Šport > Košarka
11965 ogledov

Kruta usoda Jordanovega očeta, identificirali so ga šele po zobeh

Reševalni pas/Twitter Čustveni zlom Michaela Jordana ob prvem naslovu NBA prvaka po smrti očeta.
Pred 27 leti je Michael Jordan prejel najhujšo novico v njegovem življenju.

Letos mineva 27 let od smrti Jamesa R. Jordana, očeta košarkarskega superzveznika Michaela Jordana

Jordan starejši je umrl 23. julija 1993, ko sta ga med postankom na avtocestnem počivališču v Severni Karolini umorila dva najstnika, 17-letni Larry Martin Demery in leto starejši Daniel Andre Green.

James se je vračal s pogreba v avtomobilu znamke Lexus SC400, ki mu ga je podaril njegov sin, zaradi dolge in naporne vožnje pa se je ustavil na počivališču, da bi si nabral novih moči.  

Demery in Green sta ga ustrelila, ko je spal v avtomobilu. Morilca sta nato prebrskala vozilo in šele takrat ugotovila, da sta ravnokar ustrelila očeta Michaela Jordana. Vozilo sta ukradla in se odpeljala v sosednjo Južno Karolino, kjer sta truplo odvrgla v močvirje v kraju McColl.

Iz avtomobila sta pobrala nekaj predmetov in opravila več telefonskih klicev z ukradenega mobilnega telefona, kar je kmalu privedlo do njune aretacije.

Preiskovalci so truplo našli 3. avgusta, ko je bilo že globoko v fazi razkrajanja. Identiteto žrtve so potrdili šele deset dni kasneje, pri čemer so si morali pomagati z zobno kartoteko, ki so jo pridobili od družinskega zobozdravnika.

Dve leti zatem sta bila morilca obsojena na dosmrtno ječo. Demery je pričal, da je Green nameraval Jordana oropati, vendar se je ta prebudil, zato ga je ustrelil v prsni koš. Green se je odločil, da ne bo pričal, kasneje pa je trdil, da umoru ni prisotvoval, temveč naj bi Demeryju zgolj pomagal znebiti se trupla.

"Oče je bil moja skala"

Očetova smrt je Jordana zelo prizadela, tragedija pa je botrovala njegovi nenadni upokojitvi pred sezono 1993/1994, potem ko je Bike popeljal do treh zaporednih naslovov prvaka. Po 18-mesečnem premoru, med katerim se je dokaj neuspešno udejstvoval v baseballu, se je vrnil v NBA in s Chicagom osvojil še tri prstane.

Čeprav so od tragedije minila že skoraj tri desetletja, se Jordanu ob omembi očeta še vedno orosijo oči. "Oče je bil moja skala. Bila sva si zelo blizu. Vedno sem ga lahko vprašal za nasvet," je povedal 57-letnik, ki še vedno pomni njun zadnji pogovor. "Pogovarjala sva se o tem, da bi igral bejzbol. Dejal sem mu, da razmišljam o upokojitvi in igranju bejzbola. Odvrnil mi je, naj to naredim."

V teh dneh je v javnosti znova zaokrožil posnetek čustvenega Jordana po četrtem naslovu NBA prvaka, prvem po smrti očeta, ki ga je osvojil prav na očetovski dan leta 1996.

 
Komentarjev 1
  • Majazmaja 10:20 15.maj 2020.

    V ZDA dosmrtni arest, pri nas pa 5 let forenzične psihiatrije.