Šport > Košarka
127 ogledov

Krka in Olimpija izločeni

Sixt Primorska twitter Sixt Primorska
V finalu pokalnega tekmovanja se bosta pomerila Šenčur in Sixt Primorska.

V finalu košarkarskega pokala Spar bosta igrala Šenčur Gorenjska gradbena družba in Sixt Primorska. Prvi so v polfinalu zaključnega turnirja v dvorani Tivoli premagali Krko z 89:82, Koprčani pa so bili boljši od branilca naslova in gostitelja turnirja Petrola Olimpije s 74:70 (21:13, 41:31, 57:52).

Obe ekipi bosta v finalu v nedeljo ob 16.30 naskakovali prvi naslov v zgodovini. To bo hkrati šele šesti slovenski klub v sedemindvajsetih letih s pokalno lovoriko v svojih vitrinah in drugi finale od 1991 naprej brez Olimpije oziroma Krke. Edini doslej je bil leta 1996, ko je Kovinotehna Savinjska Polzela premagala BWC Maribor.

Primorci vodili vso tekmo

Sixt Primorska je več kot zasluženo uvrstila v finale. Vodila je vseh štirideset minut, v zaključku tekme, ko so se Ljubljančani približali na vsega točko zaostanka, pa je s potezo tekme zmagovalca odločil prvi strelec pri Koprčanih Mirko Mulalić.

Podatek, da Petrol Olimpija ni niti enkrat vodila in da je moral njen trener že po dobrih štirih minutah igre vzeti prvo minuto odmora, zgovorno priča o poteku dogodkov v dvorani Tivoli. Sixt Primorska je v 13. minuti vodila že z 29:14, v 26. pa je bilo 54:37. Vseeno gledalcem vse do konca ni bilo dolgčas. Petrol Olimpija se je do zaključku tretje četrtine približala na 57:52, tri minute pred koncem pa celo na 60:61. Strelski post gostov je prekinil Nejc Zupan, v naslednjem napadu pa je Mulalić iz težkega položaja zadel trojko in dobil še dodatni prosti met (67:60).

Tudi sedem točk prednosti pa je Sixt Primorska skoraj zapravila. Ljubljančani so zadeli nekaj metov iz obupa, hkrati so tudi Koprčani nespretno zapravili nekaj napadov in Talorju Battlu se je 30 sekund pred koncem ponudila priložnost, da bi s trojko izenačil izid. Njegov met ni šel skozi obroč, tako da so Koprčani v zadnjih sekundah s črte prostih metov ubranili minimalno vodstvo.

"Čestitam fantom za zasluženo zmago, saj smo bili praktično vseh 40 minut v vodstvu. Vedeli smo, da bo Olimpija pod ogromnim pritiskom, kar se je tudi pokazalo v njihovem slabem odstotku meta iz igre v prvem polčasu. Takšne turnirje ni lahko igrati, zato čestitam tudi Olimpiji, da se je proti koncu obračuna vrnila v igro," je po tekmi dejal trener Primorcev Jurica Golemac.

Šenčur do zmage v drugem polčasu

Košarkarji Šenčurja Gorenjske gradbene družbe so v prvem polfinalu premagali Krko z 89:82, Novomeščani so šele drugič v zadnjih sedmih letih ostali brez nastopa v finalu. Šenčurjani so zasluženo prišli do zgodovinskega uspeha. Imeli so več razpoloženih igralcev, zadeli so kar štirinajst trojk, dobili drugi polčas za petnajst točk in hkrati so znali unovčiti izkušnje in dovolj širok nabor igralcev.

Kar pet igralcev Šenčurja Gorenjske gradbene družbe je imelo dvomestno število točk, med njimi pa ni bilo MVP lige Nova KBM Smiljana Pavića, ki v petnajstih minutah ni dosegel niti točke. Izstopala sta Jan Rebec z 20 točkami in šestimi trojkami ter Dino Murić, ki je ob 17 točkah ujel 12 odbitih žog.

Na drugi strani je imela Krka Dina Cinaca z 21 točkami in Žigo Dimca, ki jih je dosegel osemnajst, ni pa znala v drugem polčasu zaustaviti naleta Šenčurja, ki je bil bolj motiviran, predvsem pa veliko močnejši in višji pod obročema. Skok je dobil s 36:25.

V vodstvo se je prebil v 27. minuti (55:53) in ga zadržal vse do konca. Na začetku zadnje četrtine je po delnem izidu 7:0 prednost raztegnil na 74:66, tri minute pred koncem, ko je bila razlika dvomestna (82:71), pa je bil zmagovalec že znan.

"S tem, ko smo izločili Krko v polfinalu, smo pripravili veliko presenečenje. To je velik uspeh za naš klub. Mislim, da smo bili danes boljši in zasluženo zmagali. Čestitke fantom," je dejal Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.