Šport > Košarka
15 ogledov

Kralj James zavladal Atlanti

lebron james cleveland EPA
Košarkarji Cleveland Cavaliers so še drugič zapored premagali Atlanto Hawks in v finalu vzhodne konference povedli z 2:0 v zmagah.

Cleveland je na gostovanju v Atlanti zmagal s 94:82. Zvezdnik gostov LeBron James je zbral 30 točk, 11 podaj in devet asistenc ter je le za eno podajo zgrešil trojni dvojček.

Igralci Clevelanda se lahko v veliki finale lige uvrstijo že na naslednjih dveh domačih tekmah, ki bosta v noči na ponedeljek in sredo po slovenskem času. Tudi statistika govori v njihovo korist, saj je v zgodovini NBA kar 94 odstotkov moštev, ki so v seriji na štiri zmage v končnicah povedla z 2:0, tudi napredovalo v nadaljevanje tekmovanja. Atlanta, najboljša ekipa rednega dela na vzhodnem delu lige, pa je prvič v sezoni izgubila dve tekmi zapored v svoji dvorani.

Cleveland je po prvi četrtini vodil le za pet točk, po izenačenem drugem delu pa je bilo pet točk razlike tudi ob polčasu. Tretjo četrtino so gostje dobili kar s 30:17 in dvoboj je bil odločen. V tem delu so imeli gostje delni izid 19:4, James pa je v tem delu prispeval štiri podaje za tri trojke in zabijanje. Dve trojki je v tem obdobju dal Avstralec Matthew Dellavedova, eno Iman Shumpert (16), drugi strelec za Jamesom, zabil pa je Rus Timofej Mozgov (10 točk, 7 skokov).

Cleveland je do zmage prišel oslabljen, saj ni igral udeleženec tekme vseh zvezd in branilec Kyrie Irving, ki je bil na klopi s poškodovanim levim kolenom. Uspešno ga je nadomestil Dellavedova, ki je imel ob 11 točkah še šest skokov in štiri podaje; Tristan Thompson je za zmagovalce dodal 16 skokov. Ker so imeli domači le 32 odstotni odstotni met iz igre v tretji četrtini, niso mogli slediti gostom, ki so pred zadnjim delom vodili s 84:66.

"To je bila zmaga moštva, kolektivne igre na obeh straneh igrišča, posebej pa pri obrambnih nalogah. Poleg tega pa so mi soigralci danes zelo pomagali in sem imel učinkovito podporo v napadu, kar je vodilo do zmage," je ocenil James. "Imam kar bogat besedni zaklad, toda zmanjka mi presežnikov, ko govorim o tem fantu. Preprosto, je velik košarkar in soigralci, ki postajajo vse bolj samozavestni, ga dopolnjujejo," pa je o Jamesu dejal trener njegove ekipe David Blatt.

V vrstah ekipe iz olimpijskega mesta leta 1996 je bil s 13 točkami presenetljivo najboljši 21-letni Nemec Dennis Shröder, ki je stopil v igro s klopi, po točko manj pa so dali člani prve peterke Jeff Teague, Al Horford in Kyle Korver. Slednja sta morala iz igrišča v drugem polčasu, ker sta si zvila gležnja; Korver ob koncu tretje četrtine in se ni več vrnil na igrišče, Horford pa v začetku četrte četrtine, vendar je bil ob koncu še sposoben za igro.

Liga NBA, konferenčni finale:

Vzhod:

Atlanta Hawks : Cleveland Cavaliers 82:94 /0:2/

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.