Šport > Košarka
19 ogledov

'Kolajna zame ne bo presenečenje'

Slobodan Subotić meni, da morajo iti na EP le maksimalno pripravljeni košarkarji
1/37
Žurnal24 main
Nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Slobodan Subotič je optimist pred septembrskim evropskim prvenstvom na Poljskem.
Še dobra dva tedna nas ločita do začetka evropskega prvenstva (EP). Kaj menite o slovenski reprezentanci?
Gledal sem eno tekmo s Hrvaško. Videl sem, da obstaja kemija in da fantje – ne bom rekel, da prvič – igrajo obrambo. Ta je zelo pomembna na poti do uspeha.

Kaj lahko torej na Poljskem dosežejo izbranci selektorja Jureta Zdovca?

Biti selektor v državah, kot sta Slovenija in Hrvaška, je zelo težko. Pričakovanja so nad realnostjo. A tokrat so možnosti lepe. Nočem biti pameten, resnično mislim, da ima Slovenija letos eno od najmočnejših reprezentanc vseh časov. Če bodo igralci svoj egoizem potisnili v ozadje in na parketu pustili dušo in srce, se zna zgoditi, da pridemo do kolajne. Ta zame ne bo presenečenje.

 

Nikoli več ne bo selektor

Grenka izkušnja. Piksi je slovensko reprezentanco vodil na EP 2003 na Švedskem. Jo bo še kdaj? “To me ne zanima več. Upam si povedati, da je bila to moja velika napaka. Takrat sem popustil pritiskom nekaterih ljudi, da pomagam. Dobil sem reprezentanco, ki je bila zelo zafrustrirana. Potem je sledil še pretep Tuška in Gorenca na dan tekme z Izraelom. To me je zelo razočaralo. Takrat sem si rekel: ‘Piksi, kaj ti je tega treba?’ Raje grem poleti z družino na čoln,” pove Subotić.

Kdo mora biti po odhodu Raša Nesteroviča glavni nosilec igre v naši izbrani vrsti?
Slovenija ne potrebuje nosilca. Ima močne karakterje, dobre posameznike. Dosedanje tekme so pokazale, da reprezentanca nima težav z egoizmom posameznikov. Izkazal se je Nachbar. On nikoli ni bil vodja, tu pa je pokazal, da bi na Poljskem lahko bil v tej vlogi. Veliko bo odvisno od Smodiša, čigar nastop je pod velikim vprašajem. Tu je še Vujačič, ki pa ni opravil priprav.

Kaj menite o izjemnem napredku Erazma Lorbka?
On je zame veliko presenečenje. Spomnim se, ko je šel v Bologno, ni tako kazalo. Ampak dobri trenerji, veliki klubi, igranje v Evroligi ... vse to je naredilo svoje. Erazem ima zelo mehko roko, in to je pri visokih igralcih velika stvar.

Kdo so glavni favoriti prvenstva?
Spet se veliko govori, da so favoriti Španci. Sam se s tem ne strinjam. Ne vidim izrazitega favorita za zmago. To bo eno izmed redkih prvenstev, ko bodo vse ekipe izenačene. Nobena ne izstopa. Tudi pripravljalne tekme so to pokazale. Prvenstvo bo zelo zanimivo, favoritov je veliko. Odločali bosta tudi sreča in dnevna forma. Veliko bo odvisno od želje in volje igralcev.

S Španci se bo Slovenija pomerila že v predtekmovanju. Koliko se bo svetovnim prvakom poznala odsotnost zvezdnika Paua Gasola?
Oh, ogromno. Čeprav vsi govorijo, da ni igral v finalu SP pred tremi leti, ko je Španija nadigrala Grčijo, je to nekaj drugega. Finale je ena tekma, na njej daš vse od sebe. Samo do finala je treba priti in Gasol je Španijo pripeljal do tja. On je zame zagotovo najboljši evropski igralec. To je dokazal tudi v ligi NBA. Je izjemen karakter. Javno je povedal, da LA Lakers na nekaterih tekmah niso igrali kolektivno, da ni dobil dovolj žog pod obroč. In kaj se je zgodilo potem? Osvojili so prvenstvo. Kobe Bryant lahko da 50 tok, a sam ne more igrati. Zame je Gasol boljši od Dirka Nowitzkega. Nowitzki je borec, šuter, odličen igralec, ampak Dallas ... kje je? Vedno gre kmalu na počitnice.

Subotić je dejal, da gre raje z družino na čoln, kakor da bi še kdaj vodil slovensko reprezentanco. © Gregor Katič

 
Ko sva že pri ligi NBA, kakšna je razlika v kakovosti med severnoameriško in evropsko košarko?
Evropa ni bila še nikoli bliže NBA. To je tako majhna razlika, da je neverjetno. V ligi NBA igra okrog 150 neameriških igralcev. Presenečen sem, ko vidim, kdo vse odhaja tja. V mojih časih bi se ti vsi smejali, če bi ti nekdo rekel: 'Ti pa lahko igraš v NBA.' Danes pa do vsakega, ki malo zraste, pridejo skavti, in to je to. Lep primer je Darko Miličić, nekdanja številka ena na naboru, že tretji klub ga je poslal stran, nič ni naredil.

