Šport > Košarka
791 ogledov

Kokoškov: Ne bo večjega Slovenca od mene

Igor Stefan Kokoškov Saša Despot
Selektor košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je spregovoril o naturalizaciji, Anthonyju Randolphu, Alenu Omiću, Luki Dončiću ...

"Igralce, ki so na seznamu smo spremljali med sezono. Na koncu je veliko odločalo njihovo zdravstveno stanje, igralska kakovost, o ekipi pa se vedno razmišlja kot o neki celoti. Mora obstajati neka kemija ter dejstvo, da se košarkarji dopolnjujejo, to naredi dobro moštvo,"  je o svojem izboru dejal selektor Igor Kokoškov.

Ugledni srbski strokovnjak je nato spregovoril tudi o ciljih za Eurobasket, ki bo potekal od 31. avgusta do 17. septembra, uvodna tekma EP bo prav Slovenija - Poljska: "Nobena tekma se ne igra, da bi se izgubilo. To je osnovna filozofija. Nikogar ne bomo podcenjevali, nikogar se ne bomo ustrašili. Borili se bomo kot levi in dali svoj maksimum. Odigrali bomo pet tekem v sedmih dneh, morali bomo podaljšati klop, izkoristiti moramo vseh 12 igralcev. Nič ne bomo kalkulirali. Cilji so najvišji. Psihološko pomembno je dobiti prvo tekmo, dvoboj s Poljsko je ključen iz več razlogov. Nato se želimo uvrstiti na tekme v Istanbul. Osredotočeni bomo na nas same, da bomo imeli dobro atmosfero v garderobi. Vse bazira na ekipi, mi smo tu, da jim pomagamo in sprejmemo nekatere odločitve za njih. Šli bomo od tekme do tekme, verjamemo v fante, sem optimist. Če bodo fantje dejali, da je cilj zlata kolajna, sem tu, da jim sledim, vsako tekmo se bom boril do zadnjega atoma. Nisem rojen v Sloveniji, a lahko vam zagotovim, da ne bo večjega Slovenca, ki si bo v takšnih trenutkih želel zmage, od mene."

Na seznamu tokrat manjka Alen Omić, ki ga je na mestu naturaliziraneha košarkarja zamenjal Američan Anthony Randolph, ki naj bi po zagotovilih politike pravočasno dobil slovensko državljanstvo.

O pogovoru z Alenom Omićem

"Seveda sem se pogovoril z njim. To je edino pravilno, športno in čoveško. Z igralci ne komuniciramo preko medijev. Zamislite si, da bi za vso stvar izvedel ob prebiranju spletnih strani ali časopisov. Medije sicer spoštujemo, tudi ti so del košarkarskega sveta. Z Omićem sem opravil kakovosten pogovor, seveda mu odločitev ni bila všeč, bil je zelo čustven. To je dokaz, da mu ni vseeno in da ima igranje za reprezentanco zanj precejšnjo težo. Težek pogovor v smislu tega, da moraš nekomu povedati, da ga ni na seznamu. Enako je tudi pri drugih fantih. Ti pogovori niso lahki. V zvezi z Omićem bi poudaril, da odločitev ni bila uperjena proti Alenu, ampak smo to izvedli le z namenom, da izboljšamo ekipo, da ima večje možnosti za dober rezultat. Želeli bi si, da bi lahko igral tudi on, a nam to pravila Fibe ne dovoljujejo. Želimo mu vse najboljše in dobro sezono, vrata v reprezentanco so mu vedno odprta. Mi mu jih ne zapiramo. Z nim sem se pogovarjali že precej prej, preden je bilo to objavljeno v medijih."

O rekrutiranju Randolpha

"Kot nekdanji selektor Gruzije Imam precej izkušenj z naturalizacijo ameriških igralcev. Vsako drugo leto smo imeli drugega Američana. Gre za zelo zahteven postopek, saj se išče košarkarja, ki ima dobre človeške in igralske kvalitete, ki lahko pomaga ekipi, ki je motiviran, ki ve, zakaj je tu, ki se lahko dobro vklopi v garderobi ter na in zunaj igrišča. Veliko reči se mora poklopiti, da se najde pravi igralec, to ni lahko. Ko smo dobili signal, da lahko naturaliziramo košarkarja, od tega ni tako daleč, smo naredil seznam imen, ki so bili potencialni kandidati. Več njih smo kontaktirali. Seveda smo prišli do Randolphovega imena. On se je moral strinjati, moral je biti motiviran, moral je spremeniti načrte za poletje ... Bil je prvi kandidat na seznamu, kontaktirali smo ga direktno. Moral sem slišati njegov glas, razložiti sem mu moral, kaj od njega pričakujem, kaj bo moral početi v reprezentanci."

