Šport > Košarka
12 ogledov

Krka za prvo mesto povozila Olimpijo

krka zagreb aba krivec petrov hamid ABA
Krka je v zadnjem kolu Lige Telemach za prvaka v Stožicah vodila od začetka do konca in brez večjih težav ugnala Union Olimpijo s 73:67 ter si pred začetkom končnice zagotovila pomembno prednost domačega igrišča.

Novomeški košarkarji so v osrednji tekmi lige Telemach ugnali Ljubljančane, z zmagoslavjem v Stožicah pa so osvojili tudi prvo mesto v ligi za prvaka ter si pred polfinalnimi in morebitnimi finalnimi obračuni v končnici priigrali prednost domačega igrišča.

Ljubljančani so porazno odprli tekmo, že v drugi minuti so zaostali za osem točk (0:8), pri izidu 3:12 pa je domači strateg trener Sašo Filipovski zahteval minuto odmora. Ta ni pripomogla k boljši predstavi domačih igralcev, Novomeščani so bili v vseh košarkarskih prvinah za razred boljši. V četrti minuti so gostiteljem ušli na +11 (14:3), tri minute kasneje na +13 (20:7), tik pred koncem zadnje četrtine pa na +16 (27:11).

V nadaljevanju se podoba ni spremenila, dolenjski košarkarji so imeli tudi v začetku druge četrtine, ki se je zaradi težav s semaforjem začela z 10-minutno zamudo, popoln nadzor na terenu, kar ob bledi predstavi domačih košarkarjev niti ni bilo posebno težko. V finišu prvega polčasa pa so Ljubljančani vendarle pokazali zobe, s consko obrambo so povsem onemogočili do tedaj razigrane in razpoložene Novomeščane, četrtino dobili z 22:15 in na velik odmor odšli z zaostankom sedmih točk (35:42).

V začetku drugega polčasa so maloštevilni gledalci videli obojestransko raztrgano igro, ljubljanska in novomeška zasedba pa sta v uvodnih šestih minutah dosegla zgolj po pet točk. Olimpija se je po koših Jake Blažiča in Sasuja Salina v 27. minuti približala na pet točk zaostanka (42:47), po novomeški minuti odmora pa so jim gosti znova ušli na varno razdaljo desetih točk (42:52).

Novomeščani so v 33. minuti ostali brez reprezentanta Eda Murića, ki si je prislužil peto osebno napako, a tega Ljubljančani niso izkoristili. V svojih vrstah - izjema je le Blažič - niso imeli razpoloženega posameznika. Jan Močnik je denimo na igrišču preživel slabih 27 minut, v tem času pa se - ob metu za tri točke 0:5 - sploh ni vpisal med strelce. Navkljub temu so se "zmaji" v 38. minuti približali na pet točk (60:65), slabo minuto pred koncem pa na štiri (65:69). A njihove upe na preobrat sta razblinila Mustafa Abdul Hamid in Zoran Dragić.

V novomeški ekipi so Dragić, Hamid in Afik Nissim dosegli po 12 točk, v ljubljanski pa je blestel Blažič, ki je dosegel 30 točk in pobral osem žog pod obema obročema.

Zlatorog v Domžalah potrdil polfinale

Tekma za Domžalčane ni bila v ničemer odločilna, saj so bili že pred tekmo zadnjega kola prikovani na tretje mesto in imeli zagotovljen nastop v polfinalu. Veliko več motivacije za igro so imeli Laščani, ki so potrebovali zmago v Domžalah za potrditev uvrstitve med četverico. To so tudi dosegli. Večino tekme so bili oni tisti, ki so narekovali ritem igre, tekmeca pa strli z boljšim skokom in odličnim metom za dve točki, saj so zadeli 64 odstotkov vseh tovrstnih metov, skupaj pa so iz igre metali 56-odstotno. Zlatorog se bo v polfinalu pomeril s Krko, Helios pa z Union Olimpijo. Domači košarkarji v prvem polčasu niso zadovoljili svojih navijačev, saj so bili bolj ali manj ves čas podrejeni tekmecu iz Laškega. Ta si je sredi druge četrtine priigral tudi že 11 točk prednosti (34:23) in čeprav je nato po zaporednih točkah Brodnika naskok še povečal, so samo končnico polčasa malce bolj zbrano odigrali domači, ki so pred nadaljevanjem imeli dosegljivih osem točk minusa. Toda motivacijski moment je bil tokrat precej bolj prisoten pri gostih, ki so si z zmago želeli potrditi nastop v polfinalu. Tudi zato niso popuščali in domače držali na varni razdalji tudi v tretji četrtini, v zadnji pa le še dokončali delo za potrditev uvrstitve v polfinale.

Elektra ostala brez polfinala

Šoštanjčani so bili pred tekmo s Šentjurjem še v igri za polfinale. Kljub temu, da so svoje delo opravili po pričakovanjih in premagali tekmeca, predvsem po zaslugi drugega polčasa, pa se jim ni uspelo prebiti med elitno četverico slovenskih klubov. V Domžalah je namreč Zlatorog premagal Helios in si "rezerviral" četrto mesto, ki je še vodilo v polfinale. Elektra je tako končala na petem, Šentjur pa na šestem mestu. Šoštanjčani in Šentjurčani so bili v prvih 20 minutah bolj ali manj povsem poravnani, ekipi sta se menjavali v vodstvu, a ne enim ne drugim ni uspelo priti do otipljivejše prednosti. Do te so prvi prišli Šoštanjčani ob koncu tretje četrtine, ki so jo zaključili ob izidu 45:38. Začetek zadnje četrtine je bil prav tako po godu domačih, ki so še nekoliko oplemenitili prednost, imeli sredi četrtine že deset točk naskoka, kar se je izkazalo za odločilni udarec. Ko je Mevsud Julevič s trojko in prostima metoma dobri dve minuti pred koncem zadel za 58:45, je bila tekma dokončno odločena.

Liga Telemach za prvaka, 10. kolo:

Union Olimpija : Krka 67:73 (49:57, 35:42, 13:27)
Blažič 30, Salin 12; Hamid, Dragić in Nissim 12, Lalić 11

Helios Domžale : Zlatorog 69:83 (53:66, 41:49, 23:27)
Prepelič 21, Gay 12; Panič 20, Škifič 15, Brodnik in L. Lapornik 9

Elektra Šoštanj : Šentjur 60:47 (45:38, 28:30, 15:16)
Nuhanovič 15, Julevič 11, Bajramlič 9; Nelson 13, Ferme 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.