V novi sezoni boste vodili ambiciozno Cedevito. Kakšna so pričakovanja pred sezono?
Kot trener zmeraj gledam proti vrhu. Ne morem se zadovoljiti z desetim, enajstim mestom in reči: “To je v redu, ostali bomo v ligi.” Nerad govorim o tem, ampak naredili smo dober posel, imamo zelo dobro, konkurenčno ekipo. Iz prejšnje sezone je ostalo le pet igralcev, preostali smo novinci. Igramo v novem, težkem tekmovanju, tu je še pokal Fiba. Ampak na to sem navajen, verjamem, da bodo ljudje letos slišali za Cedevito. In to v dobrem smislu.

Potem ko ste v Splitu pospravili kovčke, so bili nekateri presenečeni, ko ste prevzeli omenjeni zagrebški klub.
Želel sem biti blizu doma tako kot že zadnjih pet let. Nisem želel, da bi se ponovila zgodba iz Splita, kjer smo imeli finančne težave. Iskreno povedano, ko sem dobil ponudbo Cedevite, nisem resno razmišljal o njej. Imel sem stike s klubi iz drugih držav, bil sem celo na pogovorih, a sem videl, da stvari po Evropi zaradi recesije niso take, kot bi morale biti. Na drugi strani je Cedevita zelo urejen klub, kar je v današnjih razmerah zelo pomembno. Ni odvisna od državnih pokroviteljev kot večina nogometnih in košarkarskih klubov na Hrvaškem. Za njo stoji velikan Atlantic Group, predsednik Tedeski je velik zaljubljenec v košarko. Zato sem se odločil za Cedevito, ni mi bilo pod častjo. Vsak klub je znan toliko, kot ga ti narediš znanega.

Ste si želeli v moštvu tudi kakega Slovenca?
Pogovarjal sem se z Markom Miličem, a je bil predrag za nas. Na žalost smo se z njim pogovarjali v trenutku, ko smo za ta položaj podpisali pogodbo z domačim igralcem. Zdaj pa smo podpisali pogodbi z nekdanjim košarkarjem Uniona Olimpije Damjanom Rudežem in Andrijo Žižičem ter s tem zaokrožili sestavo moštva.

 
 

Jure pravi, da se trudi, da ves čas nekaj kompenzira, da ves čas gleda cene, da se sploh ne more pogovarjati. Verjetno čaka, da bodo cene padle. Letos je veliko igralcev ostalo brez dela. Jaz še zdaj vsak dan dobivam elektronsko pošto agentov, ki ponujajo veliko igralcev.

Slobodan Subotić o Olimpiji

 
V ligi NLB se boste znova srečali z Olimpijo, ki jo vodi vaš prijatelj Zdovc. Zmaji so – prav tako kot vi – te dni na pripravah na Rogli. Kaj menite o slovenskih prvakih?
Ni ne morem govoriti o Olimpiji, dokler dokončno ne sestavi ekipe. V pogovorih z Juretom sem videl, da so v klubu v velikih finančnih težavah, da je veliko dolgov in da ekipa ne bo imela znanih evropskih imen. Nikoli ne veš. Morda se bo v zadnjem trenutku našel kak pokrovitelj in dal denar. Mislim, da Olimpija mora kupiti dobre igralce in narediti dobro ekipo. Evroliga je vsako leto močnejša. Jure pravi, da se trudi, da ves čas nekaj kompenzira, da ves čas gleda cene, da se sploh ne more pogovarjati. Verjetno čaka, da bodo cene padle. Letos je veliko igralcev ostalo brez dela. Jaz še zdaj vsak dan dobivam elektronsko pošto agentov, ki ponujajo veliko igralcev.

Pred sezono ste bili tudi sami v igri za prihod v Tivoli, bili ste kandidat za športnega direktorja.
Res je. Bil sem na nekaj resnih pogovorih pri županu Zoranu Jankoviću. Ampak v tej zgodbi se nisem videl. Prva stvar je ta, da bi moral pustiti trenerski posel. Ampak še vedno sem lačen uspehov na terenu. Še zmeraj želim narediti nekaj kot trener. Druga stvar pa je, da sem takoj videl, da obstaja nek zid. Nisem se pogovarjal z nikomer iz kluba razen z Juretom. Samo začutil sem vzdušje. V klubu so ljudje, ki želijo peljati zadeve na tak in tak način. V to se ne vtikam. Mislim pa, da je vloga športnega direktorja zelo pomembna, zlasti v Evroligi. Športni direktor ne more biti nekdo, ki je bil včeraj direktor v nekem podjetju. To mora biti človek, ki ga ljudje poznajo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.