Šport > Košarka
7 ogledov

LA in Magic ne zaslužita napredovanja

Dwight Howard Žurnal24 main
Orlando Magici in LA Lakers so na prvih tekmah prvega kola končnice lige NBA pokazali vse svoje minuse, zaradi katerih si ne zaslužijo napredovanja. A če te težave lahko kdo prebrodi, so to prav oni.
V noči na torek druge tekme igrajo Miami in Philadelhia (ob 1.00)
ter Chicago in Indiana (ob 3.30), iz torka na sredo pa ne spreglejte drugih obračunov med Bostonom in New Yorkom (ob 1.00), Orlandom in Atlanto
(ob 1.30) in Dallasom in Portlandom (ob 3.30). Za ogled vseh tekem v živo ali naslednji dan v ponovitvi lahko izberete NBA League Pass na nba.com – za vse tekme končnice vas pride slabih 37 evrov. Odlična slika in vrhunski ameriški komentar. Se splača.

Tesne končnice, spektakularne akcije in nora presenečenja. Uvodni vikend končnice lige NBA je več kot zadovoljil pričakovanja ljubiteljev vrhunske košarke. Prav vseh osem tekem je bilo dokaz, kako dobra je lahko košarka v ligi NBA, ko se igra zares. Čisto nekaj drugega kot večina tekem v rednem delu, ko manjka žara, agresivnosti in energije tako s strani igralcev kot navijačev. Pred začetkom končnice je večina strokovnjakov trdila, da bodo višjerangirane ekipe prek prvega kola prišla z izidom 4:1 ali 4:2 v zmagah. Ja, morda se to res zgodi, a prav vsa nižjerangirana moštva so na prvih tekmah pokazala več želje po zmagi, pa tudi vsaj enako dobro, če ne kar boljšo igro. Tri nižjepostavljene ekipe (Memphis Grizzlies, New Orleans Hornets, Atlanta Hawks) so dejansko zmagale, vsaj še tri pa bi si zaslužile zmago (Denver Nuggets, Indiana Pacers in New York Knicks).

Los Angeles Lakers (2) – New Orleans Hornets (7) /0:1/
Poraz Los Angeles Lakersov s 100:109 proti New Orleans Hornetsom velja za največje presenečenje prvih tekem prvega kola. Pa je temu res tako? Jezerniki imajo mentaliteto za končnico, izkušnje, tri vrhunske centre (Pau Gasol, Andrew Bynum in Lamar Odom) in seveda Kobeja Bryanta. A če zataji le eden od njih (tokrat Gasol), je poraz neizbežen. Tudi zaradi dveh velikih minusov te ekipe: razen Odoma in teoretično še Shannona Browna klopi tako rekoč nimajo, napadalni učinek Dereka Fisherja (osem točk in pet podaj) pa je milo rečeno nezadosten (vse pove podatek, da je imel največ asistenc Gasol). "Večina nas je odpisala že pred začetkom, najbrž tudi po tej tekmi nihče ne računa na nas, morda celo mislite, da smo imeli srečo, a mi igramo kot ekipa," pove Carl Landry, eden od peterice Sršenov, ki so imeli dvomestno število točk. Razlog, da so vsi odpisali New Orleans, je odsotnost poškodovanega najboljšega strelca ekipe Davida Westa. In to je bila res napaka! Dva velika plusa Seršenov sta: odlična klop (45 točk) in izjemni organizator igre Chris Paul (33 točk, 14 asistenc in sedem skokov). Statistiko slednjega primerjajte s statistiko Fisherja pri Los Angelesu, nato pa pomislite, ali so Lakers upravičeno ekipa, ki je v Žurnalovi anketi "Kdo bo prvak lige NBA 2011?" za zdaj dobila največ vaših glasov!? Pa vendarle: če se lahko kdo pobere in že na naslednji tekmi zaigra mnogo bolje, so so Lakers. "Razočaran sem! Osupel, presenečen! A sami smo si krivi za poraz in zato bomo zdaj trdo trenirali, da bomo na naslednji tekmi igrali, tako kot znamo," je obljubil Pau Gasol.

San Antonio Spurs (1) – Memphis Grizzlies (8) /0:1/
Na večer, ko je Pau Gasol igral slabo, je blestel njegov mlajši brat, Marc Gasol (24 točk in devet skokov). Še boljši je bil Zach Randolph (25 točk in 14 skokov) in tako so Memphis Grizzlies pripravili drugi šok nedeljskega večera: s 101:98 so premagali ekipo, ki je imela v rednem delu 15 zmag več, San Antonio Spurs. Za Grizlije je to v njihovi 16. sezoni v ligi NBA sploh prva zmaga v končnici. Glavna razloga, da so prišli do nje, pa ob že omenjeni izjemni igri obeh centrov (Randolphu naj bi v soboto ponudili novo štiriletno pogodbo za kar 71 milijonov ameriških dolarjev): mnogo večja želja po zmagi in odsotnost letos najboljšega člana Spursov, Manuela Ginobilija. Ko se Argentinec vrne (morda že na naslednji tekmi), bi najboljša ekipa rednega dela na Zahodu stvari morala postaviti na svoje mesto.

