Šport > Košarka
12091 ogledov

Pozor, zelo nazorno! LeBron obsodil umor temnopoltega tekača

Print Screen
ZDA pretresa posnetek umora temnopoltega tekača, ki sta ga sredi belega dne s streli pokosila dva belca. Vsesplošnemu ogorčenju se je pridružil tudi sloviti NBA zvezdnik LeBron James.

Košarkar Los Angeles Lakers LeBron Jamesa se je zelo čustveno odzval na pretresljiv posnetek umora komaj 25-letnega Ahmauda Arberyja.

Tragedija se je zgodila že 23. februarja v mestu Brunswick v zvezni državi Georgia, vendar je nazoren posnetek šele zdaj ugledal luč sveta.

Nič hudeda sluteči Arbery se je tistega usodnega jutra rekreiral na eni od stanovanjskih ulic v Brunswicku, pri tem pa nehote vzbudil pozornost 64-letnega Gregoryja McMichaela, nekdanjega pripadnika policije, in njegovega 34-letnega sina Travisa.

Oborožena moška v poltovornjaku sta mu začela slediti in ga ustavila sredi ceste. Arbery je poskušal vozilo zaobiti, nato pa je prišlo do prerivanja s Travisom, ki ga je trikrat ustrelil. Arbery je padel po tleh in umrl na licu mesta.

Incident ni bil deležen veliko medijske pozornosti, dokler se ni v javnosti pojavil posnetek, ki je izzval besen odziv temnopolte skupnosti in ameriške javnosti nasploh.

"Dobesedno nas lovijo vsakič, ki zapustimo udobje svojega doma. Ali res ne moremo niti teči več? Kaj, za vraga, ali se šalite? ALI SE ŠALITE? Žal mi je Ahmaud, počivaj v raju, pošiljam molitev in blagoslov tvoji družini," je zapisal James.

Napadalca, ki zaradi umora nista bila ne aretirana ne obtožena, sta v svoj zagovor povedala, da sta Ahmaudu sledila zato, ker sta mislila, da gre za vlomilca, ki je v okrožju vlomil v več stanovanj.

Gregory McMichael je preiskovalcem dejal, da sta od Arberyja zahtevala, naj se ustavi, namesto tega pa je agresivno napadel njegovega sina, s katerim sta se nato borila za puško, pri čemer je Travis pokojnika trikrat ustrelil.

Ker je McMichael nekdanji uslužbenec policije, se zaradi morebitnega navzkrižja interesov s primerom ukvarja že tretji tožilec.

 
Komentarjev 6
  • Borut_Bavarski 11:47 08.maj 2020.

    Tole je ameriška različica volilne baze SĐS.

  • Pepe007 10:22 08.maj 2020.

    Človek je streljal na neoboroženega človeka in ni v priporu? Ne morem verjeti. In ne, nima nobene veze ali opravičila s tem, kaj je drug človek (mogoče iste polti) naredil nekomu drugemu. Vsak primer je treba obravnavati individualno. Dva zanemarjena ...prikaži več debeluha sta se z orožjem spravila na tekača, ker je bil napačne polti in preveč fit proti njima.

  • arabo001 08:11 08.maj 2020.

    A se enako zgraža, ko ta bolj temni belce kot za šalo "režejo" po njihovih četrtih? Ne! Tisto ni rasizem. Črnci in migranti so najbolj nestrpni, nesocialni in neprilagodljivi ljudje, če jih tako lahko imenujemo.