Šport > Košarka
14 ogledov

Kje je LeBron? "Neopravičljivo!"

LeBron James trening EPA
LeBron James je dolžnik finala. "Osem točk je neopravičljivih," priznava. "Na peti tekmi se bom vrnil in postoril, kar je treba, da bi pomagal ekipi." Naredil bo nekaj neverjetnega, zatrjuje Dwyane Wade.

Tri odlične četrtine Miami Heatov, magična četrta četrtina Dallas Mavericksov in velik dolžnik LeBron James. To so skupne točke prvih štirih tekem velikega finala lige NBA. Peta se v Dallasu igra v noči na petek ob 3.00, izid v zmagah pa je poravnan na 2:2.

LeBron, ki je dal na tretji tekmi 17 točk, na četrti pa le osem (trije koši iz igre), ostaja miren, a priznava, da bo moral izboljšati svojo igro v napadu. "Žogo sem dobival, a so me vedno podvajali in tako sem se raje odločal za podajo in so zaključevali drugi. Vseeno pa za naprej ne smem dovoliti, da ne bi več igral agresivno v napadu. Ko imaš priložnost za koš, je to treba izkoristiti." Dva dni prej ni bil toliko samokritičen. Ko mu je po tretji tekmi eden od novinarjev očital, da v zadnji četrtini ni prispeval v napadu, ga je nekdanji dvakratni MVP okrcal, naj naslednjič raje zastavi bolj primerno vprašanje, češ da je ogromno naredil v obrambi. Ko je bil na četrti tekmi še slabši v napadu, se je vendarle jezil na pravo osebo – nase. "Če bi imel osem točk in bi zmagali, bi bil zadovoljen. Dejstvo je, da bi moral v napadu narediti več. In zato sem jezen. Na peti tekmi se bom vrnil in postoril, kar je treba, da bi pomagal ekipi do zmage."


V slačilnici Miamija so si enotni – vsi želijo pravega Jamesa. "Rad bi ga videl spet agresivnega. Saj ne, da ne bi bil agresiven na četrti tekmi, a prestaviti mora prestavo višje. Mora napadati na obroč," ga vzpodbuja Chris Bosh, ki je ob Dwyanu Wadu prevzel brene doseganja točk. V Jamesa še naprej verjame tudi trener Erik Spoelstra: "Ni mu treba preveč razmišljati. Je odličen košarkar, preverjeno dober košarkar. Ve, kako se igra agresivno in najde priložnost za met. Hočem le, da se ne obremenjuje. Dovolj bo njegova agresivna mentaliteta." LeBron priznava težavo, ki jo omenja trener: "Ko začneš preveč razmišljati o akcijah, o tekmi, ni dobro. Treba je le stopiti na parket in igrati." Peta tekma bi znala biti ključna. "Ko izgubimo, na naslednji tekmi vrnemo udarec. Vemo, da imamo zlato priložnost. Na peti tekmi bomo igrali tako dobro kot na dosedanjih, obtem pa bomo bolje izkoriščali priložnosti. Tako bomo zmagali in odšli domov, da zaključimo serijo," je odločen James, ki finale igra drugič, a ga vseeno zdeluje pritisk.

 

Kurja župca za Dirka
A četudi LeBron zaigra bolje, Miamiju ne bo veliko lažje. Na četrti tekmi je končno več dala klop Dallas Mavericksov, Dirk Nowitzki pa je kljub poškodbi prsta, povišani temperaturi in vnetju sinusov v zadnji četrtini prispeval ključnih 10 točk. Do pete tekme naj bi bil zdrav in tako bo le še bolj nevaren. "Po osmih, devetih mesecih ni nihče več povsem zdrav, a v finalu je treba premegati tudi to. Ko brizga adrenalin, pozabiš na težave. Vsi dajemo vse od sebe," poudarja Nowitzki, ki ima v finalu povprečje 26 točk. Dan po četrti tekmi se Dirk že počuti bolje: "Privoščil sem si dobro juho, dobro kosilo. Popil sem veliko tekočine, veliko čaja in sem že boljši. Še vedno imamo malo povišano temperaturo, a prehlad je skoraj preteklost. Če bom na tekmi še kašljal ali smrkal, to je vseeno, samo da ne bo več povišane temperature."