Luka Dončić, Anthony Randolph | Avtor: Profimedias Profimedias

"Seveda smo imeli tudi 'insiderja'. Luka Dončić ni sodeloval pri lobiranju, smo ga pa seveda vprašali za kakšnega fanta gre, kako se obnaša v garderobi, kakšen je zunaj igrišč, ali nam lahko pomaga in ali lahko predstavlja nacionalni dres. Odgovor je bil pozitiven, njegove igralske sposobnosti pa so očitne. Lahko igra na pozicijah štiri in pet (krilni center in center; op. p.), kar nam daje dodatne mošnosti za kreiranje in dopolnjevanje ter polnjenje lukenj. Nobena ekipa ni popolna, njegova vsestranskost nam lahko zelo pomaga. On kandidatov, ki smo jih imeli na seznamu, je izpolnjeval največ zahtevanih kriterijev. Zato smo se tudi odločili zanj."

O vključitvi Američana v izbrano vrsto

"Ekipa je živa stvar. Imamo nekaj novih imen, nekaj igralcev bo manjkalo, Randolph bo veliki faktor. Moštvo je živa reč in zdaj vam ne morem povedati, kako se bo vse skupaj odvilo. Zelo pomembno je, kako ga bodo sprejeli novi soigralci. Da bodo fantje odprti do njega. On potrebuje to poletje z nami, reprezentanca pa rabi njega. On ne bo tujek v ekipi. Naši cilji so enaki. Randolph ima enake cilje kot ostali fantje. Zelo pomembno je, da ga ti sprejmejo in da on to čuti. Kemija pa se predvsem dela z zmagami. Za Španijo vsi želijo igrati, ker zmaguje. Če bi bilo drugače, bi jih bilo pripravljenih igrati nekoliko manj. Upam na dobro kemijo, mislim pa, da nam lahko Randolph zelo pomaga. Treba je narediti korak proti njemu, vedeti mora, da je dobrodošel. Ni pa nihče večji od ekipe. Ne želim biti prepotenten, a mislim, da ga bomo znali izkoristiti. Treba ga je sprejeti, mora se dobro počutiti. Da ne bo raznišljal o tem, kdaj bo tega poletja konec.

Zakaj Randolphu ni uspelo v NBA?

"Gre preprosto za življenjske okoliščine. Zelo mlad je prišel v ligo. Kakovost je nesporna. Ne vem, kaj se je konkretno dogajalo v klubih, kjer je igral. Bil je mlad, morda še ni bil dovolj pripravljen, Evropa in Evroliga pa mu je pomagala, da je dozorel kot oseba in igralec. Ne vem podrobno, kaj je bilo z njim v NBA, je pa vsekakor dober igralec v evropski košarki. To je tudi pomagalo pri izboru, seveda smo se odločili za košarkarja, ki že ima evropske izkušnje. Pozna Evropo, kulturo tu, evropsko košarko. Zato je boljša izbira kot fantje, ki bi prišli direkto iz ZDA. Ti bi pomenili določeno tveganje."

Če se Randolph poškoduje ...

"Tehnično in teoretično ga lahko zamenja Alen Omić. Mislim, da najina komunikacija ostaja korektna. Obstaja ta možnost, nisva se sprla ali kaj podobnega. Vrata so Alenu odprta. Če je pravi, je vse skupaj razumel. Zagotovo mu ni najlepše. To je prava reakcija. Če bi kdo dejal, ah, saj je vseeno, pač ne bom igral, to ni dobro. Človeško je, da se čutiš nekoliko prizadetega. Jaz vsekakor ne bi imel težav s tem, da bi znova povabil Omića v reprezentanco. Igrati za izbrano vrsto je čast. Če to čuti, potem bo prišel, če ne, bo voz krenil naprej brez njega.

KZS | Avtor: Saša Despot Saša Despot

O Klobučarju

"Ne vem, koliko lahko govorim o njegovem zdravstvenem stanju. To je vedno neprijetna zadeva. Vsi profesionalci živijo od svojega telesa. Težko govorim o njegovem zdravju, saj lahko to morda vpliva na njegove naslednje pogodbe.Ima kornične težave s hrbtom. Lani nam je še junaško pomagal, a je zaradi težav že izpuščal nekatere treninge. Ni bil stoodstoten. Tokrat sva se pogovorila, spoštujem ga kot igralca in človeka, odločil se je, da nam letos ne more pomagati. Klobučarja ni na seznamu le zaradi zdravstvenih težav, drugega razloga ni."

O odsotnosti Zorana Dragića

"Zelo nam bo manjkal. Njegova energija, način igre na tekmah in treningih nam bo manjkal. Ko smo prejeli informacijo, da se je poškodoval, nam vsekakor ni bilo vseeno. Vesel sem, da dobro okreva, da gre vse skupaj v dobri smeri. Na žalost ne bo dovolj časa, da se nam pridruži, da okreva toliko, da njegovo rehabilitacijo prevzamemo v reprezentanci. Na žaost 'timing' ni dober. Zelo nam bo manjkal. Vem, da njega še najbolj boli, ker ne bo znami. Njegova srčnost in borbenost dajeta ekipi značaj. Tako smo tudi igrali lani. So pa tu drugi fantje, voz gre dalje. Ti bodo morali prevzeti večjo odgovornost in nadomestiti njegovo odsotnost, kar pa seveda ne bo lahko."

