Šport > Košarka
17226 ogledov

NBA zvezdnik močno razburjen: "Sram me je, bojim se vrniti domov"

Nicolas Batum Profimedia
Košarkarska velesila je po dveh zaporednih porazih ostala brez možnosti za preboj v drugi del svetovnega prvenstva v Aziji.

Francoska košarkarska reprezentanca je postala najodmevnejša žrtev uvodnih tekem košarkarskega mundiala v Aziji. Po katastrofalnem uvodu proti Kanadi (65:95) so galski petelini v drugem krogu skupinskega dela klonili še proti Latviji (86:88) in s tem izgubili vse možnosti za napredovanje.  

Francija je kot ena najmočnejših evropskih ekip v Azijo pripotovala z željo po osvojitvi odličja, po dveh razočaranjih pa se bo v nadaljevanju prvenstva potegovala zgolj za uvrstitev od 17 do 32 mesta.

Izkušeni zvezdnik francoske izbrane vrste Nicolas Batum po tekmi z Latvijo ni skoparil s kritiko na račun igralcev, obsodil pa je tudi politično motivirano odločitev francoske krovne zveze (FFBB), s katero je ekipo oropala enega ključnih igralcev.

Zveza je namreč pred SP prižgala rdečo luč Thomasu Heurtlu, ker je po lanskem EuroBasketu, na katerem je Franciji pomagal do srebrnega odličja, prelomil svojo obljubo in postal član ruskega Zenita.

"Nedvomno je to velikansko razočaranje. Na igrišču smo razpadli tako psihično kot fizično. Latvijci so bili zelo močni, mi niso uspeli zaigrati kot ekipa," je priznal Batum in nato s prstom pokazal tudi na zvezo. "Vsi bi se morali vprašati, kaj se je zgodilo poleti: igralci, trenerji, zveza, vsi. Odpovedali smo se igralcu," je potožil veteran.

Nicolas Batum | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je moje zadnje svetovno prvenstvo, vse sem dal za ta dres, potem pa smo se takole odrekli igralcu. Več let smo gradili skupno zgodbo. Igralci smo zaje*ali, o tem ni dvoma, vendar se morali tudi drugi pogledati v ogledalo."

"Politika me ne zanima, potrebujemo najmočnejšo ekipo, kar jo premoremo. Še eno leto bom igral za reprezentanco. V Parizu (OI 2024, op. a.) bomo potrebovali vse igralce. Jezi me, da se je moje zadnje SP tako končalo."

"Razočaranje je res veliko, naša pričakovanja so bila visoka. Marsikoga smo razočarali, še najbolj pa sebe. Čez 12 mesecev nas čaka novo veliko tekmovanje. Vsi bi se morali vprašati, zakaj smo sploh tukaj. Dres je tisto, kar šteje," je povedal Batum in dodal, da so Francozi zatajili v obrambi.

"Obramba je naša močna točka, vedno smo med najboljšimi ekipami. V treh četrtinah so nam nasuli več kot 23 točk. To ni naša igra. Frantom bi moral pokazati, kako se stvarem sreže, vendar mi ni uspelo in prevzemam vso odgovornost. To je res velik udarec. Vodili smo 36 minut, imeli smo priložnost za zmago," je povedal Batum in izpad označil za "največje razočaranje" svoje reprezentančne kariere.

"Doživel sem veliko težkih porazov. Ko izgubiš v četrtfinalu ali polfinalu, lahko rečeš, da si tekmoval. Mi smo obstali v prvem krogu. Nikoli se nisem sramoval tega dresa, zdaj pa se bojim vrniti domov. Sram me je, ker so ljudje verjeli v nas," je priznal NBA-jevec, član moštva Los Angeles Clippers.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 11:15 28.avgust 2023.

    A mi lahko nekdo obrazloži pomen tega stavka,ki ga je napisal novinar. "V treh četrtinah so nam nasuli več kot 23 točk." WTF???!!!