Šport > Košarka
12 ogledov

Lukšič: "Dobička z EP ne bi bilo!"

Lukšič se je pred meseci takole pozdravljal z Iztokom Remsom. (Foto: KZS/www.ale Žurnal24 main
Visoka kotizacija za organizacijo evropskega prvenstva v košarki bi pomenila, da Slovenija z Eurobasketom 2013 ne bi imela dobička. Tako je na današnji novinarski konferenci opozoril minister Igor Lukšič.
Država mora imeti toliko nacionalnega ponosa, da enostavno ne more pristati na pogoje, kjer se plača dvakrat in še nekajkrat več kotizacije v razmerah, ko je enostavno nemogoče z organizacijo priti skozi vsaj brez izgube.
Igor Lukšič

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je na današnji novinarski konferenci opozoril na velike stroške organizacije evropskega prvenstva v košarki. Dejal je, da je imela Poljska z organizacijo lanskega evropskega prvenstva približno devet milijonov evrov stroškov, Slovenija pa bi jih imela leta 2013 še veliko več zaradi višje kotizacije.

Mednarodna košarkarska zveza Fiba Europe je v izhodišču predpisala 8,8 milijona evrov samo za plačilo kotizacije, kar je po Lukšičevem mnenju nesprejemljivo predvsem zato, ker je Poljska za kotizacijo plačala približno tri milijone evrov. V neformalnih pogajanjih je bila sicer po Lukšičevih besedah izpogajana kotizacija v višini 6,5 milijona, vendar je ta po njegovem mnenju še vedno previsoka. 

"Država mora imeti toliko nacionalnega ponosa, da enostavno ne more pristati na pogoje, kjer se plača dvakrat in še nekajkrat več kotizacije v razmerah, ko je enostavno nemogoče z organizacijo priti skozi vsaj brez izgube," je poudaril Lukšič, potem ko se je na ministrski konferenci v Bruslju pogovoril s poljskim kolegom Adamom Gierszem.

Pojasnil je, da so imeli Poljaki devet milijonov evrov stroškov in deset milijonov prihodkov, poljska košarkaška zveza pa je tako imela milijon dobička. V našem primeru bi predvideni stroški znašali 14 milijonov evrov, dobička pa najbrž ne bi imeli, meni Lukšič. Dejal je, da je na evropskem prvenstvu na Poljskem sodelovalo 16 ekip, leta 2013 pa bi v Sloveniji sodelovalo 24 ekip, kar bi še bistveno povečalo stroške organizatorjev, ne pa tudi prihodkov.

Vlada se je sicer seznanila z informacijo o predlogu Košarkarske zveze Slovenije za organizacijo evropskega prvenstva v košarki leta 2013 v Sloveniji. Ministra za šolstvo in šport je zadolžila, naj vnovič prouči, preveri in uskladi vse podatke in številke, potrebne za odločanje vlade, vlada pa bo na podlagi njegovega predloga dokončni sklep o soglasju k morebitnemu financiranju evropskega prvenstva v košarki sprejela na četrtkovi seji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.