Šport > Košarka
31 ogledov

Kitajska Slovenijo lovila do konca

Minuli vikend so Slovenci na Kitajskem osvojili Stankovićev pokal. (Foto: KZS/Da Žurnal24 main
Slovenska košarkarska reprezentanca je na turnirju Borislava Stankovića v kitajskem Liudžovu premagala Kitajsko s 75:71.

Prvi polčas je Slovenija odigrala v valovih. Na trenutke je bila igra odlična in sredi druge četrtine so izbranci Memija Bečirovića v 17. minuti vodili že za 11 točk, vendar nato slabo igrali obrambo na zunanjih igralcih, dovolili nekaj trojk, zato je v (pre)kratkem času skopnela na le dve. Pred tem pa je zeleno-belim silam veliko preglavic povzročal izjemni Jianlian Yi, ki je v prvi četrtini v sedmih minutah dosegel 11 točk oziroma povedano drugače 11 od 16 kitajskih. Hvalevredna je bila igra Gorana Dragića, Samo Udrih je nastopil pogumno, pohvale si zaslužita še Sani Bečirović in Primož Brezec.

V nedeljo ob 13:30 po slovenskem času se bodo zeleno-beli košarkarji v finalu turnirja pomerili z Avstralijo, ekipo, s katero so na tem turnirju edino tekmo izgubili.

V nadaljevanje je Slovenija krenila bolje, korak za korakom višala svojo prednost in tri minute pred koncem srečanja vodila za 11 točk. Nato pa je sledilo nekaj prehitro zaključenih napadov, zgrešenih metov za eno in dve točki in dovoljenj Kitajski za zadete trojke. Slovenski košarkarji so se tako dobesedno do zadnjih sekund tresli za zmago, saj so imeli domačini dobrih 20 sekund pred koncem pri minus tri napad za morebitno izenačenje, vendar so izgubili žogo. Zmago je šest sekund pred koncem z zadetim prostim metom potrdil Goran Dragić. Skrbi predvsem veliko prelahko zapravljena prednost 11 točk, kar se je Sloveniji zgodilo celo dvakrat na srečanju.

Izjavi po tekmi:

Memi Bečirović, selektor:
"To je bila težka tekma, kakršno smo tudi pričakovali, saj smo igrali proti gostiteljem, ki jim je pomagala tudi publika. Fantom bi čestital za današnje srečanje, ki so ga dobro izvlekli in pokazali pravi karakter, kar je za del priprav zelo pomembno. Nismo se ustrašili tekmeca, odigrali od prve do zadnje minute dobro in na koncu zasluženo zmagali. Na koncu smo sicer imeli malo krize, saj smo Kitajcem pustili, da se vrnejo s pridobljenimi žogami in našimi nespametnimi potezami, a to je sestavni del košarke. Na koncu šteje rezultat in ta je za nas ugoden, nas pa še vedno čaka veliko dela in popravkov."

Hasan Rizvić:
"Tekma je bila zelo težka, sodniki pa kriterij prilagodili Kitajcem, zato je bilo še težje igrati. Motivacije je bilo ogromno, borili smo se, da bi prišli v finale, kar nam je na koncu tudi uspelo."

Turnir Borislava Stankovića, 3. kolo:

Slovenija : Kitajska 75:71 (62:55, 44:41, 22:18)
G. Dragić 15, Udrih 13, Bečirović in Klobučar po 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.