Šport > Košarka
9 ogledov

Krkaši še čakajo na prvo zmago

Goran Jagodnik
1/11
Žurnal24 main
Union Olimpija je po odlični zadnji četrtini in razburljivi končnici premagala zagrebško Cedevito (84:81) ter prišla do drugega uspeha v jadranski ligi. Cibona je v Zagrebu z 82:72 ugnala Krko. Helios pa je klonil proti Partizanu.

Krka je po pričakovanem neuspehu proti Maccabiju doživela še drugi poraz v tej sezoni lige ABA. Novomeščani so sredi druge četrtine še držali korak z gostitelji, nato pa so slednji hitro prišli do visokega vodstva, ki je nakazovalo lahek uspeh Cibone. Toda gostom se je uspelo v zadnji četrtini spet približati, za preobrat pa je zmanjkalo zbranosti in organizacije v napadu v zadnjih minutah, v čast pa jim ne gre niti 14 zgrešenih prostih metrov. Pri Krki je bil najboljši strelec Jordan Jerome z 18, pri Ciboni pa Brian Chase z 22 točkami. Novomeščani so tekmo začeli slabo in gostiteljem dopustili hitro vodstvo z 11:2. V drugi polovici prve četrtine so vendarle strnili vrste in se začeli približevati tekmecu, ki so ga s košem Zorana Dragića ujeli v 14. minuti pri izidu 24:24. Izgubljene žoge - v prvem polčasu so jih imeli Novomeščani devet - pa so botrovale novemu pobegu hrvaškega moštva. Ta je v 19. minuti prvič na tekmi povedel za 10 točk, malce pred koncem polčasa pa celo za 11 (43:32). Tudi v uvodu drugega polčasa se Krki ni pisalo nič dobrega. Zagrebčani so svojo prednost še povečali, v 22. minuti je Marin Rožić z zaporednima košema Ciboni priigral že vodstvo z 52:36 in prednost več kot desetih točk je ohranjala vse do začetka zadnje četrtine. Dobrih šest minut pred koncem tekme je upanje Krki vzbudil Jimmy Baxter, s trojko je namreč svojo ekipo približal na 60:65, Jerome Jordan pa je malce zatem zadel za 62:65. Toda domači so s trojkami (pri tem je bil izvrsten predvsem Chase, ki je dosegel skupaj šest trojk) znova ušli, dobri dve minuti pred koncem je Tomislav Zubčić zadel za 74:64, kar je bil dovolj velik zalogaj za zmago domačih.

Olimpiji teknila Cedevita

Union Olimpija je še pred zadnjimi desetimi minutami dvoboja v dvorani Stožice za tekmecem zaostajala za 11 točk. A nato so zmaji odlično zaigrali v obrambi, prednost gostov pa je predvsem po zaslugi Dina Murića in Gorana Jagodnika počasi le kopnela. Slednji je v odločilnih trenutkih ohranil tudi mirno kri pri izvajanju prostih metov. "Mučili smo se od začetka tekme. Vse tja do 25. minute, ko smo zaigrali tako, kot tudi treniramo. Predvsem smo začeli igrati v obrambi. Hitreje smo se vračali tudi pod svoj koš, v prvem delu nam je Cedevita iz hitrih napadov dala preveč lahkih košev," je po drugi zmagi Ljubljančanov v dveh kolih dejal kapetan Jagodnik. Ta je zbral 11 točk in kar devet skokov. Po 15 točk sta dosegla Danny Green in Ratko Varda, eno manj pa Aleksandar Ćapin. Pri Cedeviti je slovenski reprezentant Matjaž Smodiš v svojo statistiko vpisal 12 točk in štiri skoke.

Hemofarm je v izenačeni tekmi doma premagal Zagreb, pri poražencih pa je Sašo Ožbolt zbral pet točk in štiri podaje. Do zanesljive zmage so prišli košarkarji Budućnosti, čeprav so bili v prvem polčasu boljši igralci Crvene zvezde. Odločila je tretja četrtina, ki so jo Podgoričani dobili s kar 28:5.

Zlatorog je dvoboj drugega kola odigral že pred časom, v Laškem pa je Maccabi zmagal s 101:72. Krka in Helios bosta jutri zaigrala v gosteh, Novomeščani bodo gostovali pri Ciboni, Domžalčani pa se bodo v Beogradu pomerili s Partizanom.

Izjave po tekmi Uniona Olimpije in Cedevite:

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije:
"Vesel sem, da smo si priborili to zmago. Tekma je bila izjemno zahtevna. Pomembno je, da smo pri takem zaostanku, ki je trajal toliko časa, še vedno verjeli vase in nismo popuščali. Tekmo smo dobili zaradi velike želje in borbenosti. Cedevita je že takoj ob začetku tekme pokazala, da je dobro vodena ekipa, ki ima lepo število odličnih posameznikov. Če želimo igrati na visokem nivoju in zmagovati, si v prihodnje ne bomo smeli privoščiti, da dobimo tako veliko število košev. Nasprotnika moramo limitirati na nekje 70 točk, saj v napadu nismo tako efektivni, ni pa izgovorov, da ne bi igrali boljše obrambe. Še enkrat, tekma je bila težka in zmaga zaslužena. Rad bi čestital fantom za borbenost, ta zmaga je lepa nagrada za trdo delo na treningu."

Aleksandar Ćapin, igralec Uniona Olimpije:
"Zelo smo veseli, da smo zmagali. Tekma je veliko pomenila za samozavest. V drugem polčasu smo nadoknadili veliko prednost gostov in zmagali. Zdaj gremo lahko v Beograd na tekmo s Crveno zvezdo brez pritiska in sproščeni."

Dražen Anzulović, trener Cedevite Zagreb:
"Čestitam trenerju Filipovskemu in Unionu Olimpiji za zmago. Mislim, da če vodiš tri četrtine zanesljivo in kontroliraš tekmo, si v zadnji četrtini ne smeš dovoliti takega padca v igri. Padec se je začel že v tretji četrtini, ko smo dovolili nekaj prelahkih košev in so se domači vrnili v igro in v ritem. Če v zadnji četrtini odigraš tako slabo, kot smo mi, si potem ne zaslužiš zmage. Zelo mi je žal, da nismo dobili te tekme."

Liga ABA, 2. kolo:

Hemofarm STADA : Zagreb CO  80:77 (60:58, 43:40, 20:21)
Šutalo 18, Pantić 17;Kasun 16, Mulaomerović 15

Budućnost VOLI : Crvena Zvezda  79:64 (67:51, 39:46, 17:23)
Vučević 16, dubljević 14; Subotić 15, Milutinović 13

Union Olimpija : Cedevita 84:81 (60:71, 36:46, 17:20)
Green in Varda 15; Warren 20, Smodiš 12

Cibona : Krka 82:72 (63:50, 43:34, 22:17)
Chase 22, Zubčić 14, Rožić 12; Jordan 18, Baxter 15

Široki WWin – Radnički

Partizan mt:s
: Helios Domžale 86:59 (60:43, 46:26, 24:17)
Raduljica in Law 14, Peković 13, Milosavljević in Lučić 11; Čebular 15, Prepelič 13

Že odigrano:
Zlatorog Laško : Maccabi Electra 72:101 (48:81, 31:54, 19:35)
Omić in Panić 11; Schortsanitis in Eliyahu 18

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.