Šport > Košarka
15 ogledov

Košarkar, ki mu je uspelo nemogoče

Zoran Planinić že drugo sezono nosi dres Taua Ceramice. Žurnal24 main
Hrvaški reprezentant Zoran Planinić je v letošnji košarkarski Evroligi eno izmed glavnih orožji trenerja španske Tau Ceramice Nevena Spahije, s katero je v sredo zvečer gostoval v Tivoliju in proti Olimpiji dosegel enajst točk.
Zoran Planinić je kariero začel pri Benstonu v Zagrebu, pozneje pa oblekel modri dres Cibone , ki ga je nosil štiri leta. Leta 2003 ga je pot vodila v NBA, k New Jersey Netsom , klubu, ki je v srcih naših južnih sosedov zapisan z zlatimi črkami. Zasluge gredo pokojnemu Draženu Petroviću , ki je prav v dresu Mrežic pokazal svoj izredni talent in razkril, da je v ameriški profesionalni košarki mesto tudi za najboljše evropske igralce. Ne samo da je bil leta 1992 najboljši strelec moštva, bil je najboljši Evropejec, ki je kdajkoli stopil pod koše onstran Atlantika.

Planinića smo povprašali, kako se v New Jerseyju spominjajo Dražena Petrovića. "Dražen ostaja v srcu navijačev. Dresi z njegovim napisom še dandanes niso redkost. Ljudje se ga spominjajo in ga cenijo. Še vedno velja za legendo," pravi v Mostarju rojeni 25-letni Hrvat, ki mu je v sezoni 2005/2006 uspel podvig, s katerim se lahko pohvalijo le redki košarkarji. Na tekmi proti Utahu je dosegel koš z metom prek celega igrišča .

Zdaj ko v New Jerseyju ne igra več, je razumljivo, da ne spremlja podrobno njihove igre: "Povem lahko le, da so dobra ekipa z izvrstnimi posamezniki. Njihova glavna težava so poškodbe. Imajo preveč vzponov in padcev, celo znotraj ene tekme. Dres New Jerseyja sem nosil tri leta, kjer pa se nisem ravno naigral. Kljub temu sem zadovoljen, saj sem z dobrimi treningi napredoval in se veliko naučil."

Planinić je proti Olimpiji odigral svojo najslabšo tekmo v letošnji Evroligi. Vseeno je z enajstimi točkami prispeval pomemben delež k zmagi Baskov. © Saša Despot

 

Vprašali smo, kakšno mnenje ima o slovenski "mrežici" Boštjanu Nachbarju . "Boki ima za seboj odlično sezono. Letošnjo je začel malo slabše, vendar mislim, da bo njegov čas prišel v nadaljevanju, ko bo pokazal, da velja za enega od najboljših šestih igralcev v ligi NBA." Zanimalo nas je še, kakšen trener je Frank Lawrence . "Poudarek daje obrambi, v napadu vse prepušča trojici Jason Kidd, Vince Carter in Richard Jefferson. Obramba je tista, ki pri njemu zmaguje." Čeprav Nachbar sezone ni začel najbolje, pa mu trener zaupa. Planinić pravi, da je tako zato, ker je odličen igralec in da trener vsekakor ne eksperimentira, pač pa mu popolnoma zaupa. Na to kažeta tudi minutaža in število metov, ki jih eden od petih Slovencev v ligi NBA vsako tekmo sproži proti košu nasprotnika, dodaja Planinić.

 

Statistika v letošnji Evroligi

Planinić je na petih tekmah v povprečju dosegel 11,2 točke, 2,4 skoka in 3,2 podaje na tekmo.

Planinić je pri Tau Ceramici , s katero je lani nastopil na sklepnem turnirju Evrolige, drugo leto. V Španiji se počuti dobro. Ekipa je odlična, sam pa je navajen na evropski slog igre, zato ni potreboval veliko časa, da se po avanturi v ligi NBA prilagodi evropskim pravilom. Lani se je moštvu Baskov pridružil Slovenec Goran Dragič , ki so ga Španci letos posodili Olimpiji. "Videl sem ga igrati na posnetkih tekem Evrolige. Dragič je odličen igralec. Dokazal se je na evropskem prvenstvu. Zanj je najpomembnejše, da igra. Pri Olimpiji igra veliko in dobro. Je še mlad in ima čas," pravi Planinić, ki se ne spominja, da bi kdaj prej osvojil tivolsko trdnjavo: "Sam sem s Cibono velikokrat igral v Tivoliju, a se ne spomnim, da bi kdaj zmagali. Dobro poznam tudi ljubljanske navijače. Če kateri od mojih soigralcev ni vedel, kaj nas čaka, je to spoznal včeraj."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.