Šport > Košarka
152 ogledov

Krka četrtič osvojila pokalno lovoriko

KK Krka KZS/alesfevzer.com
Košarkarji Krke so v finalu pokala Spar premagali Šentjur z 72:66 (19:26, 40:38, 62:54).

Košarkarji Krke so zmagovalci jubilejnega 20. pokala Spar. V finalu zaključnega turnirja v Ljubljani so premagali Šentjur z 72:66. Za Novomeščane je to četrta lovorika v pokalnem tekmovanju in šestnajsta v vseh tekmovanjih v samostojni Sloveniji.

Krka je zadnji naslov osvojila 2016, ko je bila najboljša v pokalu in superpokalu. V svojih vitrinah ima zdaj sedem naslovov državnega prvaka, pet superpokalnih ter štiri v pokalu Spar (2014, 2015, 2016). Ob tem je leta 2011 zmagala v evropskem pokalu eurochallenge.

Šentjur je prvič igral v finalu pokala, sicer pa se lahko pohvali z dvema lovorikama. V sezoni 2014/15 je pod imenom Tajfun postal državni prvak, nato pa je pred začetkom naslednje sezone osvojil še superpokal.

Najboljši igralec zaključnega turnirja je postal Luka Lapornik, ki je v polfinalu odigral ključno vlogo za zmago Krke proti Cedeviti Olimpiji, v finalu pa je dosegel 10 točk. Več od njega sta jih pri zmagovalcih zbrala Rok Stipčević (12) in Adin Vrabac (11), pri Šentjurju pa je z dvajsetimi izstopal Dalibor Đapa.

Za kapetana Krke in reprezentanta Slovenije je to drugi naslov MVP F4 pokala Spar. Najboljši je bil tudi 2016, ko je Krka v Tivoliju v finalu ugnala Lastovko.

KK Krka | Avtor: KZS/alesfevzer.com KZS/alesfevzer.com

Pokalni naslov je za Krko lepa popotnica za finale lige Nova KBM, v katerem se bo v seriji na tri zmage pomerila s Cedevito Olimpijo. Prva tekma v Stožicah bo sredo, 26. maja, druga v Novem mesto v petek, 28. maja, tretja znova v Ljubljani 30. maja, morebitni naslednji dve pa 1. in 3. junija.

Krka, ki je v polfinalu po epskem preobratu v zadnji minuti premagala Cedevito Olimpijo - v 53 sekundah je naredila delni izid 10:0 in nadoknadila osem točk zaostanka, je zasluženo prišla do naslova. Šentjur je bil v ospredju v prvi četrtini, naslednje tri pa so izbranci trenerja Daliborja Damjanovića dobili s 53:40.

Ključne minute so bile uvodne zadnje četrtine, ko je Krka z dobro, kolektivno obrambo in izkušnjami v napadu zadržala prednost, ki si jo je priigrala po prvih tridesetih minutah. Trojka Nejca Bariča v 32. minuti jo je popeljala do vodstva 65:54 in mirne končnice za prešerno slavje.

KK Krka | Avtor: KZS/alesfevzer.com KZS/alesfevzer.com

Izjave po tekmi:

Dalibor Damjanović, trener Krke: "Po polfinalni zmagi proti Cedeviti Olimpiji je bilo treba igralce vrniti na realna tla in jim dopovedati, da z zmago proti Ljubljančanom še nismo osvojili pokala. Vedeli smo, da je Šentjur neugodna ekipa, odlično vodena in da je letos naredila izjemen rezultat tako v državnem prvenstvu kot pokalu. Zavedali smo se, da se takšne tekme dobi z dobro obrambo, skokom in borbenostjo. Fantje so se izkazali. Pokazali so pravi obraz in zasluženi prišli do naslova. Čez tri dni nas čaka že prva tekma finala lige Nova KBM. Upam, da se bomo v tem času čim bolje regenerirali in se proti nespornemu favoritu za naslov predstavili v čim boljši luči."

Luka Lapornik, MVP zaključnega turnirja in kapetan Krke: "Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj smo pred manj kot 24 urami končali sila zahtevno in pomembno preizkušnjo s Cedevito Olimpijo. A pokazali smo pravi karakter. Dali smo vse od sebe in zasluženo prišli do naslova. Pred nami je zdaj še finale državnega prvenstva, v katerem je Cedevita Olimpija brez dvoma favorit, a bo morala to pokazati še na parketu. Pokalna lovorika je za nas lepa popotnica in nam bo dala dodatno samozavest za finale lige Nova KBM."

Aleš Pipan, trener Šentjurja: "S pokončno glavo gremo s pokala Spar. Dobro smo se borili, fantom nimam kaj zameriti. Sezona je bila z uvrstitvijo v četrtfinale državnega prvenstva in finale pokala Spar za nas zelo dobra."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.