Šport > Košarka
11 ogledov

Lakovič: Do uspeha le z borbenostjo

Slovenija, Makedonija, Lakovič Nik Rovan
Slovenski košarkarski reprezentanti se zavedajo, da zmaga proti Litvi na prijateljskem srečanju ne pomeni veliko. "S tekme proti Litvi moramo potegniti pozitivne zaključke in to so borbenost, požrtvovalnost in homogenost ekipe," pravi kapetan Jaka Lakovič.

Košarkarji Slovenije so z zmago proti Litvi uspešno zaključili gostovanje na prizorišču predtekmovanja evropskega prvenstva v Klaipedi. Časa za počitek ne bodo imeli, saj jih od nedelje dalje v Ljubljani čaka turnir Adecco Ex-Yu. Reprezentanci se bo na pripravah priključil še 18-letni Luka Rupnik.

Selektor Božidar Maljković je po turnirju v Litvi sklenil, da bo v ekipo vpoklical mladega organizatorja igre Geoplina Slovana, ki je po njegovem mnenju eden od potencialnih igralcev Slovenije za naslednje evropsko prvenstvo 2013. "Ta ekipa ni velika ekipa, kot je na primer Litva, ki kandidira za evropsko zlato. Lahko pa zato obljubim, da se bo borila. Res je, da imamo nekaj odličnih igralcev, ki niso v reprezentanci, vendar ukvarjajmo se raje s tistimi, ki jim imamo. Tudi jaz bi rad videl, da bi imeli igralca na poziciji tri z 210 centimetri, ki bi igral vrhunsko košarko. A žal ga nimamo. Imamo pa zato mlade igralce in eden od njih je Luka Rupnik, ki se bo pridružil ekipi in ki se bo tako kalil za naslednje evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji," pravi Maljković.

Srbski selektor je bil zadovoljen s turnirjem v Litvi. Če ga predstava njegovih varovancev proti Latviji ni navdušila, pa je bil toliko bolj ponosen po zmagi nad Litvo. "Fantje so pokazali pravi karakter. Z veliko mero borbenosti in angažiranosti v vseh segmentih so dokazali, da lahko premagajo tudi velike ekipe. Zadovoljen sem z njihovim pristopom do igre, vendar je treba hkrati ostati čvrsto na tleh in se ne slepiti z zmago proti Litvi. Če na naslednjih tekmah ne bomo ponovili takšnega pristopa, nas lahko premaga vsaka ekipa," je dodal Maljković.

Slovenija se bo v nedeljo ob 21. uri v Stožicah pomerila s Črno goro, v ponedeljek jo čaka izbrana vrsta Hrvaške, nato pa v torek še tekma za razvrstitev proti eni od treh reprezentanc iz druge skupine (Srbija, Makedonija, BiH). Skupno bodo slovenski košarkarji v sedmih dneh odigrali pet tekem, kar bo dobra simulacija evropskega prvenstva, na katerem bodo najboljše ekipe v devetnajstih dneh odigrale kar enajst srečanj.

"V naslednjih dneh ne bo prav veliko časa za treninge, bodo pa novi močni nasprotniki dober pokazatelj, kje smo trenutno. Napredujemo lahko še na vseh področjih, seveda pa je vedno ključna obramba in odpravljanje napak. Te so sicer sestavni del košarke, vendar je naš cilj, da jih naredimo čim manj," pravi Goran Dragić.

Z njim se povsem strinja tudi kapetan reprezentance Jaka Lakovič. "S tekme proti Litvi moramo potegniti pozitivne zaključke in to so borbenost, požrtvovalnost in homogenost ekipe. Zavedati se je treba, da brez borbenosti in metanja po parketu nimamo veliko možnosti za uspeh, saj je sodelovanje v reprezentanci odpovedalo kar nekaj igralcev. Zato moramo biti na evropskem prvenstvu najbolj borbena ekipa," pravi Lakovič.

Slovenija je doslej v pripravah na EP odigrala štiri tekme in vse štiri dobila. Do konca priprav jo čakajo še tri srečanja v Ljubljani, dve s Španijo v Malagi in Granadi ter zaključni test pred odhodom na eurobasket z Litvo v Stožicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.