Šport > Košarka
27 ogledov

Košarkarska legenda se bori za življenje

Ranko Žeravica Saša Despot
Sloviti jugoslovanski selektor Ranko Žeravica je doživel srčni infarkt.

Ranko Žeravica, pod njegovim vodstvom je jugoslovanska izbrana vrsta osvojila prvi naslov svetovnih prvakov na prvenstvu leta 1970 v Ljubljani ter prvo olimpijsko zlato kolajno leta 1980 v Moskvi, se bori za življenje. Petinosemdesetletni trener je doživel srčni infarkt in se zdravi v bolnišnici v španski Zaragozi.

Žeravica je imel že pred petimi leti težave s srcem ter je po srčni kapi moral pod kirurški nož, poročajo srbski mediji. Leta 2007 je bil sprejet v košarkarski hram slavnih pri mednarodni košarkarski zvezi Fiba. V svoji dolgi in bogati karieri je bil med drugim trener Partizana, Crvene zvezde, Barcelone, Zaragoze, Napolija in Splita.

Uspehi jugoslovanske izbrane vrste

Največje uspehe pa je doživel kot selektor jugoslovanske košarkarske reprezentance, s katero je osvojil sedem kolajn na največjih tekmovanjih. Z jugoslovansko selekcijo se je poleg zlatih kolajn na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah na velikih tekmovanjih veselil še štirih srebrnih kolajn ter ene bronaste.

Srbskega košarkarskega strokovnjaka številni poznavalci košarke uvrščajo med najbolj zaslužne za največje uspehe jugoslovanske reprezentance. Za najbolj pomemben uspeh gre šteti zlato kolajno na svetovnem prvenstvu, ko so modri pred domačimi navijači v Ljubljani prvič stopili na svetovni vrh. Po tej zlati medalji se je v Jugoslaviji zgodil velik vzpon košarke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.