Šport > Košarka
8 ogledov

Lesk šampionskega prstana

vujacic_main_reuters
1/10
Žurnal24 main
Ko je prvič držal košarkarsko žogo v rokah, si najbrž ni predstavljal, da bo nekoč osvojil šampionski prstan lige NBA. No, najbrž sploh ni vedel, da ta prstan obstaja.

Glede na to, da Vujačič prihaja iz košarkarske družine – oče Vaso je košarkarski trener – je od njegovega rojstva dalje obstajala velika verjetnost, da se bo nekoč ukvarjal s košarko. In to se je zgodilo ...

 

Malce za šalo, malce zares
Vujačič je do letošnje sezone slovel po svojih dolgih laseh, s katerimi naj bi se po besedah trenerja Jacksona preveč ukvarjal. To ''slabost'' pa ima mogoče v krvi zato, ker je rojen na materinski dan (1984). Toda pred letošnjo sezono se je Vujačič na Jacksonovo željo ostrigel. Z novo pričesko naj bi se lažje posvečal košarki.

 

Aleksander Saša Vujačič je košarkarsko pot začel v Mariboru pri domačem klubu Braniku, nato je za nekaj časa oblekel dres Hopsov, kasneje pa ga je že kot mladega fanta pot vodila v Italijo. Natančneje v Snaidero, kjer se je pod vodstvom našega najboljšega reprezentančnega strelca Teomana Alibegovića predstavil evropski javnosti. Kot 20-letnega fanta so ga po nekaj uspešnih sezonah igranja v Italiji leta 2004 kot 27. na naboru izbrali LA Lakersi.

Začetki NBA-kariere niso bili lahki, saj se je na začetku – tako kot vsi novinci – moral spopasti z manjšo minutažo. V prvi sezoni je povprečno dosegal 2,9 točke, v drugi slabe 3,9, v tretji sezoni pa 4,3. Skladno s stopnjevanjem minutaže so se višale dosežene točke v njegovi statistiki. Nato je prišla prelomna sezona 2007/08, kjer si je pridobil zaupanje trenerja Phila Jacksona in postal trden člen moštva iz Kalifornije. V omenjeni sezoni je zaslovel po odličnem metu za 3 točke (povprečno 44 %), Jackson pa mu je zaupal tudi v ključnih trenutkih, zato je velikokrat ostal na parketu v zadnjih minutah četrte četrtine. Leta 2008 pa je prvič imel priložnost, da se s svojimi soigralci bori za šampionski prstan. In ni bil daleč od uspeha. V finalu končnice lige NBA so Lakersi izgubili proti ekipi Bostona s 4:2. In prav poraz jih je motiviral za naslednjo sezono, v katero so vstopili odločeni, da pokažejo, kdo je najmočnejši člen lige NBA. Jezerniki so odlično sledili svojim željam in na čelu z Bryantom osvojili tako želeni naslov. Slovenci pa smo dobili četrti šampionski prstan lige NBA.

Kot sam pravi, je željan zmag, in kot se za šampiona spodobi, si v prihodnji sezoni želi novega prstana. Želi si igrati in tekmovati, a sodeč po prvi odigrani tekmi sezone 2009/10 se bo za minutažo v ekipi moral boriti in znova dokazati, da upravičeno nosi dres LA Lakersov.

 

V videu si lahko ogledate podelitev prstanov. Nasmejanega Vujačiča lahko vidite na 2:28 do 2:38.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.