Šport > Košarka
4 ogledov

KZS: Nimamo razloga, da bi potrdili prestop

Direktor reprezentanc Matej Avanzo je poudaril, da je slovenska košarka veliko n Žurnal24 main
O reprezentančnem statusu košarkarja Emirja Preldžića je bilo prelitega že veliko črnila. Bo igral za Slovenijo, Bosno ali bo to poletje ostal v klubu? KZS še ni dobila uradne prošnje.

Po nedeljskem zapisu v enem od bosanskih medijev, da se je Emir Preldžić že odločil, da ne bo igral za Slovenijo, pač pa rodno Bosno in Hercegovino, smo za komentar poprosili Košarkarsko zvezo SIovenije, natančneje Mateja Avanza, direktoja reprezentanc: "Iz tega, kar je Preldžić izjavil za bosanski medij, ne bomo delali cirkusa. Na KZS ni prišla nobena uradna izjava ali pobuda ne z njegove ne s strani bosanske zveze, da bi mi dali soglasje. Za zdaj se ne bomo odzivali in se šli medijskega namiznega tenisa. S Preldžićem smo se sicer dobili januarja, skupaj z Gašperjem Vidmarjem. Oba sta brezpogojno, tako kot vsi ostali, od katerih si ni premislil še nihče, potrdila sodelovanje. Emir mora stati za svojimi besedami. Dopuščam možnost, da si je premislil. Glede na to, kako stvari kažejo, bomo operirali samo na pisni ravni s košarkarsko zvezo Bosne. Nočemo, da bi se kasneje razlagalo, kdo je kaj rekel komu po telefonu ali v medijih. To mora biti pisno, transparentno, da se lahko vedno pokaže. Ko dobimo stvar pisno od bosanske zveze, jo bom z veseljem komentiral."

Se je Preldžić dejansko že odločil? © Sašo Sever

 
Pa bi hipotetično naša zveza dala zeleno luč za spremembo košarkarskega državljanstva krilnemu igralcu? "To bi bil nov primer za svetovno košarko. Za zdaj se znotraj iste celine še ni zgodil košarkarski prestop, vsaj v Evropi ne. To ni praksa, ki bi bila običajna. KZS nima nobenega razloga, da bi to zadevo potrdila. Leta 2006 mu je dala ne samo košarkarsko zatočišče, ampak tudi možnost za razvoj. V reprezentanci in Slovanu je imel ogromno možnosti za dokazovanje, prodal se je tudi v tujino. Slovenska košarka mu je veliko dala in ne vem, zakaj bi bil ravno Emir prvi, ki bi spremenil košarkarsko državljanstvo."

Vendar pa se nezadovoljnega igralca v ekipi vsekakor ne izplača imeti ... "Se strinjam. Tukaj ima popolno avtonomijo Jure Zdovc. Če se bo odločil, da Emir ne spada v petnajsterico kandidatov, bo poklical koga drugega ali obdržal le ostalih 14. Mislim pa, da je časa še dovolj. Priprave se začnejo čez en mesec. Glede na to, da so ostale stvari večinoma urejene že kar nekaj časa, ni težav, da se posvetimo temu primeru in naredimo modre poteze. Mislim, da je dobro, da zadevo izpeljemo kakovostno, ne pa da delamo s čustvi ali na vrat na nos."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.