Šport > Košarka
23 ogledov

Magica ustavil HIV in ne nasprotniki

magic johson lakers 2006 EPA
Prvi izbor na naboru za ligo NBA. Trikrat najbolj koristen igralec (MVP) rednega dela sezone in trikrat MVP finala. S klubom Los Angeles Lakers petkrat prvak. Na tekmi All-Star je zaigral 12-krat. Po mnenju mnogih najboljši branilec vseh časov je kariero zaradi virusa HIV sklenil leta 1991. Danes, 14. avgusta, praznuje svoj 52. rojstni dan.

Magic je rojen

Earvin Johnson mlajši prihaja iz revne družine iz Michigana in tako je kot najstnik opravljal več priložnostih del, da je devetčlanski družini pomagal do kruha. A njegova ljubezen je bila košarka. Talent je razvil na srednji šoli Everett, kjer je s soigralci leta 1977 osvojil prvenstvo. Le redki v tistih letih so tako dobro obvladali žogo in s podajo vselej znali najti pravega soigralca, zato se je Earvina oprijel vzdevek Magic. Univerzitetna leta je preživel na Michigan State University. V drugi sezoni so osvojili NCAA, in to proti Indiana State University, za katero je igral Larry Bird. Magic je bil izbran za MVP finala.

V NBA zvezda od prvega dne

Leta 1979 so Los Angeles Lakers na naboru kot prvega izbrali prav Magica Johnsona. Ne le, da je presegal visoka pričakovanja, že v prvi sezoni se je uvrstil med najbolj priljubljene košarkarje v ligi. Bil je prvi novinec, ki je začel tekmo All-Star. A to je bil šele začetek. Prebili so se do finala in v njem premagali Philadelphio 76ers. Pri 21 letih je Johnson postal najmlajši MVP finala v zgodovini.

Ni važno, kako dober je bil Magic, trener Paul Westhead je v naslednji sezoni napad osnoval okrog centra Kareema Abdula-Jabbarja. Sprememba Johnsonu ni bila všeč in želel je zapustiti klub. Lakers si niso smeli privoščiti, da bi izgubili takega talenta in tako so raje odpustili Westheada ter za novega glavnega trenerja imenovali Pata Rileyja. Pod njegovim vodstvom je Magic dokončno zasijal. Postal je najboljši in najbolj raznovrsten igralec v ligi. Takoj so osvojili drugi naslov. Sledila je era rivalstva s klubom Boston Celtics. Še več: Magic je obudil rivalstvo s kolidža z Birdom, ki je igral za Boston. Lakersom je uspelo šampionski prstan osvojiti v sezonah 1985, 1987 in 1988. Najlepše Magicove akcije v končnicah poglejmo v naslednjem videu.



HIV in konec kariere

Pri 32 letih (leta 1991), na vrhuncu kariere, so mu zdravniki ob rednem pregledu odkrili virus HIV. Bil je šokiran, saj je mislil, da lahko HIV dobijo le homoseksualci. Priznal je, da je pogosto menjal spolne partnerice in se užitkom predajal brez zaščite. Na pobudo zdravnikov je takoj sklenil kariero, začel jemati vrsto zdravil, da se virus ne bi razvil v aids in življenje posvetil ozaveščanju o varni spolnosti in bolezni. "Mislimo, da se to lahko zgodi le gejem in da se nam ne bo. A tukaj sem. Lahko se zgodi komurkoli, tudi Magicu," je dejal takrat.


Poskušal se je vrniti

Leta 1992 je Magic zaigral na tekmi All-Star, dal 25 točk in bil izbran za MVP. Tisto poletje je odšel v Barcelono na olimpijske igre. Zaradi težav s kolenom za dream team, ki je osvojil zlato kolajno, ni veliko igral. Jeseni se je želel vrniti v NBA, a si je po petih pripravljalnih tekmah premislil. Ostal je povezan z Lakersi. Kupil je delež v ekipi, postal podpredsednik in ob koncu sezone leta 1993 za kratek čas prevzel mesto trenerja. Leta 1996 se je še zadnjič poskušal vrniti, a po 32 tekmah dokončno rekel adijo košarki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.