Šport > Košarka
12 ogledov

LeBron na kolenih – premagal moro

Dwyane Wade in Kevin Garnett
1/15
Žurnal24 main
Prvi finalist Vzhoda lige NBA so Miami Heat. Na peti tekmi so Boston Celticse premagali še četrtič (97:87) in pokazali, kdo je favorit za prvaka. Na Zahodu so tretjo zmago dosegli Oklahoma City Thunder.
Čustva v Miamiju in Oklahomi – v galeriji.

Še pred enim mesecem so številni dvomili v nove Miami Heate, a ekipa, ki je bila lani poleti okrog Dwyana Wada na novo sestavljeva z LeBronom Jamesom, Chrisom Boshem in več poceni košarkarji, je zdaj najresnejši kandidat za prvaka. V polfinalu vzhodne konference so s 4:1 v zmagah izločili Boston Celticse, ekipo, proti kateri sta Wade s Heati in James s Cleveland Cavaliers v minulih sezonah vselej izpadla v končnici. Že mogoče, da novi Heati nimajo močne klopi (vsaj kar se tiče doseganja točk), a Wade (tokrat 34 točk), James (33) in Bosh (14) so tako zelo močni, da jih niti izkušena, veteranska in v obrambi vselej odlična ekipa Celticsov ne more ustaviti. Peto tekmo so tako v noči na četrtek dobili s 97:87, potem ko so zadnje štiri minute tekme dobili z delnim izidom 16:0. Kdo torej pravi, da Miami ne zna zaključevati tekem!? Zdaj v finalu Vzhoda čakajo boljšega iz dvoboja med Chicago Bulls in Atlanto Hawks, kjer s 3:2 vodi najboljša ekipa iz rednega dela sezone.

Oklahoma City Thunder je končno dokazala, kako dobra ekipa je, ko resno zaigrajo v obrambi, in ko prispeva tudi klop. Na peti tekmi so zaustavili Memphis Grizzliese in po zmagi 99:72 povedi 3:2. Če je bila prejšnja tekma odločena po treh podaljških, je bila ta po treh četrtinah. Kevin Durant je dal 19 točk, Zach Randolph na drugi strani le devet. Thunder so le še zmago oddaljeni od finala Zahoda proti Dallas Mavericksom.

Ko se je tekma končala, je James padel na kolena. Komaj je zadržal solze. "Tisti hip se mi je vse odvrtelo pred očmi. Končno sem prišel prek te ekipe. Podoživel sem poletje, ko sem sprejel odločitev, prišel sem dol in postal del te ekipe ... Dve uri bi se lahko pogovarjali, če bi vam želel povedati, kaj vse sem pravkar podoživel. Ta hip sem poln čustev in res srečen, da nam je uspelo premagati to ekipo," je razlagal James, kakršnega še nikoli nismo videli. Kako jim je uspelo, z naslednjimi besedami pove Bosh: "Igram z dvema najboljšima košarkarjema v ligi in uspelo nam je skupaj." In res: uspelo jim je s pravo moštveno igro. Razen zadnjih dveh minut, ko je vseh 10 točk dal James. "Opravičujem se, a vedel sem, da je to edinstvena priložnost," je pojasnil LeBron, češ da je šlo za osebno maščevanje za more, ki so mu jih Celtics v končnici povzročili že dvakrat.

Razočaranja v vrstah lanskih finalistov ni manjkalo, tudi zato, ker je bila to morda zadnja priložnost te generacije za šampionske prstane, a za razliko od lanskih prvakov, Los Angeles Lakersov, so vsaj znali prenesti poraz. Ne gre se slepiti, da so vse starejši in da na Vzhodu primat prevzemajo mlajši in še bolj motivirani Heati in Bullsi. "Ta hip sem zelo razburjen. Želim si, da bi igral bolje. Žal se nam ni izšlo. Pred Miamijem dajem kapo dol. Igrajo res odlično košarko," je pošteno priznal Paul Pierce (12 točk). Z 18 točkami je bil pri Keltih najboljši Ray Allen, medtem ko je poškodovani Rajon Rondo (natrgane vezi v komolcu po izpadu na tretji tekmi) dal le šest točk. Trener Doc Rivers vsaj za zdaj optimistično gleda tudi v prihodnost: "Sem Celtic. Rad imam naše fante. S to ekipo bi še rad zmagoval. Sam želim zmag in fantje jih. Bomo videli."

Liga NBA, finale konferenc:

Vzhod

MIAMI HEAT : Boston Celtics 97:87 /4:1/
Wade 34, 10 sk., James 33, Bosh 14, 11 sk.; Allen 18, Garnett 15, 11 sk.

Chicago Bulls – Atlanta Hawks /3:2/

Zahod

Oklahoma City Thunder : Memphis Grizzlies 99:72 /3:2/
Durant 19, Cook 18, Westbrook 11; Gasol 15, Randolph in Conley po 9

DALLAS MAVERICKS – Los Angeles Lakers /4:0/

*V poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.