Šport > Košarka
62 ogledov

"Kupiti ga je moral nekdo drug"

Omar Abdul Thomas pravi, da pozna resnico. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Potni list. V zmešnjavi agentov Omarja Abdula Thomasa bo tudi policija iskala slovenski potni list.

"Omarja Thomasa ne zastopamo več. Zastopali smo ga prejšnje leto," nam je povedal podpredsednik podjetja Interperformances – gre za eno izmed največjih evropskih košarkarskih agencij – Manuel Capicchioni in dodal: "Odpustil nas je prav zaradi tega, ker mu nismo uredili slovenskega državljanstva. Nekdo drug mu ga je moral kupiti." Igralec je v svoji karieri sicer zamenjal že kopico agentov.

Dejstva:
Opravičilo. Agenta iz Kalifornije Guya Zuckerja smo z nečednimi posli v zvezi s Thomasom omenili tudi v Žurnalu24, za kar smo mu dolžni iskreno opravičilo. "Ne želim, da se moje ime še naprej povezuje s temi rečmi. Moj dobri sloves je pravzaprav edina reč, ki jo imam v tem poslu, in madež na njem bi bil lahko zame katastrofalen," nam je še povedal Zucker.

Zucker ni vpleten
S tem so nam iz San Marina posredno tudi potrdili, da ob razhodu Thomasa in Guya Zuckerja, ki je še pred agencijo Interperformances zastopal ameriškega košarkarja, prvi še ni bil nosilec slovenskega potnega lista. "Bil sem jezen in šokiran, ko sem v slovenskih medijih zasledil, da me povezujejo s pridobivanjem potnega lista za nekdanjo stranko Thomasa. Ko sem ga zastopal, ga ni imel, in nikakor ne vem, kje in kdaj ga je dobil," nas je opozoril Zucker. S košarkarjem, ki si je zaradi odličnih predstav prislužil nadimek Črni Jezus, je sodeloval od septembra 2006 do novembra 2008.

"Nimam kaj povedati"
Za nesojenega Slovenca zdaj skrbi Dave Gasman. Ta nam je že prejšnjo sredo povedal, da je Thomas pod njegovo okrilje že prišel s slovenskim državljanstvom. Ko smo ga vprašali, kdo je bil pred njim zastopnik najkoristnejšega igralca italijanskega prvenstva, je izmikajoče se odvrnil: "Zakaj pa vas to zanima? Nimam kaj povedati. Tega za zdaj ne želim komentirati."

O celotni zadevi smo se pozanimali tudi pri nekdanjem slovenskem reprezentantu, zdaj pa sodelavcu agencije Interperformances Slavku Kotniku: "O tem ne vem ničesar. Prvič slišim, da ga je zastopal Interperformances."

Policija bo preiskovala

Kako si je Thomas pridobil slovenski potni list, čeprav mu država uradno ni podelila državljanstva, so menda že začeli preverjati tudi možje v modrem. "Policija bo omenjeni primer preučila in če bo potrdila razloge za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, bo v skladu z zakonskimi pooblastili izvedla potrebne ukrepe," napovedujejo v Generalni policijski upravi. Neuradno naj bi policiste na to, da Thomas ni slovenski državljan, opozorili z notranjega ministrstva (MNZ), ki podeljuje državljanstva. "MNZ je pristojno za ugotavljanje upravičenosti. Policija pa nima pristojnosti preverjati upravičenosti, razen če je podan sum kaznivega dejanja," dodajajo na policiji.

V Italiji je to normalno

"Ne vem, po kakšni poti je dobil potni list. V Italiji je to nekaj normalnega. Kar nekaj Američanov je dobilo italijansko državljanstvo, s tem želijo nekako umetno dvigniti raven reprezentance," je o pridobivanju državljanstev v italijanski ligi menil nekdanji član slovenske izbrane vrste Marko Milič, ki trenutno igra za Cremono.

Pri registraciji tujih košarkarjev so sicer tudi pri nas pravila kar ohlapna. "Igralca registrira klub. Ob registraciji je treba priložiti kopijo osebnega dokumenta," so nam sporočili s Košarkarske zveze Slovenije. Do odgovora italijanske zveze, kako je pri njih, nam v ponedeljek ni uspelo priti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.