Orlando Magic (4) – Atlanta Hawks (5) /0:1/
Besede, ki vas bodo morda razjezile, pa vendarle: ob Lakersih so Orlando Magic ta hip najbolj precenjena ekipa. In ob porazu 93:103 proti Atlanti Hawks so se pokazali vsi njihovi minusi. Dwighta Howarda resda ne more nihče ustaviti (46 točk in 19 skokov), a en sam igralec za zmage v končnici ni dovolj! Vsi ostali pa že vso sezono, pa tudi lani ni bilo nič drugače, igrajo toplo/hladno: Jameer Nelson (27 točk) je imel v soboto eno samo dobro tretjino, Hedo Turkoglu (6), Brandon Bass (0), Jason Richardson (4), Gilbert Arenas (6) ... so pokazali zelo malo, da ne zapišem kar nič. Čarovnija za zmage potrebuje tudi trojke: ko jih zgrešijo 16 od 22, pač ne morejo zmagati. Pa vendarle: ko (če) se odpre Hedu in J-Richu, bo Orlando zagotovo zmagoval. In seveda moramo omeniti Hawks, ki so gotovo ena najbolj prezrtih odličnih ekip v ligi. All-star igralca Joe Johnson (25 točk) in Al Horford (16), Jason Smith (15), pa že odpisani Kirk Hinrich (13) in eden najboljših rezervistov v ligi Jamal Crawford (23) si ob igri, kakršno so prikazali v soboto, zaslužijo vsaj drugo kolo končnice.

Boston Celtics (3) – New York Knicks (6) /1:0/
Ker ne igrajo obrambe, nimajo nobene možnosti, da se uvrstijo v drugo kolo, še posebej pa ne prek Boston Celticsov. Takšno je splošno mnenje o New York Knicksih. Pa je čisto malo manjkalo in dobili bi prvo tekmo (87:85). Celticsi so jim dali "le" 87 točk, torej le ne igrajo tako slabo v obrambi. Amare Stoudemire je igral spektakularno (28 točk), Carmelo Anthony lahko pokaže še mnogo več (15 točk), skrbi lažja poškodba Chaunceyja Billupsa (drugo tekmo bo bržkone izpustil), Ronny Turiaf, ki nikoli ni bil center za prvo peterko, je odigral zelo solidno, le novinec Landry Fields je nekam poniknil (tako je, odkar je prišel Anthony, poprej je igral res dobro). Kraktohlačniki potrebujejo boljši skok, predvsem v obrambi. Na drugi strani Kelti niso ravno blesteli, a so v drugem polčasu stisnili v obrambi in zaustavili sprva zelo vroč napad gostov. Tako so ostali v igri za zmago, nakar jih je pred porazom rešil Ray Allen (24 točk) in pa ... pozor ... Jermaine O'Neal. Že nekajkrat odpisani center zaradi poškodb letos (tako kot tudi zadnja leta) ni igral veliko, tokrat pa ni le blestel v obrambi (štiri blokade), temveč tudi v napadu (12 točk). Favorizirani Boston se bo bržkone vendarle prebil naprej, a New York si zasluži vsaj dve, če ne kar tri zmage.

Oklahoma City Thunder (4) – Denver Nuggets (5) /1:0/
S 107:103 so prvo tekmo dobili Oklahomy City Thunderji, potem ko sta bila Kevin Durant (41 točk) in Russell Westbrook (31 točk naustavljiva). A tudi Denver Nggets so igrali zelo dobro: nimajo all-star igralca, lahko pa zato vseh devet košarkarjev enakovredno prinese k uspehu. V tem dvoboju gre za obračun dveh ta hip najbolj vročih napadov; tisti, ki bo bolj natančen, bo šel v drugo kolo.

V Žurnalovi anketi "Kdo bo prvak lige NBA 2011?" za zdaj "vodijo" Lakers z 28 odstotki vaših glasov. Bulls imajo 25 odstotkov, vsi ostali zanemarljivo malo odstotkov. Ste še takega mnenja? Sodelujte v anketi (desno od članka)!

Chicago Bulls (1) – Indiana Pacers (8) /1:0/
Indiana Pacers so imeli v rednem delu več porazov kot zmag. Chicago Bulls so imeli kar 25 zmag več! Pacersom prav nihče ni pripisoval možnosti za kakšno zmago, a so si jo resnici na ljubo na sobotni prvi tekmi končnice zaslužili. Roy Hibbert (11 točk) in Darren Collison (17) sta blestela v prvem polčasu, še pred tremi meseci popoln anonimnež Tyler Hansbrough (22) in najboljši igralec ekipe Danny Granger (24) pa v tretji četrtini. Bulls so stik držali z odličnim skokom (49) in zares zaigrali šele v zadnjih štirih minutah srečanja: v obrambi so pritisnili, da Indiana ni mogla ničesar več. In tukaj je seveda najverjetnejši MVP rednega dela, Derrick Rose. Za tri resda ni zadeval, je bil pa neustavljiv v prodoru – če že ni zadel, je izsilil in zadeval proste mete (19-21). Končal je pri 39 točkah. Tako dobrega prodornega branilca v ligi ta hip ni. In če bodo Luol Deng, Carlos Boozer in Joakim Noah še naprej tako dobro skakali (morda dodali še kakšno točko več), dvoma o napredovanju Chicaga ne bo. Pa vendarle: Indiana, najmlajša ekipa v končnici, ki je sredi sezone zamenjala trenerja in odtlej igra odlično, si zasluži vsaj kakšno zmago.

Dallas Mavericks (3) – Portland Trail Blazers (6) /1:0/
Miami Heat (2) – Philadelphia 76ers (7) /1:0/

Dirk Nowitzki in Jason Kidd pri Dallas Mavericksih ter LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh pri Miami Heatih so tako dobri, imajo pravi pristop, da lahko sami rešijo tekmo, četudi bolj kolektivni Portland Trail Blazers in Philadelphia 76ers igrajo zelo dobro.

Sklep: glede na videno na prvih tekmah prvega kola končnice, bodo šli naprej Miami (4:1), Dallas (4:2), Chicago (4:2), Boston (4:3), San Antonio (4:2), morda tudi Lakers (4:3), za "presenečenje" stavim na vsaj na Atlanto (4:2), dvoboj Oklahome in Denverja pa je najbolj 50:50.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.