Šport > Košarka
21 ogledov

Lakovič: "Vedno igram s ponosom"

Jaka Lakovič Slovenska košarkarska reprezentanca Benjamin Kovač
Slovenska izbrana vrsta se bo na zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom (EP) znova pomerila z Litvo. "Na papirju so sicer boljša ekipa od nas, a to ne pomeni nič," pred sredino tekmo pravi Jaka Lakovič.

Tretjeuvrščeno reprezentanco z zadnjega svetovnega prvenstva v Turčiji je sicer na začetku priprav že ugnala v Klaipedi, kjer bodo izbranci Božidarja Maljkovića 31. avgusta odprli tudi svoje nastope na EP. "Takrat smo se zelo dobro borili. Na papirju so sicer boljša ekipa od nas, a to ne pomeni nič, ko enkrat stopiš na parket. Sama tekma tokrat ni v prvem planu, saj jo želimo predvsem izkoristiti za odpravo naših napak. Prepričan sem, da bo ta dvoboj dober trening za nas. Prišel nam bo še kako prav pred zadnjimi pripravami na EP," pred spektaklom v Stožicah meni kapetan slovenske reprezentance Jaka Lakovič, ki je skoraj že pozabil na težave s hrbtom, ki jih je imel med pripravami: "Stanje hrbta je precej boljše. Že v Kranjski Gori sem veliko lažje treniral, tudi na tekmah v Španiji ni bilo nič hujšega. Bolečine so ob večjih naporih še prisotne, a bo vse v redu. Treba bo pač zdržati."

Kapetan je spregovoril tudi o na papirju nekoliko šibkejših reprezentancah v naši predtekmovalni skupini. Tako o Gruziji, Belgiji, Ukrajini in Bolgariji meni: "Na košarkarskem zemljevidu res ne pomenijo veliko, a ne gre za slabe tekmece. Vsako tekmo bomo morali odigrati stoodstotno, da bi lahko na koncu dvobojev, v zadnjih četrtinah, imeli priložnost za zmago. Na vsako reprezentanco se moramo enako pripravili, jo imeti za dobrega in resnega tekmeca. Na vsaki tekmi bomo igrali z enako osredotočenostjo."

Lakovič je že vrsto let član slovenske reprezentance, o mlajših, ki so se tokrat prebili v izbrano vrsto, pa pravi: "Reči so se od takrat, ko sem v reprezentanco prihajal jaz, zelo spremenile. Vsi fantje, ki so letos z nami, zelo dobro delajo. So zelo spoštljivi in prepričan sem, da so prihodnost naše košarke." Novi član turškega Galatasaraya je v slovenski reprezentanci prvič nastopil na EP v Turčiji leta 2001. "Spomini na tisto tekmovanje niso ravno najboljši, ker smo že po prvem delu tekmovanja odšli domov (smeh). Vseeno. Takrat je bil zame že sam vpoklic v izbrano vrsto nekaj posebnega, sam odhod na EP pa uresničitev sanj. Tako je pač v življenju. Enkrat so to sanje, naslednje leto pa je to že nekaj normalnega. A za reprezentanco vedno igram s ponosom," se desetletja nastopov za Slovenijo spominja Jale.

In kako bi primerjal tokratno izbrano vrsto s tisto, ki je pred dvema letoma na Poljskem osvojila četrto mesto? "Zadnjih deset let ni bilo dveh ciklusov, kjer bi igrali z istimi košarkarji. Vsako leto prihajajo novi obrazi, zato je težko primerjati ekipe iz različnih tekmovanj. Tu so tudi novi trenerji z novimi idejami in filozofijami. Primerjav nikoli ne delam. Ta reprezentanca je pač takšna, kot je. Trenutno je to najboljša izbrana vrsta, ki jo iz takšnih ali drugačnih razlogov tudi imamo. Z njo odhajamo v Litvo, cilji pa so visoki, kar je pravilno za neko zdravo in ambiciozno športno sredino. Kam v tem trenutku spadamo, pa se bo izkazalo v Litvi," ocenjuje Lakovič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.