Šport > Košarka
5311 ogledov

Kokoškov: Obisk takšne zvezde je kompliment za Slovenijo

Košarkarska prijateljska tekma med Slovenijo in Hrvaško. Anže Petkovšek Reprezentačna tekma Slovenije s Hrvaško.
Igor Kokoškov je bil po tekmi zadovoljen z napredkom v igri, še zlasti z obrambo. "Gledalcem smo se želeli oddolžiti," je dejal slovenski selektor.

Po zadnji prijateljski tekmi s Hrvaško, ta bo za razliko od četrtkovega spektakla, ko je Slovenija zmagala s točko prednosti, odigrana za zaprtimi vrati, bo četa selektorja Igorja Kokoškova razmišljala le še o prvem dvoboju na evropskem prvenstvu. Slovenci bodo celo odprli EuroBasket 2017 z obračunom proti Poljski.

"Dobro poznam reprezentanco Poljske. So fizično močni, igrajo zelo solidno košarko. Najpomembnejša tekma je vedno naslednja. Ko bomo odigrali s Poljsko, bo najpomembnejši tisti dvoboj za njo in tako naprej. Dvoboj s Poljaki bo res izrednega pomena, saj želimo EP dobro odpreti. Že celo poletje igrajo odlično, fizično so pripravljeni, istega trenerja pa imajo že tri leta, zato imajo že nek sistem igre. Čutim spoštovanje do njihove ekipe. Zavedamo se, da je skupina izenačena, Poljsko pa spoštujemo, a se je ne bojimo. Ne bojimo se nikogar," je po zmagi s 74:73 proti Hrvatom o EP že razmišljal Kokoškov.

Ta je bil lahko naposled zadovoljen z obrambo, ki so jo njegovi izbranci prikazali v drugem polčasu: "Energija je nekaj, kar nam je manjkalo na prejšnjih tekmah v Tel-Avivu. Prvi polčas proti Izraelu je bil kriminalen, bili smo brez reakcije. Če smo si želeli neko spremembo od turnirja v Tel-Avivu, je to prav ta reakcija. To so fantje pokazali v drugem polčasu. Tako mi preprosto moramo igrati, tako je tudi postavljena naša ekipa."

Reprezentančna tekma Slovenije in Hrvaške v košarki. | Avtor: Anže Petkovšek Reprezentančna tekma Slovenije in Hrvaške. Anže Petkovšek

"Zahvaljujem se gledalcem, ki so prišli v Stožice in so podprli te fante. Publika je še enkrat pokazala, da imajo ljudje v Sloveniji radi košarko, da cenijo svoje košarkarje. Želeli smo se jim oddolžiti z zmago, zato sem zelo vesel, da nam je to tudi uspelo. Dvignili smo svojo agresivnost in jih prisilili, da so izgubili 19 žog. Bilo je nekaj vzponov in padcev, na koncu pa smo odigrali nespametno. Nimam težav, da bi bili fantje nemotivirani, nimam težav z njihovim pristopom, energijo, a na koncu bi morali igrati pametneje," je še o drugem pripravljalnem obračunu s Hrvaško menil Kokoškov.

Zmaga je pomembna tudi s psihološkega vidika, saj bi nov poraz pred EP, Slovenci so pred tem na zadnjih štirih tekmah izgubili s Hrvaško, Izraelom in Turčijo, že lahko načel moralo. "Seveda je zmaga zelo pomembna iz tega vidika. Že po dveh porazih v Tel-Avivu se je spremenilo vzdušje v garderobi. Ne obstaja popolna tekma, a največ se naučiš ob zmagi. Daleč od tega, da je bila to popolna tekma, vendar smo naredili korak naprej. Najpomembneje, da so lahko gledalci domov odšli zadovoljni," pravi Kokoškov.

Ta je v prvo peterko proti Hrvaško uvrstil Gorana Dragića, Luko Dončića, Klemna Prepeliča, Eda Murića in Gašperja Vidmarja. "Imamo fleksibilnost, saj lahko kar nekaj igralcev igra na več pozicijah. Določenim tekmecem se bomo prilagodili, a naj oni predvsem razmišljajo o nas. To ni niti pomembno, igralci se s tem ne smejo obremenjevati. Ni važno, ali igraš eno, ali pa 40 minut, igraš pač toliko, kot to potrebuje moštvo. Morda bo katero od tekem začel kdo drug."

Reprezentančna tekma Slovenije in Hrvaške v košarki. | Avtor: Anže Petkovšek Reprezentančna tekma Slovenije in Hrvaške. Anže Petkovšek

Tekmo v Ljubljani si je ogledal tudi Dragićev trener pri Miamiju Erik Spoelstra, ki je odkrito navijal za slovensko izbrano vrsto, slovenskim navijačem, ki so pristopili do njega, pa je bil vselej na voljo za fotografiranje ali avtogram: "Spoelstra je moj dober prijatelj, poznava se že 15 let, v podobnem času sva prišla v ligo NBA. Ponudili smo mu, da nas pride pogledat na Finsko, a je to zavrnil in vztrajal na tem, da pride v Ljubljano. Ta mu je zelo všeč, tu se počuti kot doma. Ljubi to mesto, danes se je cel dan sprehajal po njem. Bil je na našem jutranjem treningu, pogovarjal se je s fanti. Sam pravi, da je na delovnem dopustu. Tu je predvsem zato, da vidi v kakšnem stanju je Goran, a se v Ljubljani počuti kot doma. To je velik kompliment za Slovenijo kot državo in Ljubljano kot mesto."

Komentarjev 1
  • jozicamurn 18:29 25.avgust 2017.

    Dragić, pohvalno! Dal si vse kar si lahko tisti dan in za reprezentanco vedno pustiš del sebe. Ti si pravi borec za zmago in s srcem igraš za reprezentanco kljub temu da tvegaš poškodbo. Takšni so redki.