Šport > Košarka
9 ogledov

Krka: "Zdaj želimo še državni naslov"

Jure Bala%C5%BEi%C4%8D Balazic Žurnal24 main
Košarkarji Krke so osvojili prvo evropsko lovoriko – pokal Eurochallenge. V finalu so premagali ruski Lokomotiv s 83:77. "To je velika zmaga nad velikim nasprotnikom," je dejal trener Aleksandar Džikić.

To je bil naš drugi evropski finale, tako da smo v tem segmentu najuspešnejši slovenski klub. Enkrat smo izgubili, danes pa zmagali. To je še dokaz več, da je novomeška košarka prerasla svoje okolje in da Novo mesto nujno potrebuje novo športno dvorano.
Miro Župevc
Novomeščani so v finalu premagali enega od favoritov, Lokomotivo iz Krasnodarja, trenutno drugouvrščeno ekipo ruskega prvenstva, ki ima v svojih vrstah kar pet Američanov in črnogorskega organizatorja igre Gorana Jeretina. Hkrati so varovanci Aleksandra Džikića v zadnjih štirih minutah tekme naredili delni izid 16:0, se vrnili po osmih točkah zaostanka, tako da je bilo slavje igralcev in strokovnega vodstva še toliko slajše.

"Bil bi slab lažnivec, če bi dejal, da nisem zadovoljen po veliki zmagi nad velikim nasprotnikom. Premagali smo izjemno ekipo, ki premore veliko odličnih posameznikov. Poskusili smo izkoristiti naše priložnosti. Na trenutke so bili v naletu naši nasprotniki, na trenutke mi. Nismo se odzvali panično," je za klubsko spletno stran razlagal trener Džikić. "Lokomotiva je dobra ekipa in to naše zmagoslavje naredi še večje. Ne delam razlik med evropskimi in neevropskimi košarkarji. Naslednjič bom morda mislil, da nam lahko pomaga litovski košarkar, in bom pripeljal njega. Vseeno mi je tudi, ali bo Srb, Američan ali kaj drugega. V svoji ekipi želim le ambiciozne fante. To je v današnji košarki zelo pomembno."

Veteran v vrstah Krke Dragiša Drobnjak je recept za uspeh pojasnil z naslednjimi besedami: "Naša nesebična igra oziroma kolektivni duh sta odločila tako petkovo kot današnjo tekmo. Smo pravi kolektiv. Že vso sezono velja, da si pomagamo v obrambi, da vsak krije hrbet vsakemu, da ne odnehamo, temveč držimo skupaj. V napadu pa nas krasi nesebičnost, iščemo prostega igralca, tistega, ki je tisti dan v odlični formi. Zadnjič je bil to Ikona, danes Chris. Vsako tekmo vsak da nekaj v obrambi in napadu, da dopolni popolno igro, ki privede do končne zmage."

Nisem sam postal najkoristnejši igralec. Ta naslov pripada celotni ekipi. Ključno na današnji tekmi je bilo, da smo odigrali izjemno moštveno obrambo proti odličnim posameznikom v nasprotni ekipi. Sicer pa to ni nič novega, saj vedno igramo kot enotno moštvo.
Goran Ikonić
Booker: "Džikić misli, da sem Srb"
"Ljubimo Belgijo! Vedno ko smo prišli sem, smo se vračali z zmago,"
je bil na Fibini televiziji navdušen prvi strelec Krke proti Lokomotivi Chris Booker: "Igrali smo srčno in predano. Smo moštvo, ki drži skupaj. Vsak igra po 20-22 minut, ne več." Nato se je Booker dotaknil še enega glavnih tvorcev letošnjih Krkinih uspehov, trenerja Aleksandra Džikića, ki je Bookerja vodil že pred leti v Olimpiji: "Nor je! Včasih očitno misli, da sem Srb, saj mi razlaga kar v svojem jeziku. Vseeno veliko navodil razumem, saj tekmo vodi zelo strastno."

Ikonić MVP
Goran Ikonić
, ki je polfinalno tekmo končal s 26 točkami, finalno pa z 12, je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja. Samozavest ga ni zapustila, čeprav je prvo trojko zadel šele v šestem poskusu: "Soigralci so zaupali vame in me spodbujali, naj še naprej mečem, čeprav sem prej grešil. V moštvu je res dobra kemija," je potrdil bosanski košarkar: "Zelo sem srečen, tega ni nihče pričakoval. Kuban je dobro moštvo, mi pa smo imeli nekaj več sreče v zadnji četrtini, a menim, da se veselimo zasluženo."

Da je zmagala timska igra, je izpostavil tudi Bojan Krivec: "Ko igramo kot ekipa, smo res neugodni za nasprotnike. Proti nam je težko igrati. Džile nam je po polfinalni tekmi dejal, da smo že z uvrstitvijo na Final 4 naredili velik posel, tako da smo šli v finale sproščeno, odlično smo igrali v obrambi in na koncu zasluženo zmagali." Jure Balažič pravi, da so šli v tekmo sproščeno, brez pritiska rezultata: "Zelo sem vesel, saj je ta evropski naslov popolnoma nepričakovan. Da smo prišli do konca, je res neverjetno. A sezona se nadaljuje, želimo osvojiti tudi državno prvenstvo. Ali bo to v treh tekmah ali v petih, je nepomembno."

Evropska lovorika je za Krko obliž na rane v tej sezoni – poraz v četrtfinalu pokala Spar in polfinalu zaključnega turnirja lige NLB – ter hkrati velika spodbuda pred odločilnimi boji v ligi Telemach. Novomeščani so v državnem prvenstvu še neporaženi in bodo najverjetneje polfinale začeli s prve startne pozicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.