Šport > Košarka
12 ogledov

Laščani namučili Zmaje, Krka brez težav

(Union Olimpija - Široki) ABA
Košarkarji Uniona Olimpije so v tretjem kolu lige Telemach za prvaka premagali Zlatorog (88:83). Laščani bi v zaključku skoraj uspeli izsiliti podaljšek, vendar so Zmaji tekmo zbrano pripeljali do konca. Maribor je na gostovanju premagal Helios (64:59), Krka pa ni imela nobenih težav s Tajfunom (76:61).

Košarkarji Uniona Olimpije so vknjižili drugi par točk v ligi Telemach za prvaka, tako da ob tekmi manj ostajajo stoodstotni, Laščani pa so doživeli še tretji tesen poraz. Favoriziranim Ljubljančanom so se odlično upirali, skoraj nadoknadili 25 točk zaostanka, na koncu tekme pa jim je zmanjkal kanček sreče oziroma natančnosti za veliko presenečenje.

Gostje so hitro zagospodarili na parketu dvorane Tri lilije in se že v prvem polčasu prišli do velikanske prednosti. Ta se je na začetku drugega dela raztegnila na rekordnih 57:32, nato pa so na sceno stopili igralci Zlatoroga. Počasi, a vztrajno so nižali razliko in v zadnji četrtini prišli tik za tekmeca (73:76).

Zanimiva in napeta je bila druga polovica zadnje minute. Žiga Dimec je Laščane približal na 80:82, Jaka Brodnik na 83:84, vsakič pa je na drugi strani igrišča Temmu Rannikko ohranil mirno roko s črte prostih metov in Union Olimpijo obdržal v vodstvu. V zadnjem napadu je imel Zlatorog celo priložnost s trojko izsiliti podaljšek, vendar poskus Sama Udriha ni našel cilja.

V sredo, 3. aprila, bo Union Olimpija gostila Maribor Messer, Zlatorog pa se bo doma pomeril še z drugim "abaligašem" Krko.

Sagadin ostaja brez zmage

Trener domačega Heliosa Zmago Sagadin ni zaman opozarjal na mariborske tekmece. Čeprav so ti v sezoni izgubili obe medsebojni tekmi, so nakazovali, da znajo tokrat presenetiti, kar se je tudi uresničilo. Mariborčani so sicer zaostajali vso tekmo, največ za 14 točk, prvič so povedli dve minuti pred koncem, nato pa gostiteljem do zaključnega zvoka sirene niso dopustili niti točke.

Helios, ki je doživel že tretji poraz v ligi za prvaka, je tekmo odlično odprl. Z delnim izidom 8:0 je v prvi četrtini povedel z 18:7. Po trojki Marka Ceja so se Mariborčani približali na 17:20, a domači so spet hitro ušli na deset točk razlike (30:20).

Sredi tretje četrtine je prednost Domžalčanov narasla na +14 (41:27), a to ni zadostovalo za zmago. Razpoložena Esmir Rizvić in Igor Marić sta bila avtorja preobrata. Prvi je bil z 18 točkami najučinkovitejši igralec tekme, njegov met iz igre je bil kar 73 odstoten (8:11), drugi pa se je izkazal s petimi zadetimi trojkami in natančnostjo v odločilnih trenutkih. Najprej je z zadetim metom za tri točke svojo ekipo približal na tri točke zaostanka (54:57), nato pa bil še tisti, ki je svojemu moštvu zagotovil vodstvo.

Krka koraka v smeri novega naslova

Krka suvereno nadaljuje pohod proti četrtemu zaporednemu naslovu prvaka Slovenije. Pred domačimi gledalci je zabeležila še eno zmago z več kot desetimi točkami prednosti, tako da po treh tekmah zasluženo zaseda vrh razpredelnice. Tajfun ima po zmagi v sredo proti Zlatorogu izkupiček 1-1, saj ga tekma uvodnega kroga z Unionom Olimpijo čaka sredi aprila.

Novomeščani so vse dvome o zmagovalcu rešili v tretji četrtini. Po relativno izenačenem prvem delu so v nadaljevanje krenili visoko motivirano in hitro prišli do prednosti 55:38, ki jim je omogočila lagodno zadnjo četrtino. Domači strateg Gašper Potočnik je tako odpočil glavne adute in priložnost ponudil vsem dvanajstim igralcem - med strelce so se vpisali vsi razen mladinca Žige Zatežiča, podobno pa tudi njegov kolega na drugi strani Damjan Novaković, ki pa tokrat ni imel razpoloženega posameznika, saj so domači odlično opravili primarno nalogo in zaustavili met Tajfuna z zunanjih položajev.

Krko v prihajajočem tednu čakata dve zahtevni preizkušnji; v sredo gostovanje v Laškem, v soboto pa veliki slovenski derbi z Unionom Olimpijo v dvorani Leona Štuklja.

Liga za prvaka, 3. kolo:

Zlatorog : Union Olimpija 83:88 (18:24, 32:52, 59:72)
Brodnik 17, Udrih 14; Bubnić 19, Omić 16, Blažič 16

Krka : Tajfun 76:61 (18:20, 39:34, 61:42)
Vladović 16, Klobučar 11, Smodiš 11; Ferme 10, Pelc 9

Helios : Maribor 59:64 (20:10, 30:22, 51:47)
Besedič 14, Fon 9; Rizvić 18, Marić 14

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.