Šport > Košarka
18 ogledov

Košarkarji z novimi kvalifikacijami

eurobasket 2015 Saša Despot
Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) uvaja drugačen tekmovalni sistem in koledar tekem. Pri tem se zgleduje po izkušnjah iz nogometnega sveta, nova oblika predvsem kvalifikacijskih tekmovanj, ki bo vključevala štiri reprezentančne termine na leto, pa se bo začela novembra leta 2017.

Vodilni možje Fibe upajo, da bodo nacionalne zveze prišle bolj do izraza z uvedbo štirih obdobij v letu, ki bodo namenjena reprezentančnim akcijam oziroma kvalifikacijam za velika tekmovanja. Namesto da bi reprezentance igrale zgolj poleti, kot je to zdaj, bodo tekmovale novembra, februarja, junija in septembra - po devet dni naenkrat. Ti reprezentančni premori, poznani iz nogometa, bodo namenjeni kvalifikacijam za svetovna in celinska prvenstva.

"To delamo za napredek košarke. Želimo narediti nekaj, s čimer bi pridobili vsi udeleženi," je dejal predstavnik Fibe Patrick Koller na novinarski konferenci ob robu evropskega prvenstva v Lillu. Posodobljen sistem so naslovili s sloganom "Tvoja reprezentanca prihaja domov, v dvorano blizu tebe".

Na vseh celinah bodo ekipe, začenši novembra 2017, morale v kvalifikacijah za SP 2019, ki bo na Kitajskem, igrati tako doma kot v gosteh. Dvanajst ekip iz Evrope bo napredovalo na SP, Amerika in Azija pa bosta zastopani s po sedmimi ekipami. Na SP bo nastopilo še pet afriških reprezentanc.

Evropa bo kvalifikacije začela z 32 ekipami, Amerika, Afrika in Azija s po 16, pri čemer bosta v azijskih kvalifikacijah igrali tudi Avstralija in Nova Zelandija. Žreb kvalifikacij za SP 2019 bo 17. maja. Na OI 2020 v Tokiu bodo lahko nastopile le ekipe, ki bodo igrale na SP 2019.

Ena pomanjkljivosti novega sistema je, da vsaj v novembrskem in februarskem terminu ne bo igralcev iz lige NBA. Novemu sistemu so sprva nasprotovali tudi predstavniki evrolige, a so se v zadnjem obdobju omehčali, tako da pri Fibi ne pričakujejo težav. Elitno evropsko klubsko tekmovanje se bo tako v teh obdobjih ustavilo.

Pri Fibi so poudarili še, da bo nov sistem igralcem omogočil, da bodo lahko eno poletje prosti reprezentančnih obveznosti. Zdaj se to zgodi le v primeru, če je igralec poškodovan ali če se odloči, da v državnem dresu ne bo igral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.