Šport > Košarka
16 ogledov

Lin obnorel tudi stavniške mojstre

Lin EPA
Jeremy Lin ostaja prva tema košarkarskih pogovorov. Košarkar tajvansko-kitajskega porekla je s svojimi igrami v dresu New York Knicks obnorel vse ljubitelje oranžne žoge in tudi stavniške mojstre na Tajvanu.

Onstran in tostran Atlantika osrednja tema zanimanja košarkarske javnosti še vedno ostaja Jeremy Lin, nova senzacija v severnoameriški košarkarski ligi NBA. Triindvajsetletni košarkar tajvansko-kitajskega porekla je kot supernova zablestel na košarkarskem ozvezdju, ko je poskrbel za zadnje uspehe moštva New York Knicks.

Športni komentatorji na drugi strani Atlantika so za košarkarski fenomen, ki je obnorel cel svet, skovali tudi nov angleški izraz. Za navdušenje in manijo, povezano s košarkarjem, so skovali v slovenščino neprevedljivo skovanko Linsanity (priimek košarkarja in izraz za blaznost, angleško 'insanity'). Sin tajvanskih izseljencev v ZDA in diplomant Harvarda je bil še nedavno skoraj popolni neznanec. Po sedmih zaporednih tekmah s prek 20 točkami, ki so vodile v sedem zmag New York Knicks, je 23-letnik zablestel kot nov košarkarski zvezdnik.

Svojo priložnost bo dobil tudi v sklopu spektakla prihodnji teden ob tekmi vseh zvezd lige NBA v Orlandu. Lin bo igral v košarkarskem izzivu mladih zvezdnikov (Rising Stars Challenge). Na zdaj zelo znanega rojaka so ponosni tudi v domovini njegovih staršev Tajvanu. V tamkajšnjem okraju Changhua, iz katerega izhajajo Linovi starši, so se odločili Linu podeliti naziv častnega občana. "Lin je ponesel slavo Changhuaja po svetu in je ponos Tajvana," je v obrazložitvi pojasnil tamkajšnji lokalni veljak.

V Tajvanu ter tudi na kopnem na Kitajskem je liga NBA dobila nov val priljubljenosti. Številna tajvanska podjetja zdaj želijo čim prej unovčiti veliko priljubljenost športnika. Po njem so začeli poimenovati športne pijače, porast vplačil pa je doživela tudi tajvanska športna loterija, ko Tajvanci kot nori vplačujejo stave na zmago New York Knicks.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.