Šport > Košarka
9711 ogledov

56-letni Hrvat: "V treh mesecih sem lahko najboljši košarkar v Evroligi"

dino rađa Print Screen
Hrvaški košarkarski velikan trdi, da bi lahko pri 56 letih postal najboljši košarkar na svetu, potreboval bi samo ščepec čarovnije.

Čeprav sta od njegove upokojitve minili že več kot dve desetletji, je 56-letni nekdanji hrvaški košarkar Dino Rađa prepričan, da bi z ustreznimi fizičnimi pripravami lahko v samo nekaj mesecih spet postal eden najboljših igralcev na svetu.

Edini predpogoj za dosego tega cilja bi bil 'čudežni napoj', ki bi mu pomagal odpraviti bolečine v sklepih ter nekatere druge fizične prepreke.

V intervjuju za Meridiansport.rs je član košarkarskega hrama slavnih obujal spomine na čase Jugoplastike, s katero se je v letih 1989 in 1990 dvakrat zapored veselil naslova v tekmovanju European Champions Cup, predhodniku današnje Evrolige. 

 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Še vedno verjamem, da smo bili najboljši," je v izjemnost takratnega moštva, v katerem je pred več kot tremi desetletji navduševal tudi njegov rojak in kasnejši večkratni prvak lige NBA Toni Kukoč, še danes prepričan Rađa.

"Če bi obstajala nekakšna čarovnija, ki bi mi omogočila nemotene priprave brez bolečin v kolenih, sklepih in hrbtu, bi bil v treh mesecih najboljši košarkar v Evroligi. Edini pogoj je, da lahko priprave oddelam na način, kot sem si jih zamislil. Košarke mi sploh ne bi bilo treba trenirati, samo da sem fizično nared in bil bi najboljši igralec v Evroligi. To vam zagotavljam. V katerikoli ekipi. Tudi v NBA, še posebej z današnjimi pravili, ki maksimalno ščitijo igralce v napadu," je prepričan jugoslovanski športni velikan, nekdanji olimpijski podprvak (1988) in dvakratni zmagovalec evropskega košarkarskega prvenstva (1989, 1991).

"A to so le hipotetične zgodbe. Verjetno se marsikdo ne bi strinjal z mano, a preprosto menim, da dandanes le redki igralci posedujejo takšno količino znanja, kot smo ga imeli mi. Poglejte Nikolo Jokića in Luko Dončića. Ne gre za fizična igralca, vendar dominirata, ker imata nekaj v glavi in razmišljata tri korake vnaprej," je dodal Rađa.

Po petih letih v Jugoplastiki je leta 1990 okrepil rimski Vitrus, od koder mu je tri leta kasneje uspel preskok v severnoameriško ligo, kjer se je v samo štirih sezonah zapisal med nesmrtne kot član Boston Celtics.

V drugi polovici devetdesetih letih se je vrnil v Evropo in se pred športno upokojitvijo leta 2003 v domovini okitil še s po dvema naslovoma državnega oziroma pokalnega prvaka.

Poleg že omenjenih Jugoplastike, Vitrusa in Bostona je v karieri igral še za Panathinaikos, Zadar, Oylmpiacos, Cibono in Split CO.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.