Šport > Košarka
99 ogledov

Kritiziral predsednika, zato so aretirali njegovega očeta

Enes Kanter Profimedias
V Turčiji so aretirali očeta Enesa Kanterja, v Švici rojenega košarkarskega zvezdnika turškega porekla. O aretaciji očeta je svetovne medije prek družbenih omrežij obvestil zvezdnik moštva Oklahoma City Thunder sam.

Enes Kanter velja za kritika avtokratskih metod vladanja, ki se jih poslužuje turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Slednji se je znova odločil za ukrep, ki nima veliko skupnega z načeli demokracije.

"Mojega očeta so aretirali in to zato, ker sem se drznil javno kritizirati vladajočo stranko. Najhuje, kar se mu lahko zgodi, je, da ga bodo mučili in to zgolj iz tega razloga, ker gre za člana moje družine," je prek svoje spletne strani sporočil Kanter, center moštva v severnoameriški ligi NBA Oklahoma City Thunder.

Kanterjevega očeta, gre sicer za univerzitetnega profesorja, so turške oblasti aretirale na njegovem domu v Istanbulu v okviru policijske racije proti privržencem islamskega klerika Fethullaha Gülena, in sicer le teden dni zatem, ko so turški pravosodni organi izdali mednarodni priporni nalog za zvezdnika NBA ter preklicali veljavnost njegovemu turškemu potnemu listu, ker je prek družbenih omrežij kritiziral Erdoganov "režim". Kanterja so 20. maja za kratek čas zadržali v Romuniji, ker ni imel veljavnega potnega lista, nato pa se je vrnil v Združene države Amerike na podlagi veljavne zelene karte. Takrat je tudi dejal, da bo zaprosil za ameriško državljanstvo.

Zanimivo, da Kanter ni bil v najboljših odnosih z očetom zaradi podpore kleriku Gülenu, ki ga turške oblasti krivijo za spodleteli državni udar julija lani, Kanterjev oče je menda izjavil, da je Gülen "hipnotiziral" njegovega sina.

Kanter si je srd turških oblastnikov nakopal z javno izraženo podporo kleriku Gülenu z objavami na Twitterju. Turško tožilstvo Kanterju očita, da se je posluževal aplikacije za pošiljanje sporočil in komunikacijo Bylock, ki naj bi jo uporabljali Gülenovi pripadniki. Kanter se je zameril turškim oblastem tudi, ko je predsednika Erdogana primerjal z nacističnim diktatorjem Adolfom Hitlerjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.