O Luki Dončiću

"Predvsem pričakujem, da se bo zmanjšal pritisk nanj. luka je biser evropske košarke, njegova kariera se razvija v res lepi smeri. Lani ni igral, ker se je želel čim bolje pripraviti na novo sezono in uspelo mu je. Vse je opozoril nase. Pričakujem, da bo Luka Luka. On je mlad igralec z velikim potencialom. V tem trenutku bi morali vsi nekoliko zmanjšati pritisk nanj, da se ne bo pričakovalo, da doseže 35 točk in zbere po 20 skokov in podaj ter ima triple-doble in podobno. Gre za unikatnega igralca, ampak zaenkrat se mora še igrati košarko. Vse gre pa v dobri smeri. Zavedamo se, da mu ni lahko. Obstaja nek pritisk, vseskozi se govori o tebi, tu so mediji, družina, prijatelji, agenti ...Bi lahko to mi zdržali pri 18 letih? On sicer kaže to zrelost. Luki želimo, da je Luka, naj se pojavi prvega dne priprav. Vsaka ekipa pripada igralcem, tako je tudi z njim. Ne glede na to, da je 'rookie', še vedno bo kot novinec moral nositi torbe, je zdaj zanj sicer priložnost, da prevzame neko novo vlogo. V Realu imajo dolgo klop, pri 12 igralcih se je težko izboriti za minute, kljub temu je dobil priložnost. Mi mu bomo dali še večjo. Luki želimo, da je Luka, da še naprej košarkarsko raste in se razvija. Miloš Teodosić je dejal, da v klubu igraš za denar, za izbrano vrsto pa za slavo in čast. Če ima Luka to v sebi, verjemem, da ima, bo vse zelo v redu. Vesel sem, da ga bom lahko vodil, ampak ne bo pritiska nanj. Naj le igra košarko in čim manj bere članke."

"Veliki igralci nimajo številk. Verjamem, da bo to Luka postal, trenutno je velik potencial. Ne bi ga omejeval s številko pozicije. Je playmaker. Razlika med playmakerjem in pointguardom ... Spominjate se, da je bil Byron Scott pri Lakersih shooting guard (dvojka, op. p.), v obrambi pa je igral proti enici, Magic Johnson je kril trojko, v napadu pa je bil playmaker. Dončićeva sposobnost, da vidi teren, njegova sposobnost, da dobro poda pri 18 letih, da ima pravočasne podaje in reakcije, že dolgo ni videna. Ni igralec le za koš, ima odlične ideje. Je pravi playmaker. Koga bo čuval, bomo videli. Dosti bo na žogi, veliko bo kreiral, tako za sebe kot soigralce, je nesebičen košarkar."

luka dončić real madrid | Avtor: Profimedias Profimedias

O igri Slovenije

"En igralec lahko prinese spremembo v načinu igranja in v rotacijah. Zdaj imamo z Dončićem in Randolphom drugačno ekipo kot lani. Lani smo bili 'small ball team', Edo Murić je igral na štirici. To je zelo dobro oddelal, enako tudi Vlatko Čančar. Z Randolphom smo višji, bolj bomo zapolnili prostor. Luka še vedno raste. Strokovni štab bo moral nekoliko modificirati igro. Nič strašnega. Imeli bomo postavi kot doktor Jekyll in gospod Hyde, eno, ki lahko odigra hitreje in drugo, ki lahko igra počasi. Finci imajo na primer tudi nižjo postavo, so hitri. Naša igra bo odvisna glede priprave na tekmo. Imamo pa več možnosti za kombiniranje. Smo drugačna ekipa kot lani. Kot sem dejal, že en igralec lahko vse spremeni."

O morebitni vrnitvi Erazma Lorbka

"Nisem ga treniral, sem pa igral proti njemu. Ta zgodba ni končana. Pogovarjamo se, želimo si, da bi bilo njegovo zdravstveno stanje boljše. Dejstvo je, da zadnja tri leta ni igral in to lahko pusti velike sledi. Načrtujem, da se dobim z njim, sedla bova in se pogovorila. Želim videti, kje se nahaja. Vsekakor ima izkušnje, znanje, vsi vemo, kakšna je bila njegova vrednost. V nekem trenutku je bil najboljši visoki igralec zunaj lige NBA. Ko sem bil še v Phoenixu, smo ga poskušali odvzeti San Antoniu, a se je odločil, da ostane v Barceloni. To govori o tem, koliko ga cenim. A ne govori ime, važno je, kakšen si v tem trenutku. Vprašljivo je njegovo zdravstveno stanje in če lahko po treh letih zdrži naporne priprave za tekmovanje. Zgodba ni končana, pogovarjal se bom z njim."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.