Šport > Košarka
20 ogledov

Krka petič do naslova državnih prvakov

olimpija krka finale
1/29
Saša Despot
Košarkarji Krke so v četrti tekmi še petič osvojili naslov državnih prvakov, ko so v Stožicah še tretjič v letošnjem finalu s 67:55 premagali Union Olimijo. Za Krko je bil to že tretji zaporedni naslov, saj so se končne lovorike veselili tudi leta 2010 in 2011.

Krka je letos že večkrat dokazala, da ji največja dvorana v Sloveniji leži in da se lahko v njej enakovredno kosa s petnajstkratnimi prvaki Unionom Olimpijo.

Tekma se je predvsem s strani košarkarjev Krke začela precej nervozno, saj so zgrešili prva dva meta, obenem pa v začetnih minutah izgubili kar dve žogi. Olimpija je začela zelo agresivno in hitro povedla, a le do rezultata 12:6, nato pa je Krka s petimi zaporednimi točkami rezultat znižala le na točko zaostanka. Po trojki košarkarjev Krke smo bili priča prvemu izenačenju na 14:14, nato pa bi Krka lahko celo povedla, vendar je Dragić met izza črte za tri točke zgrešil. Thompson je kmalu zapravil dva prosta meta za Olimpijo, nato pa je Krka s košem prvič povedla. Olimpija je v obrambi vršila večji pritisk, saj so odlično zapirali prostor, vendar se jim do občutne prednosti ni uspelo dokopati.

Drugo četrtino je Olimpija začela z dvema uspešnima metoma za tri točke in prišla do prednosti osmih točk, nato pa je trener Aleksander Sekulič zahteval minuto odmora. Zaostanek osmih točk je bil največji do tistega trenutka in odmor se je izkazal za učinkovitega, saj so Novomeščani ujeli ritem in se do polčasa približali na vsega točko zaostanka.

Tretjo četrtino je strelsko odprla Krka, ki je povedla, a Olimpija je takoj zadela in se vrnila v vodstvo za točko. Novomeščani so nato z agresivno obrambo dobro zaustavljali Ljubljančane in povedli za pet točk. Krka je v drugi polovici tretje četrtine nekoliko prevzela pobudo, vendar je Olimpija spet za točko povedla v zadnjih izdihljajih četrtine.

Zadnja četrtina se je začela izenačeno, ekipi pa sta bili skupaj do rezultata 48:49. Nato pa je vajeti prevzela Krka in s šestimi zaporednimi točkami povedla na sedem točk razlike. Olimpija je še naprej grešila in nikakor ni uspela sestaviti igre, ki bi lahko konkurirala razpoloženim nasprotnikom. Na koncu so se zmage zasluženo veselili košarkarji Krke, ki so slavili z rezultatom 65:55.

"Čestitke fantom, strokovnemu štabu in vodstvu kluba, ki nas je vse skupaj podpiralo tudi v težkih časih, obenem pa tudi zahvala prekrasni novomeški publiki. Na koncu se nam je vse obrestovalo. Vesel sem, da smo osvojili naslov na četrti tekmi finala lige Telemach. Ponosen sem na fante, da so Uniona Olimpijo v tej sezoni premagali na vseh tekmah v Stožicah," je po tekmi povedal Aleksander Sekulić.

"Jasno je, da nam ni lahko, a to je šport, v katerem je potrebno živeti tudi s porazi. Vsem igralcem in štabu, ki so ostali v Ljubljani, se zahvaljujem za sodelovanje, dali so res vse od sebe, razmišljali v zadnjem mesecu le o košarki in se srčno borili. Naredili smo 'break' v Novem mestu, ki ga nismo izkoristili. Če bi zmagali na vsaj eni tekmi doma, potem bi imeli peto tekmo, ki bi bila zagotovo odprta,'' pa se je glasila izjava Saša Filipovskega.

Novomeščani so v finalu izgubili le uvodno srečanje v Novem mestu, nato pa v nizu dobili naslednje tri tekme, dve od teh v Ljubljani. Da jim največja dvorana v Sloveniji leži, so letos že večkrat dokazali, nenazadnje so dobili zadnjih pet tekem z Unionom Olimpijo v Stožicah. Veliko so k domačnosti dvorane pripomogli tudi njihovi zvesti navijači, ki so se tokrat zbrali v velikem številu in bili večji del tekme glasnejši od ljubljanskih Green Dragons.

Unionu Olimpiji je pripadel le uvod, preostanek srečanja pa je bil ali izenačen ali pa so ritem igre narekovali gostje. Krka je prvič povedla v deveti minuti, najvišje vodstvo gostiteljev iz 13. minute (26:18) pa je izničila do odmora. Drugi del je pripadel Krki, ki je počasi in vztrajno gradila razliko. Imela je dovolj razpoloženih igralcev - v prvi vrsti Afika Haima Nissima (18 točk) in Jureta Balažiča (14), hkrati pa je bila bolj motivirana in agresivna v obrambi, tako da so bili Ljubljančani v drugih dvajsetih minutah skoraj odrezani od koša.

Union Olimpija je v drugem polčasu dosegla vsega 21 točk, v zadnji četrtini celo zgolj sedem, tako da ni imela nobenih možnosti, da bi naredila preobrat in izsilila odločilno peto tekmo. Njen konec je prišel kmalu, po dveh zaporednih trojkah Eda Murića in Jureta Balažiča je razlika narasla na 55:48 in čeprav je bilo na semaforju še dovolj časa, domači igralci enostavno niso imeli niti energije niti znanja, da bi lahko preprečili veliko slavje med privrženci Krke.

