Šport > Košarka
20 ogledov

Ljubili jih boste ali sovražili

Bo igro Heatov vodi Spoelstra ali bo stvari v svoje roke vzel James? (Foto: Reut Žurnal24 main
Največ udeležencev v končnici bo dala jugovzhodna divizija vzhodne konference: Heat, Magic, Hawks in Bobcats. Le Wizards se zdijo daleč od raja. V središču pozornosti bodo ljubljeni ali osovraženi Heati.

Preberite še, kaj napovedujemo ekipam atlantske in centralne divizije. Jutri bomo na zurnal24.si v precep vzeli mlade, talentirane košarkarje Thunderja.

Atlanta Hawks (lani 53 zmag in 29 porazov, poraz 0-4 v polfinalu konference)
Ekipa počasi in z malo pozornosti širše javnosti gradi dobro moštvo. Zmaga, ki so jo dosegli to poletje, je podaljšanje pogodbe s svojim najboljšim košarkarjem Joejem Johnsonom, a po drugi strani v svojo sredino niso pripeljali vidnejših okrepitev – ob 120-milijonski pogodbi za Johnsona pač ne ostane več veliko denarja, pa tudi sicer ekipa ni najbolj zaželena destinacija igralcev najvišjega ranga. Veliko obeta izbor v prvem krogu nabora, branilec Jordan Crawford. Ob Johnsonu bodo igro nosili še izkušeni organizator igre Mike Bibby, krilni center Al Harford, ki zdaj že ima nekaj več izkušenj, ter krilo Josh Smith. Če želijo v končnici doseči kaj več, bodo morali igrati bolje kot lani proti Orlando Magicom.
Naša napoved: prvo kolo končnice
Predvidena prva peterka: Mike Bibby, Joe Johnson, Jordan Crawford, Josh Smith in Al Horford

Charlotte Bobcats (lani 44-38, poraz 0-4 v prvem kolu končnice)
Končno so prišli v končnico, a nato hitro spakirali kovčke. Ekipa trenerja Larryja Browna in lastnika enega in edinega Michaela Jordana na pobudo slednjega letos stavi na centra Kwameja Browna. Prvega izbora na naboru leta 2001 so se v minulih sezonah odkrižale številne ekipe, Jordan pa meni, da še lahko upraviči prvi izbor na naboru. Tvegana poteza. Zamenjal bo ameriškega reprezentanta Tysona Chandlerja, če mu ne uspe, pa so v klub pripeljali še veterana Ericka Dampierja. Ob centru so šibki še na mestu organizatorja igre: Raymond Felton je odšel, novinec DJ Augustine obeta, a težko je verjeti, da bo začenjal že od prve tekme naprej. Breme zmag bodo še naprej nosili Stephen Jackson, Tyrus Thomas, Boris Diaw in predvsem atraktivni Gerald Wallace. Zdi se, da bodo z New York Knicks v bitki za osmo mesto Vzhoda, ki kot zadnje vodi v končnici.
Naša napoved: bitka za končnico
Predvidena prva peterka: DJ Augustine, Stephen Jackson, Boris Diaw, Garald Wallace, Kwame Brown

