Šport > Košarka
4332 ogledov

Klub izkoristil razmere in še oslabil slovensko izbrano vrsto

Rado Trifunović
"Meni se vse skupaj zdi neregularno," pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP meni selektor Slovenije Rado Trifunović.

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pomerila z Latvijci in Turki. Medtem ko so se slednji na naslednja kvalifikacijska dvoboja pripravljali skoraj mesec dni, je imela Slovenija zaradi nesodelovanja Fibe in klubov veliko težav pri sestavi reprezentance. Šele danes se bo tako izbrani vrsti pridružila četverica košarkarjev, kar nekaj pa je takšnih, ki bodo izpustili celotno akcijo, tudi nosilci evropskega zlata Klemen Prepelič, Aleksej Nikolić, Jaka Blažič in Luka Dončić. V pripravljalnem obdobju in na dveh tekmah s Hrvaško so jih nadomestili večinoma mlajši košarkarji.

"Fantje so res pokazali karakter. Res so igrali pogumno, hrabro, pokazali so, kako se je treba boriti za dres Slovenije. Igrali so proti zelo močni Hrvaški z NBA igralci, manjkala sta še Vidmar in Zagorac, igrali smo pravzaprav brez centra ... Vseeno je bila tekma izenačena. Zaslužijo si pohvale, izjemno so delali, držali so se tega, kar smo se dogovorili pred tekmo, govorili pa smo predvsem o tem, kaj pomeni nositi dres Slovenije. Ves čas smo jih pripravljali, da morajo igrati hrabro. Pričakoval sem pogumno igro in to so pokazali, a so moja pričakovanja presegli za kakšnih deset odstotkov. V tem smislu so me pozitivno presenetili," je bil z novinci v izbrani vrsti po dveh tekmah s Hrvaško zadovoljen selektor Rado Trifunović. Slovenija je prvo tekmo v Varaždinu dobila za točko, na drugi v Celju je klonila s 75:83. 

Zdaj se bodo izbrani vrsti iz španskih klubov priključili Anthony Randolph, Luka Rupnik, Vlatko Čančar in Jurij Macura. "V dveh, treh dneh bo treba vse 'poštimat'. Morali jih bomo na hitro vključiti. Škoda, da niso bili tukaj od začetka, da bi se lahko res uigrali. Žal. Meni se vse skupaj zdi neregularno. Turki, Latvijci se že nekaj časa pripravljajo na tekmi, Turki že od srede avgusta. V dveh, treh dneh se bomo poskušali čim bolj optimalno pripraviti z vsemi igralci. Poskušali bomo dobiti vsaj eno tekmo, ki bi nas ohranila žive," je dejal Trifunović. Slovenija sicer drugi del kvalifikacij začenja z zadnjega mesta, še dva poraza pa bi pomenila slovo od SP.

"Zdaj se bomo pomerili z Latvijo, ki že nekaj časa trenira skupaj, še dlje se pripravljajo Turki. Ti so včeraj igrali prijateljsko tekmo v Nemčiji z domačo reprezentanco in jo premagali za 25, 30 točk. To veliko pove o moči Turkov in o tem, koliko časa že trenirajo. To mi res ni všeč. Nobenemu ni, ampak s tem se moramo sprijazniti."

Žiga Dimec | Avtor: Profimedia Profimedia

Vidmar na sobotni tekmi v Celju ni nastopil, ker je na treningu dobil boleč udarec v koleno in z njim niso želeli tvegati, na kvalifikacijskih dvobojih pa bo manjkal tudi Žiga Dimec, ki je ob Vidmarjevi odsotnosti na zadnjih tekmah proti Španiji in Črni gori moral nositi breme prvega centra. "Dimca ne bodo spustili iz kluba, manjkal bo tudi Gregor Hrovat, ki je prav tako zamenjal sredino in sem mu sam svetoval, naj izpusti ti tekmi in se čim bolje pripravi na sezono, nanj pa računamo novembra. Pri Dimcu pa je klub izkoristil razmere, izkoristil luknje. Postavili je pogoj, da podpiše pogodbo z Dimcem, če se ta ne bo vrnil v reprezentanco. Ta je bil tako ob svojem prvem odhodu v tujino postavljen pred takšno stvar ... Prestopa mu nismo želeli preprečiti. Poklical sem trenerja in se pogovarjal z njim. Dejal mi je, da se zaveda tega, da mu ne smejo preprečiti prihoda, a da imajo 'deal' z zastopnikom, da ne bodo podpisali z Dimcom, če bo odšel. To je povsem neregularno, klubi izkoriščajo nastalo situacijo. Že tako nimamo visokih igralcev, zdaj pa bo manjkal še on," pravi Trifunović. 

Ta bo moral ob prihodu četverice sicer prekrižati nekaj imen, ki so nastopila na pripravljalnih dvobojih s Hrvaško. "Vsakega bo težko prekrižati, vsem pa bomo dali jasno vedeti, da so naslednjič znova zraven. Po prikazanem si zaslužijo ostati, prikazali so borbeno igro."

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice