Šport > Košarka
31 ogledov

LeBron spet med proste igralce

lebron james EPA
Onstran Atlantika se je že začelo sila živahno dogajanje na poletni tržnici v poklicnih moštvenih ligah.

Presenetil je sam košarkarski kralj v ligi NBA, LeBron James, ki bo po navedbah njegovega agenta Richa Paula s 1. julijem izbral možnost za prekinitev pogodbe ter tako kot prost igralec odprl borzo za iskanje snubca z najvišjo ponudbo.

Lansko poletno dogajanje na področju trgovanja v ligi NBA je zanimivo tudi za slovenske ljubitelje hitre igre pod obročema, saj je glavna vloga pripadla Ljubljančanu Goranu Dragiću, ki je kot prost igralec izsilil za slovenske in tudi ameriške razmere novo, zelo donosno, kar 90 milijonov vredno petletno pogodbo z Miami Heat, seveda v dolarskih zelencih.

Bo postal najbolje plačan košarkar?

Po osvojenem premiernem naslovu prvaka v severnoameriški košarkarski ligi je tudi LeBron James prepričan, da mu v Cleveland Cavaliers pripada še boljša in dolarsko konkretnejša pogodba. James je bil med najbolj zaslužnimi, če ne kar sam najzaslužnejši, da so Konjeniki v Cleveland letos prvič prinesli tako čislano lovoriko prvakov najmočnejšega klubskega košarkarskega prvenstva na svetu.

Zato se je odločil, da bo izbral možnost, ki mu jo dopušča pogodba, torej odhod med proste igralce s poskusom med poletnim pred sezonskim prestopnim rokom izsiliti nove, boljše pogoje ter boljšo in predvsem vrednejšo pogodbo. In ne gre dvomiti v to, da mu ne bi uspelo.

Največji severnoameriški športni novičarski portal ESPN je objavil na svojih podatkih izračunano projekcijo, ki bo za 31-letnega Jamesa pomenila, da bo postal najbolje plačani košarkar v zgodovini prvenstva. Vrednost pogodbe, ki jo želi izsiliti ta robustni dva metra in tri centimetre visoki v Akronu v zvezni državi Ohio rojeni stroj za doseganje košev, bo po navedbah ESPN dosegla magično mejo 200 milijonov ameriških dolarjev.

Tretjič v šestih letih?

James ni izkoristil klavzule v pogodbi, po kateri bi za 24 milijonov dolarjev še naprej igral za Cleveland, tako se bo še tretjič v zadnjih šestih letih pogajal za novo pogodbo. Za naslednjo sezono želi dobiti vsaj tri milijone več. Odločitev šestkratnega zaporednega finalista lige NBA ni presenetljiva, saj mu je s tem omogočena možnost, da podpiše novo t. i. maksimalno pogodbo.

Vsestranski košarkar je kot prost igralec leta 2010 iz Clevelanda prestopil v Miami, s katerim je osvojil dva naslova prvaka. Leta 2014 se je vrnil k kavalirjem in jih takoj popeljal v finale, kjer pa je bilo lani premočno moštvo Golden State. Letos pa je Cleveland na krilih Jamesa le strl bojevnike za prvo lovoriko v zgodovini te franšize. James se je tako veselil še tretjega naslova, še tretjič pa mu je ob osvojeni lovoriki pripadel tudi naslov najkoristnejšega igralca finala lige NBA.

Seveda je pri tako astronomskih zneskih treba upoštevati tudi postavljene okvirje lige NBA o trošenju. Če bi se vse izšlo v korist Jamesa, bi že v sezoni 2017/18 postal najbolje plačani igralec v zgodovini lige NBA, ko bi prejel 35 milijonov dolarjev in bi presegel rekordni znesek 33 milijonov dolarjev, ki ga je v sezoni 1997/98 dobil sloviti Michael "Air" Jordan. V sezoni 2019/20 pa bi kot prvi igralec v ligi NBA za eno sezono dobil plačilo v višini 40 milijonov dolarjev..

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.