Šport > Košarka
34 ogledov

Križnar: Pregledati, kaj lahko naredimo

Aleš Križnar je deloval tudi v Washingtonu. (Foto: KZS) Žurnal24 main
Težave z organizacijo evropskega prvenstva se nadaljujejo. Potem ko je KZS Ljubljano in Celje izbrala za organizacijo tekme prvega dela evropskega prvenstva, so se oglasili pri Fibi: "Ta odločitev je enostranska."

"Ta odločitev je enostranska. Presenečeni smo, da se je zgodila brez predhodnega dogovarjanja in privolitve z naše strani," je o izboru Ljubljane in Celja za organizacijo tekem prvega dela evropskega prvenstva (EP) 2013 zapisal predsednik Fibe Europe Olafur Rafnsson. "Odločitev o tem ni mogoča brez predhodnih zagotovil in garancij. Teh nismo dobili," je še pisalo v izjavi Fibe Europe.

Odločal bo IO Fibe Europe

Pozneje naj bi bil nesporazum med Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) in Fibo Europe odpravljen. "KZS je končni izbor dvoran prirediteljic prvega dela EP 2013 izvedla med dvoranami in mesti, ki si jih je delegacija Fibe Europe pred časom tudi ogledala in nanje podala nekaj pripomb. KZS se je o končnem izboru prirediteljev prvega dela EP morala najprej dogovoriti z mesti, o dogovoru pa je takoj zatem seveda obvestila slovensko vlado, ki bo prenovo teh dvoran sofinancirala. Nato je KZS o končnem izboru mest hkrati obvestila javnost in Fibo Europe. Ta bo, kot je to stalna procedura, našo končno odločitev potrdila na septembrski seji svojega izvršnega odbora (IO)," so se odzvali na KZS.

Sofinanciranje še vprašljivo

A pot do državnega sofinanciranja dvoran verjetno ne bo minila brez težav. "Mi smo jih 22. avgusta prosili, naj nam pošljejo pogodbe z mesti. Problem je, ker nobena še ni sklenjena, v bistvu pa je to pogoj za kandidaturo – da imaš lokalne organizatorje. Teh 6,1 milijona evrov evropskih sredstev je bilo morda na začetku še smiselnega, saj bi Slovenija dobila dve novi dvorani v Novem mestu in na Ptuju. Zdaj bi se s tem denarjem plačal tako imenovani hosting fee (pristojbina gostitelja, op. p.). Se pravi 3,6 milijona evrov stroškov, ki bi jih z nastanitvijo reprezentanc, funkcionarjev, logistike in drugih reči imela mesta," meni vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za šport Drago Balent.

Za pristojbino bi še vedno lahko plačala tudi Novo mesto in Ptuj. "Ni rečeno, da se bo popustilo pri kotizacijah, ki naj bi jih plačali obe mesti. Pogodba je bila podpisana. Pravniki so že povedali svoje. Pregledati moramo stanje, kaj lahko naredimo," je za Sportal dejal direktor EuroBasketa 2013 Aleš Križnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.