Šport > Košarka
9 ogledov

Krka zmagovalka Eurochallengea

Chris Booker (desno) je bil najboljši Krkin strelec z 20 točkami. (Foto: Gregor Žurnal24 main
Košarkarji Krke so v belgijskem Oostendeju dobili veliki finale pokala Eurochallenge proti ruskemu Lokomotivu Kuban s 83:77. Goran Ikonić je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja.
Zupan izgubil tudi "mali finale"
Tekmo za tretje mesto so dobili košarkarji Oostendeja, ki so s 94:92 ugnali Spartak. Za poražence je slovenski reprezentant Miha Zupan dosegel 10 točk.

Košarkarji Krke so v svojem drugem finalu v evropskih pokalih osvojili naslov. Tokrat ne v Eurocupu, ampak v Eurochallengeu. V finalu so na sklepnem turnirju v belgijskem Oostendeju premagali ruski Lokomotiv Kuban s 83:77. "Tekma je bila zame zelo čustvena, saj mi je v soboto umrla mamina sestra. To je druga klubska lovorika v slovenski zgodovini in mislim, da je izjemen uspeh,“ je po srečanju dejal Aleksandar Džikić za Fibino televizijo. Potem ko je Lokomotiv v 36. minuti vodil že za osem točk, je Krki uspel sijajen niz 14:0. "Odločilo je, da nismo delali panike, iskali smo odprte mete in popravili malenkosti,“ je dodal trener, ki drugo sezono sedi na novomeški klopi, zaključni turnir Eurochallengea pa je bil zanj, po turnirju lige NLB v Stožicah, že drugi v sezoni.

Najkoristnejši igralec turnirja Goran Ikonić je za Krkino spletno stran dejal: "Nisem sam postal najkoristnejši igralec. Ta naslov pripada celotni ekipi. Ključno na današnji tekmi je bilo, da smo odigrali izjemno moštveno obrambo proti odličnim posameznikom v nasprotni ekipi. Sicer pa to ni nič novega, saj vedno igramo kot celotno moštvo."

Prvi polčas drugega Krkinega evropskega finala je spremljalo valovanje rezultata. Dolenjci so si dvakrat uspeli nabrati osem točk prednosti in enkrat sedem, a so Lokomotivu vselej dopustili, da je izenačil ali celo minimalno povedel. Razlog za to je bilo predvsem slabo omejevanje ruskega meta za tri (5:10 v prvem polčasu, Krka 1:7). Kuban je pričakovano dobro zaprl polfinalnega junaka Gorana Ikonića, zato je ostajalo več prostora za Chrisa Bookerja – po polovici tekme 13 točk – in Zorana Dragića (8). Rusko moštvo niti slučajno ni vzbujalo kakega pretiranega strahospoštovanja. In ob glavnem odmoru se je penina v lovoriki za Dolenjce zdela realna.

Sredi četrte četrtine je Krka zabredla v krizo. Vrstili so se neizkoriščeni napadi in izgubljene žoge. Najvišja vodstva Rusov so se vrstila: štiri, šest in v 36. minuti celo osem točk (75:67). Odtlej so v 2:34 minute dolenjski košarkarji napravili neverjetni delni rezultat 14:0, saj je v 39. minuti za 81:75 zadel trojko Dušan Djordjević, vmes sta se z mirnima rokama izkazala še Smiljan Pavić in Booker. V zadnjih minutah Krka ni dovolila presenečenja.

Pokale Eurochallenge, finale:

Krka : Lokomotiv Kuban 83:77 (61:65, 43:41, 18:20)
Booker 20,  7 sk., Pavić 13,  Dragić 12, Ikonić 12, 5 pod., Djordjević 8, 7 Drobnjak 7, 7 sk., 3 Murić 3; Wilkinson 21, Massey 11

Tekma za tretje mesto:


Spartak : BC Oostende 92:94 (64:64, 40:48, 20:20)
Domercant 33, Ponkrašov in Antić 13, Zupan 10; Mitchell 18, Huffman, Thomas in Lojeski 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.