Miami Heat (lani 47-35, poraz 1-4 v prvem kolu končnice)
Ekipa, o kateri se bo največ govorilo. Ekipa, ki jo boste ljubili ali sovražili (beri: bali, če ste navijač Magicov, Boston Celticsov, Los Angeles Lakersov ...). Zmagovalci poletja – dobili so LeBrona Jamesa, Chrisa Bosha in Zydrunasa Ilgauskasa ter obdržali nosilca franšize v minulih sezonah Dwyana Wada. Ob slednjem je od lanskih vidnejših igralcev ostal le še Udonis Haslem. Brez uigranega jedra? Nič zato, tudi Celticsom je pred tremi leti čez noč uspelo povsem novo ekipo spremeniti v šampionsko. Bodo trije zvezdniki najvišjega ranga lahko igrali skupaj in za ekipo? Vsekakor. Prav vsakemu od njih je prstan pomembnejši od lastne statistike. Kje so njihove šibke točke? Morda Zydrunas na mestu centra, a saj bo v napadu pod košem točke dosegal Bosh. Izkušeni organizator igre Mike Miller bo moral hitro pokazati, da še zna voditi igro. In še največji minus (pa čeprav mu Pat Riley povsem zaupa) – mladi, neizkušeni trener Erick Spoelstra. Sprašujemo se, ali ima avtoriteto ali pa bodo "trenerji" James, Wade in Bosh. Ob številnih okrepitvah je jasno, da so mnogi vrhunski igralci odšli. Če odhod Jermaina O'Neala še nekako razumemo, pa toliko težje, da so se brez pomislekov znebili Michaela Beasleyja. Njihov drugi izbor na naboru leta 2008 bo v svoji tretji sezoni v ligi NBA dokončno zasijal – očitno v dresu Minnesote Timberwolvesov.
Naša napoved: vsaj finale konference
Predvidena prva peterka: Mike Miller, Dwyane Wade, LeBron James, Chris Bosh in Zydrunas Ilgauskas

Orlando Magic (lani 59-23, poraz 2-4 v finalu konference)
V zadnjih sezonah šibki vzhodni konferenci jim z najbolj dominantnim centrom Dwightom Howardom ni bilo težko nizati zmago za zmago in se v končnici prebiti do predlani finala in lani finala konference. A letos Vzhod ne bo več tako lahek, ne le da je več močnejših tekmecev, ti imajo tudi več kakovostnejših igralcev v prvi peterki (Celtics, Heat, Chicago Bulls, Hawks, Milwaukee Bucks). Največji minus ekipe je toplo-hladna igra strelcev z razdalje: Vince Carter, Rashard Lewis, J. J. Redick. Imajo zanesljivega (upajo lahko, da tudi zdravega) organizatorja igre Jameerja Nelsona. Točke, ki jim jih je v predlanski sezoni prinašal Hedu Turkoglu, bo letos zanje poskušal dosegati Quentin Richardson, njihova najvidnejša okrepitev. Letos so izgubili Matta Barnesa, a kot zapisano, jedro ekipe so ohranili. Zdi se, da je korak naprej letos utopija.
Naša napoved: vsaj prvo kolo končnice
Predvidena prva peterka: Jameer Nelson, Vince Carter, Quentin Richardson, Rashard Lewis, Dwight Howard

Washington Wizards (lani 26-56 in brez končnice)
V zadnjih sezonah njihov prvi zvezdnik zdaj to ni več. Gilbert Arenas se je najprej mučil s poškodbami. Ko se je le vrnil, pa je v slačilnico prinesel orožje in zato parket zamenjal za sodno dvorano. Po suspenzu se sicer vrača, a ekipa iz ameriške prestolnice je imela prvi izbor na naboru. Izbrali so supernadarjenega branilca Johna Walla. Ego proti talentu. Se bosta razumela? Čeprav sta oba v prvi vrsti organizatorja igre, bosta na začetku sezone skupaj začenjala v prvi peterki. Na klopi imajo še enega dobrega branilca Kirka Hinricha, ki so se mu odpovedali Bulls.  Odmevnejša okrepitev je drugi Kitajec v ligi NBA – krilo Yi Jianlian je prišel iz New Jersey Netsov. Šibkejši so pod košem – Andray Blatche in JaVale McGee še nista igralca najvišjega ranga. Trener Flip Saunders je pred nekaj leti z Detroit Pistons dokazal, da zna ustvariti šampionsko ekipo, in zdi se, da jo v Washingtonu končno začenjajo graditi.
Naša napoved: kakšna zmaga več kot lani
Predvidena prva peterka: Gilbert Arenas, John Wall, Yi Jianlian, Andray Blatche in JaVale McGee

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.