Šport > Košarka
38 ogledov

Komentator Horvat: "Še vedno znam zadeti!"

Roman Horvat Igor Kovačič
Nekdanji slovenski reprezentant Roman Horvat, ki se ga mnogi še vedno spominjajo kot izjemnega strelca, na evropskem prvenstvu v Litvi opravlja vlogo strokovnega komentatorja na nacionalni televiziji.

Kako ste se znašli v vlogi komentatorja? Zdaj jo opravljate kakšen mesec dni.
Malo manj je od tiste pripravljalne tekme s Španijo, do zdaj sem komentiral kakšnih šest ali sedem tekem. To je popolnoma drugačna izkušnja, saj si na povsem drugi strani parketa. Prej sem bil na igrišču, zdaj pa ob avt liniji spremljaš tekmo. Vse skupaj sem vzel kot velik izziv, zelo zanimivo je. Vem, da me čaka še veliko dela, upam pa, da sem na pravi poti. To pa bodo morali povedati drugi.

Je to zaenkrat enkraten projekt?
V bistvu je dogovor takšen, da gremo najprej čez ta projekt, nato bomo pa videli, kje smo. Veliko bo odvisno od tega kakšen bo odziv televizije, mene in javnosti.

Ste se že pozanimali, kako na vaše komentiranje reagirajo gledalci?
Odzivi so takšni kot ponavadi. Je veliko kritik, a tudi komplimentov. Enako kot so bili v športu. Zmeraj imaš tiste, ki te imajo radi oziroma se strinjajo s tabo, a tudi takšne, ki so proti tebi. Poskušam delati najboljše kar se da, v bistvu iščem vsako informacijo, da sem iz tekme v tekmo boljši.

Prisotni ste tudi na vseh treningih. Kako pomembno so druženja z igralci za komentatorja?
V bistvu je meni veliko lažje komentirati, če grem na trening Slovenije, da vem, kaj se dogaj. Da lahko povem o igralčevih razmišljanjih, pričakovanjih, občutkih ... Definitivno je vsaka informacija dobrodošla.

Kako zahtevno je delo komentatorja?
Pošteno povedano nisem vedel, kaj naj pričakujem. Po prvih kontaktih in komentiranjih je bilo povsem drugače. Tu je turnirski sistem, vseskozi prihajajo tekme, treningi, nove informacije. Na vsak dvoboj se je treba pripraviti, imaš veliko dela. Tega je precej več, kot pa sem si predstavljal.

Sami ste že igrali na evropskem prvenstvu. Vas morda mika, da bi kdaj stopili na parket in vrgli kakšno trojko? Še posebej zdaj, ko ne blestimo v metih od daleč.
Seveda me zamika. Vendar nisem v tem položaju, da bi za reprezentanco še igral. Včasih se za šalo pomeriš z igralci po koncu treninga. Bolj za šalo kot zares.

In kakšen odstotek meta še vedno imate?
Težko bi rekel. Odstotek niti ni tako pomemben, a še vedno znam zadeti. Še vedno gre kar noter.

Kdo vas je v slovenski izbrani vrsti navdušil?
Zagotovo sta zaenkrat najbolj navdušila Zoran Dragić in Mirza Begić. Predvsem od zadnjega ni nihče pričakoval, da bo odigral tako suvereno. Vse tiste minute, ki jih dobi na voljo, odigra odlično. Zoran pa je celo sezono dobro igral že v Krki, ki ni bila zastonj slovenski prvak in bila odlična tudi v Evropi. Pri Zokiju me preseneča le to, da brez treme, brez vsakega zadržka igra izjemno. Ni zaustavil le Andreja Kirilenka, do zdaj je še vsakega nasprotnega igralca pospravil v žep in vsakemu vzame kakšno žogo. Trenutno je eden boljših košarjarjev v slovenski izbrani vrsti. Zelo, zelo je napredoval v tej sezoni, v reprezentanco pa je prinesel ogromno, ogromno energije.

Kakšen je domet naše reprezentance?
To je odvisno od naslednjega kroga (pogovor je potekal pred tekmo med Slovenijo in Makedonijo, op. a.). Najprej moramo priti do četrtfinala, tam pa je vse odvisno od žreba, dnevne forme. Tisto tekmo lahko izgubiš, če pa zmagaš, greš lahko tudi do prvega mesta. Za zdaj je težko reči proti komu bomo igrali, a marsikaj lahko odloči dnevna forma. Osebno bi se najraje izognil Španiji. Nekako nimamo dobrega odgovora na način njihove igre. Mogoče bio lažje celo igrali proti Litovcem. Ti so res gostitelji, a v pripravljalnem obdobju smo jih že dvakrat premagali.

Kdo bo osvajal kolajne na tem EP?
Po pokazanem so v igri Litovci, Španci, Francozi. Je pa tako, da lahko kandidira za kolajne osem ali devet ekip. Vsak lahko užene vsakega.

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 11:52 12.september 2011.

    Še nekaj ur nas loči do tekme Slovenija:Finska... Napovejte izzid tekme in zadenite 40€: www.facebook.com/KosarkaManija!