Šport > Košarka
8 ogledov

Krka prvak, Dragić MVP finala!

Krka je prvak!
1/44
Žurnal24 main
Novomeška Krka je izvrstno sezono kronala z naslovom državnega prvaka Slovenije. V odločilni peti tekmi finala lige Telemach so Union Olimpijo premagali s 64:57 in naslov slavili s 3:2 v zmagah.

Košarkarji Krke so četrtič v samostojni Sloveniji postali državni prvaki. V odločilni peti tekmi finala lige Telemach so premagali Union Olimpijo s sedmimi točkami razlike (64:57) in se zasluženo veselili ubranitve lovorike. Novomeščani so se novega velikega uspeha – tako kot lani, ko so prav tako slavili s 3:2 proti ljubljanski Olimpiji – veselili pred zvestimi navijači v dvorani Leona Štuklja, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička. Pokal za zmagovalce je kapetan Jure Balažič prejel od predstavnika glavnega pokrovitelja lige Petra Perčiča, naziv najkoristnejši igralec finala (MVP) pa je pripadel Zoranu Dragiću, ki je s 13 točkami in 11 skoki dokazal, kakšen talent je. "Nimam besed. Rad bi se zahvalil vsem navijačem. Vesel sem, da bomo naslov praznovali v Novem mestu," je dejal v prvi izjavi za nacionalno televizijo. "Rad bi se zahvalil Aleksandru Džikiću in vsem v ekipi. Brez njih danes ne bi bil tako 'napaljen'." Trener Aleksandar Džikić, ki je bržkone vodil svojo zadnjo tekmo Krke, je recept za uspeh našel v besedah: "Ko nehaš sanjati, potem pridejo težave." Njegovi fantje niso nehali sanjati in tako so prišli do dveh pokalov v letošnji sezoni (osvojili so tudi pokal Eurochallenge). Za Džikića je to tretji slovenski naslov (enega ima tudi z Olimpijo) in je tako postal drugi najuspešnejši trener slovenske lige (le Zmago Sagadin ima več trofej).

Na drugi strani pa kapetan Goran Jagodnik še naprej ostaja brez slovenskega naslova: "To je bila težka serija. Odločilo je nekaj akcij. Lahko bi se tudi drugače končalo. Sodniški kriterij je dopuščal Krkino igro z veliko kontakta. Čestitke Krki. Upanje umira zadnje. Če bom še igral, upam, da se bom drugo leto spet boril za naslov," je še dejal Jagodnik, ki bo bržkone ostal zmaj. Razlog za poraz Olimpije je bil za trenerja Mira Alilovića jasen: "Tekmo smo spet izgubili zaradi Krkinega skoka v napadu, kjer sta tehtnico v dolenjsko korist prevesila Balažič in Dragić. Izvajali smo tudi premalo prostih metov in delali neumnosti, ko je bila Krka v bonusu. Poraz je neuspeh, saj je bil cilj osvojitev naslova prvaka, a smo imeli kljub temu odlično sezono, ki ji je, žal, manjkala pika na i. Krka je zasluženo dobila to finalno serijo."

Kako se je razpletalo
Trener Uniona Olimpije Miro Alilović je prevetril prvo peterko (Samo Udrih, Sašo Ožbolt, Jaka Klobučar, Damir Markota in Jagodnik), a zmaji so še enkrat več tekmo začeli slabo. Prvo četrtino so sklenili z vsega 18-odstotnim metom za dve točki in na semaforju je bilo 17:7 za domačo ekipo Krke. V drugi četrtini je Olimpija bolje zaigrala v obrambi, prvič po nekaj tekmah je na parket stopil Davis Bertans in po treh zaporednih koših Kennyja Gregoryja so gostje začeli delati preobrat. Ko je Goran Ikonić v 16. minuti zadel za tri točke, je Krka še vodila (23:16), nato pa je za tri zadel še Vlado Ilievski, minuto kasneje še Jagodnik in izid je bil izenačen na 23:23. Na odmor so s prednostjo 28:25 lahko bolj zadovoljni odšli gostje iz Ljubljane, a trener Novomeščanov Džikić ni bil zaskrbljen: "Ni panike, zdaj je igrala druga peterka."

Morda ga je zaskrbelo za nekaj minut v začetku drugega polčasa, ko so prvi koš iz igre dosegli šele v šesti minuti. Ko je napad zatem Ožbolt zadel za tri točke, pa je Olimpija vodila s 35:29. Ilievski je minuto kasneje zmaje celo popeljal do najvišjega vodstva na tekmi (37:29). Trenutek preobrata pa se je zgodil v 28. minuti, ko je Dragiša Drobnjak zaradi nenamernega udarca Jake Klobučarja po obrazu dobil nešportno osebno. Kot da je to Krkaše in njihovo publiko podžgalo: naslednjih 12 minut so dominirali, predvsem v skoku. Tega so dobili z 39:25, kar jim je omogočilo nekaj dodatnih točk iz drugega poizkusa in več protinapadov. Ob koncu tretje četrtine so prvič po 11 minutah povedli (39:37) in nato prednost postopno dvigovali. Ko je Chris Booker v 39. minuti dosegel svoj prvi koš na tekmi iz igre (trojko), je bilo na semaforju 60:54. Tekma je bila odločena. Za piko na i je edini novomeški Američan v zadnji sekundi zabil. 64:57 in Krka je drugo sezono zapored postala slovenski prvak.

Liga Telemach, finale, peta tekma:

KRKA : Union Olimpija 64:57 /3:2/
Balažič 14, 7. sk., Djordjević 13, Dragić 12, 13. sk., Booker 8;  Gregory 12, Jagodnik 9, 7. sk., Ožbolt in Ilievski po 8.

*V poševnicah je izid v zmagah, igrata na tri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.