Šport > Košarka
3 ogledov

Košarkarji ZDA ameriški prvaki

LeBron James AI Žurnal24 main
Košarkarska reprezentanca ZDA je osvojila naslov najboljšega na ameriškem prvenstvu v Las Vegasu.

V finalu je domača ekipa premagala Argentino visoko s 118 : 81. Obe reprezentanci sta si z nastopom v finalu tudi zagotovili vozovnico za olimpijske igre v Pekingu prihodnje leto. Bron je pripadel Portoriku, ki je Brazilijo ugnal s 111 : 107.

Najbolj razpoložen pri gostiteljih prvenstva, ki so veljali za velike favorite, je bil LeBron James. Zvezdnik Clevelanda je tekmo končal z 31 točkami, nerešljiva uganka za Argentince pa sta bila tudi Carmelo Anthony in Dwight Howard. Američani so že ob polčasu vodili za 25 točk (59 : 34), Anthony je tekmo končal s 16 točkami, Howard pa z 20. Pri Argentincih je bil dostojen tekmec Američanom le Luis Scola, ki je končal s 23 točkami. Scola je bil sicer proglašen za najbolj koristnega igralca turnirja, naslednji mesec pa bo tudi sam začel kariero v NBA. V ZDA bo nastopal za Houston.

"Ta ekipa ZDA je ena najboljših, kar sem jih kdajkoli videl. Nihče ne bo pozabil prvega sanjskega moštva z Michaelom Jordanom in Magicom Johnsonom, toda tudi ta selekcija s Kobejem Bryantom in LeBronom Jamesom ve, kako igrati pravo moštveno igro," je tekmece pohvalil poraženi trener Sergio Hernandez.

Američani so na zadnjem svetovnem prvenstvu osvojili tretje mesto, zaradi česar so morali mesto na olimpijskih igrah zagotoviti prek kvalifikacij. V tisti ekipi sta igrala tudi James in Anthony. ''Dovolj imam srebrnih kolajn,'' je poudaril Anthony. ''Trenutno sem brez besed. Prvič v življenju sem osvojil zlato kolajno.'' James je po zmagi pohvalil vse igralce, ki so to pot moštvo za kratek čas postavili na prvo mesto.

V tekmi za tretje mesto je bil boj precej bolj izenačen, na koncu so Portoričani slavili s štirimi točkami naskoka. Najbolj učinkovita sta bila Elias Ayuso z 39 točkami ter Carlos Arroyo s 30 in desetimi podajami.

Mesto na olimpijskem turnirju so si doslej poleg ZDA in Argentine zagotovile še gostiteljica Kitajska, svetovni prvaki Španci ter predstavniki Azije (Iran), Oceanije (Avstralija) in Afrike (Angola). Priložnost za olimpijski nastop bodo od ameriških moštev imele še Brazilija, Portoriko in Kanada, ki so se uvrstili na dodatni kvalifikacijski turnir Mednarodne košarkarske zveze (Fiba) julija 2008. Tam bo nastopilo 12 ekip, tri najboljše pa bodo odšle v Peking.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.