Šport > Košarka
18 ogledov

Lisac: "Divje navijače težko nadzirati!"

Roman Lisac ne verjame, da je sodnik košarkarju Partizana dejal, naj ne skrbi, k Žurnal24 main
Številčna skupina navijačev Partizana je v četrtek navijala povsem ob igrišču. Kako so lahko črno-beli zasedli mesta, ki jim niso bila namenjena? Situacijo je za Žurnal pojasnil direktor lige Roman Lisac.

Navijači Partizana so na četrtkovi finalni tekmi na lastno pest zasedli tribuno za klopjo svojega kluba. Kaj se je dogajalo v Stožicah?
Takole bom rekel – definitivno je v času interneta težko nadzirati, kje bo kdo sedel. Pripravili smo sektor v tretjem nivoju, ki je bil na nasprotni strani od navijačev Olimpije. Za ta sektor je bilo prodanih tudi ogromno kart. Prireditev je varoval Sintal, torej dobro podjetje, ne vem, koga boljšega bi še lahko najeli za kaj takega. Očitno pa je, da svojega dela niso najboljše opravili, saj so navijači iz tretjega nivoja lahko prišli na ta nivo (za klop Partizana, op. a.). 

Mi smo kot organizatorji naredili vse. Ne moremo stati na vratih in vsakemu pregledovati karto; za to so tam ljudje, ki so za to plačani.
Roman Lisac, direktor lige NLB

Ste skušali kaj storiti že med samo tekmo?
Ko gre za malce bolj "divje" navijače, je na koncu najbolj učinkovito, da jih imaš pod nadzorom pač tam, kjer so. Če bi kdorkoli želel ukrepati kako drugače ... Varnostniki sami ne morejo narediti ničesar, če bi posredovala policija, pa bi lahko prišlo do težav, za katere ne moremo reči, kako bi se razvile naprej. Lahko bi prišlo tudi do škode. Nam je seveda žal, saj so gotovo kar nekaj sedežev zasedli ljudem, ki so morali zato svoja mesta poiskati drugod po dvorani. Mislim, da je na koncu policija naredila, kar je lahko. Popolnoma jih je ogradila in jih imela pod nadzorom, tudi sami pa ste lahko videli, da ni prišlo do nobenega incidenta. Saj veste – ko pri takšnih navijačih začneš s kakršnimikoli posegi, je to lahko na koncu celo kontraproduktivno. Lahko bi prišlo do marsičesa, tudi poškodovanja dvorane ali česa drugega. To je zelo delikatna zadeva. Zdaj je lahko biti pameten, toda to je posel tistih, ki so skrbeli za varnost. Mi smo kot organizatorji naredili vse. Ne moremo stati na vratih in vsakemu pregledovati karto; za to so tam ljudje, ki so za to plačani.

Boste zahtevali kakšna pojasnila od organizatorjev, varnostnih služb ...?
Ne. Kar je bilo, je bilo. To je lahko tudi dobra izkušnja za naprej. Ni enostavno. Poglejte, pred vrati je evropsko prvenstvo, kjer bi prav tako lahko prišli navijači takega tipa in bi prav tako nastal problem. To je potrebno izkoristiti vsaj kot izkušnjo za pripravo na takšne tekme, za katere se bo treba popolnoma drugače organizirati. Navijači Olimpije so navijači Olimpije. Oni gredo na svoja mesta, drugi ljudje gredo na svoja mesta in to je to. Če pa so tu še navijači druge ekipe, je zadevo mnogo težje nadzirati.

Narediti želimo prvo ligo v Evropi, takoj za Evroligo. Trenutno je to druga liga za Evroligo, a mislim, da bi lahko bila boljša. Edini problem, ki ga ima ta prostor, je ekonomija.
Roman Lisac

Četrtkovim dogodkom navkljub – kako bi potegnili črto pod celotno sezono lige NLB? Kje so bili plusi in minusi, ste, gledano v celoti, zadovoljni?
Vsi skupaj smo lahko absolutno zadovoljni. Gledano seveda s stališča slovenskega prostora. In Krka in vse ostalo, vse je "okej" ... Verjetno je marsikomu ostal grenak priokus po finalni tekmi, toda saj veste – poznavalcev je na vsakem vogalu veliko. Kakšno je bilo sojenje in kakšno ni bilo sojenje, kako je bila izgubljena ena žoga in kako druga. Tega ne bi komentiral, saj so za to pristojni drugi ljudje.

Kaj pa s stališča samega tekmovanja? Napreduje?
Mislim, da se je pokazalo, da je to velik "event", prava liga. Vsi vedo, da je to to. Ta diamant je treba samo še izpiliti. V vseh pogledih. Tako v ligi kot pri klubih, saj se je videlo, kaj je bilo dobro in kaj ne, kaj se da še popraviti. Narediti želimo prvo ligo v Evropi, takoj za Evroligo. Trenutno je to druga liga za Evroligo, a mislim, da bi lahko bila boljša. Edini problem, ki ga ima ta prostor, je ekonomija.

To bi se lahko hitro spremenilo. Maccabi se resno ogreva, da bi se spet pridružil tekmovanju. Kako daleč ste s pogajanji?
Zelo daleč. Marsikdo ni verjel, da je to res, a pokazalo se je drugače. V Ljubljani sta bila lastnik in generalni direktor Maccabija, ki je tudi javno na televiziji povedal, da so zelo blizu odločitve. Med tem finalnim turnirjem smo dali na mizo vse ponudbe – kaj, kako, kdo. Predebatirali smo vse možnosti in analizirali, kaj bi tekmovanju prinesel Maccabi, tako pozitivne kot negativne, tudi ekonomske stvari, "imidž" stvari ... Na drugi strani so Makedonci, ki spet prinesejo nekaj pozitivnega in nekaj negativnega. Videli bomo, kaj je najboljše za to ligo in ta prostor.

Gotovo pa gre za priznanje, da se klub kova Maccabi spet zanima za ligo NLB?
Absolutno, absolutno! Poglejte, mi se ne pogovarjamo več o enem letu, ampak o stalnici. Naš osnovni pogoj je, da se oni pri sebi "preštejejo" in spoznajo, če so pri nas sposobni ostati dolgoročno. Absolutno.

Kako pomembno je vprašanje dolgih potovanj v in iz Izraela?
Za nas to ni tako velik problem, ampak bolj zanje. Za nas ni problem, saj bi denimo Olimpija v celem letu v sklopu lige NLB tja potovala samo enkrat. Avion do Tel-Aviva enkrat na sezono ni nek hud napor. Oni bi to morali opraviti vsakih 14 dni. Ta gostovanja bi vezali na Evroligo, ko bi gostovali v Evropi, bi tekmo odigrali še pri nas. Gre za velik napor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.