjaški Boban Marjanović bo pomembno orožje Hemofarma. © ABA

 
Po "slovenskem" uvodu nikakor ne moremo mimo srbskih klubov, ki v zadnjih letih kraljujejo na Balkanskem polotoku. Od osmih naslovov, kolikor je bilo odigranih sezon pod jadranskimi koši, sta Srbom uspela izmakniti lovoriko le Olimpija (2001/02) in Zadar (2002/03). Rekorderji so košarkarji Partizana , ki so si nataknili zmagovalne prstane po zadnjih treh finalih. Črno-beli bodo eni glavnih favoritov tudi letos. Impresiven je način, kako Beograjčani vsako poletje prodajajo svoje najboljše košarkarje, jeseni pa se vedno znova izkaže, da so spet sestavili zmagovalno moštvo. Odšli so odlični Milenko Tepić (Panathinaikos), Novica Veličković (Real), Uroš Tripković (Joventut), Stephane Lasme (Maccabi), torej skoraj celotna prva peterka. Partizanov dres pa sta od bolj izkušenih igralcev oblekla Dejan Milojević , ki je kasneje oznanil svoj pokoj, in povratnik iz Panathinaikosa Dušan Kecman . Iz Granade je prišel Aleksandar Marić , novinci pa so še Stefan Sinovec, Aleksander Mitrović in Branislav Djekić .

Na prvi pogled bodo imeli črno-beli šibkejše moštvo kot v prejšnji sezoni, vendar se nikoli ne ve, kakšen trikec bo pripravil Duško Vujošević . Pričakuje se napredek Jana Veselyja , ki je že v lanski sezoni prikazal nekaj odličnih iger. Dušan Kecman bo gotovo prispeval svoj strelski delež, na ameriški turneji je na svoja pleča breme prevzel dvojec Aleksandrov - Marić in Rašić. Skratka, Partizan niti slučajno ne bo moštvo za podcenjevanje.

Partizan žanje sadove sistematičnega Vujoševićevega dela. © ABA

 
Hemofarm je lani osvojil tretje mesto. Od vidnejših košarkarjev so ga zapustili naš Nebojša Joksimović (Lokomotiva Rostov), Vladan Vukosavljević (Ostende) in Boris Savović (Budućnost). Nadomestili pa so jih Marko Šutalo (Vojvodina), Raško Katić in Američan Jarod Cameron Stevenson . Moštvo iz Vršca prav tako lahko uvrstimo med favorita za naslov, čeprav izrazite zvezde nima. Zato pa ima igralce, ki lahko prej ali slej eksplodirajo. Na primer srbski reprezentant Milan Mačvan ali pa orjaški 222 centimetrov visoki Boban Marjanović .

Četrto mesto v lanski izvedbi lige je osvojila Crvena zvezda , ki se otepa z denarnimi težavami, v slovo pa ji je pomahal tudi kultni trener Svetislav Pešić . Rdeče-belo barko so poleg njega zapustili tudi Američana Andre Owens (Türk Telekom) in Lawrence Roberts , Mirko Kovač, Marko Marinović (Pamesa) in Filip Šepa (Radnički). Njihova nadomestila pa so postali branilci Maurice Bailey , znanec iz Olimpije, Filip Videnov ter povratnik Vuk Radivojević . Os igre trenerja Aca Petrovića bo verjetno pod obročem, kjer imajo svoj delokrog Vladimir Štimac, Marko Kešelj, Elmedin Kikanović in reprezentant Nemanja Bjelica .

Košarkarji FMP v svojih vrstah nikoli nimajo velikih zvezdnikov, vendar lahko ekipa, ki jih ne vzame resno, še kako močno dobi po prstih. V lanski sezoni je moštvo iz Železnika, predmestja Beograda, osvojilo osmo mesto, edina poletna sprememba pa ga je čakala v obliki odhoda Nikole Ilića . Glavni orožji bosta verjetno orjaka Predrag Samardžiski in Dejan Raduljica .

Novinec v ligi bo Radnički , ki je največja neznanka. Moštvo iz Vršča je od bolj zvenečih imen v svoje vrste pripeljalo Vukašina Aleksića, Nenada Mišanovića in Filipa Šepo , treniral pa ga bo Miroslav Nikolić .

Omenimo še Budućnost , ki je lani osvojila zelo spodbudno šesto mesto, sprijazniti pa se je morala z odhodom nosilcev igre Žarka Čabarkape, Vladimirja Dašića (Real), Ivana Maraša in drugih. Prišli so Boris Savović (Hemofarm), Čedo Vitkovac (Partizan) in tudi nekdanji slovanovec Marko Lekić . V prihodnjih dneh vam bomo predstavili še ostale klube.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.