"Dali smo sedem točk v zadnji četrtini, to je absolutno premalo. Imeli smo kar nekaj črnih minut, a tudi serije in tokrat mislim, da je ena taka manjkala. Do zadnje četrtine smo bili zraven, imeli točko prednosti, potem pa se je vse ustavilo. Zelo mi je žal, a končalo se je tako, kot je bila sezona turbulentna," je po tekmi povedal Goran Jagodnik.

Za oba kluba ta tekma zagotovo predstavlja konec nekega obdobja. Pri Krki je Zoran Dragić takoj po dvoboju napovedal svoje slovo, brez dvoma pa bo velike spremembe v prihodnjih mesecih doživel tudi klub iz Stožic. Union Olimpija, ki bo Slovenijo zastopala tudi v Evroligi, je bila nazadnje prvak v sezoni 2008/09, letos pa se lahko za zdaj pohvali le z naslovom pokalnega prvaka Spar.

"Dogovorili smo se, da moramo igrati našo hitro igro in da ne smemo pasti v tempo Uniona Olimpije, ki bi nas uspaval. Malo smo povadili tudi igro na consko obrambo, saj smo vedeli, da jo bodo igrali več kot pol tekme. Zelo sem vesel naslova, to je morda moja zadnja tekma v dresu Krke. Za mano sta dve lepi leti v Novem mestu. Najprej si bom vzel malo počitka od košarke, potem pa bom razmišljal za novo sezono in se priključil reprezentančnim pripravam," je povedal Dragić.

Nekaj podobnega se je v finalu lige Telemach godilo tudi lani, ko so zeleno-beli iz Ljubljane povedli z 2:1, na koncu pa naslov izgubili na peti tekmi v Novem mestu. Krka je bila ob zadnjih dveh naslovih najboljša v državi še v letih 2000 in 2003.

Liga Telemach, finale, 4. tekma:

Union Olimpija : Krka 55:67 (18:16, 34:33, 48:47, 55:67)  /1:3/
Thompson 18, Dašić 13; Nissim 18, Balažič 14, Lalić 11

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na tri

Zanimivosti v slovenski košarki:

Največ finalnih tekem Lige Telemach je v svoji karieri igral Simon Petrov, prvi izmed vseh trenutnih igralcev obeh ekip pa je v finalu zaigral Goran Jagodnik v sezoni 1992/93. Več zanimivosti pa v spodnjih vrsticah.

Ali ste vedeli, da...
... je dramatični polfinale sezone 1999/2000 med Krko in Unionom Olimpijo odločil Simon Petrov, ki je v polni dvorani Marof za zmago zadel dve sekundi pred koncem (osem sekund pred tem je met Slavka Kotnika blokiral Matjaž Smodiš.

... imata brata Murić, ki se bosta med seboj pomerila že dvaindvajsetič (v vseh tekmovanjih) skupaj 8 zmag v finalih Lige Telemach in en naslov (Edo v sezoni 2010/11). Več zmag v finalih Lige Telemach imata le brata Dragić (10) in Udrih (10) - tudi po dva naslova. Družina Bečirović ima 6 zmag in dva naslova, družina Lorbek pa dve zmagi in je brez naslova.

... je imela Krka tretjič v zgodovini (2002/03, 2009/10 in 2011/12) po treh tekmah finala prednost 2:1

... ima Sašo Filipovski 2 naslova prvaka Lige Telemach kot glavni trener Uniona Olimpije, štiri pa kot pomočnik. Aleksander Sekulić je imel do tega trenutka en naslov prvaka (2010/11) kot pomočnik Aleksandru Džikiću.

... sta v zadnjih treh sezonah v vseh tekmovanjih Union Olimpija in Krka odigrali skupno kar 37 tekem. Ljubljančani štejejo 22 zmag, Novomeščani 15.

... je v zadnjih treh sezonah v vseh tekmovanjih Union Olimpija v Ljubljani zmagala 7x, Krka pa 9x. Rezultat v Stožicah je 5/3 za Krko.

... je med vsemi košarkarji obeh ekip prvi finale Lige Telemach igral Goran Jagodnik. Bilo je v sezoni 1992/93. Goran Jagodnik še nima naslova državnega prvaka.

... je med vsemi košarkarji obeh ekip največ finalnih tekem (do te sezone) igral Simon Petrov. Bilo je 25x z dvema različnima kluboma (Union Olimpija, Krka). Drugi je Smiljan Pavič (23 tekem), tretji Goran Jagodnik (19 tekem).

... so košarkarji Krke v finalih Lige Telemach (do te sezone) igrali kar 94 tekem, košarkarji Uniona Olimpije pa 44.

... je najdaljša tekma med Krko in Unionom Olimpijo trajala kar 2 uri in 51 minut (četrtfinale Pokala Spar 2010/11). Končala se je po treh podaljških z izidom 122:113.

... je največ točk na eni tekmi med obema tekmecema dosegel Matjaž Smodiš in sicer 27. marca 1999, na drugi tekmi drugega dela Lige Telemach. Drugi po točkah je Sašo Ožbolt (29 - 11. februar 2011), tretji Sani Bečirović (28 - 14. april 2001).

... so se z najmanjšo možno razliko (1 točka) končale 4 medsebojne tekme v zgodovini. Devet se jih je končalo z razliko dveh točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.