Šport > Košarka
5 ogledov

KZS: Odpoved dodatnim kvalifikacijam za OI

AlesPipanDveMain Žurnal24 main
Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je odločil, da se odpove projektu organizacije kvalifikacijskega turnirja moških reprezentanc za OI na Kitajskem prihodnje leto.
 

Udeleženke dodatnih kvalifikacij:

Kamerun
Zelenortski otoki
Portoriko
Kanada
Brazilija
Libanon
Južna Koreja
Nova Zelandija
Grčija
Nemčija
Hrvaška
Slovenija

Vzrok za takšno odločitev je poleg velikanskih denarnih sredstev zahteva po dvorani za najmanj 8000 gledalcev, ki je Slovenija nima. Prve analize stroškov kvalifikacij za olimpijski košarkarski turnir so pokazale, da bi za organizacijo Slovenija potrebovala najmanj 4,3 milijona evrov, ob tem pa ne bi mogla računati na prihodek od TV pravic, za nameček pa bi imela sila omejene možnosti oglaševanja, so sporočili iz KZS.

Dvanajst ekip, med njimi je tudi Slovenija, se bo na kvalifikacijskem turnirju za preboj na olimpijske igre v juliju 2008 pomerilo v eni od držav, ki si bodo prek dodatnega tekmovanja poskušale zagotoviti vstopnico za Peking. Kandidaturo do 31. oktobra 2007 lahko prijavi vsaka od 12 držav udeleženk, 1. novembra pa bo Mednarodna košarkarska organizacija (FIBA) imenovala komisijo, ki bo pregledala vse ponudbe in se podala tudi na vsa možna prizorišča. O tem, katero mesto bo izbrano za organizatorja, bo 8. in 9. decembra 2007 na sestanku odločal Centralni odbor FIBA, so še sporočili iz KZS.

Goran Dragič © AFP

 

Tekmovalni sistem olimpijskega kvalifikacijskega turnirja:
  • 12 ekip bo razdeljenih v štiri skupine s po tremi sodelujočimi.
  • V prvih treh dneh bodo na sporedu uvodni trije krogi turnirja, sledil pa bo prost dan. Najslabši iz skupin, torej tretjeuvrščena moštva, bodo na prosti dan odpotovali domov.
  • Najboljših osem reprezentanc se bo pomerilo v četrtfinalu (prvo- proti drugouvrščenim ekipam).
  • V četrtfinalu naj bi bile vse štiri tekme odigrane v enem dnevu.
  • Poraženci iz četrtfinala bodo odpotovali v domovino. Zmagovalca polfinala se bosta uvrstila na olimpijske igre.
  • Poraženca polfinala se bosta pomerila za zadnje prosto mesto na olimpijskem turnirju.
  • Finala zmagovalcev polfinala ne bo, ker ne bi odločal o ničemer.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.