Šport > Košarka
19 ogledov

"Magnifique" Parker udaril prvi: LeBron le gledal

Duncan Parker Ginobili Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale prva tek
1/22
EPA
Otvoritev velikega finala lige NBA je s fantastično predstavo v zadnji četrtini zaznamoval francoski organizator igre Tony Parker, ki je zadal prvi udarec Miami Heat in prinesel prvi "brejk" San Antonio Spurs na Floridi (92:88).

Miami Heat so ob koncu tretje četrtine vodili za tri (72:69), a so San Antonio Spurs branilce naslova na njihovem parketu nadigrali v zadnjem delu tekme (23:16), ko je Tony Parker tudi zapečatil zmago z izjemnim košem v dobesedno zadnjem trenutku.

Parker je ob dveh točkah naskoka v zaključnem napadu San Antonia prodrl pod koš, kjer se je soočil z grozečo postavo LeBrona Jamesa in padel na kolena, a ne zato, da bi se poklonil "kralju", temveč le zaradi trenutka nezbranosti, po katerem se je bliskovito hitro pobral in od table zadel v skoku za odločilno prednost 5,2 sekunde pred koncem.

"Imeli smo veliko sreče. Izgledalo je, da smo jo dvakrat ali trikrat izgubili ... Ampak smo jo zadržali," je po tekmi povedal trener zmagovalnega moštva Gregg Popovich. "Spet jo je spravil pod nadzor in jo spravil na obroč. To je bila izvrstna predstava Tonyja."

Spet ta San Antonio ...

Parker je bil z 21 točkami in šestimi podajami najboljši posameznik obračuna, medtem ko je najkoristnejši igralec rednega dela sezone (MVP) James ostal le pri 18 točkah, svojem najnižjem izkupičku v letošnji končnici. To bo gotovo prebudilo nekaj slabih spominov na ostroge, proti katerim je James pred šestimi leti še kot član Cleveland Cavaliers izgubil prvi veliki finale kariere.

Prvi zvezdnik lige je v drugem polčasu prispeval vsega osem točk, medtem ko so Spurs še v petem finalu v zgodovini franšize ohranili svoj izjemen stoodstotni niz otvoritvenih zmag. Miami je tako že na prvi tekmi izgubil prednost domačega igrišča, po "breaku" Teksačanov pa bo naslednji obračun na južni Floridi na sporedu v nedeljo.

Green Ginobili Miami Heat San Antonio Spurs NBA končnica finale prva tekma | Avtor: EPA EPA
Tim Duncan, ki lovi že svoj peti šampionski prstan na jugu države, je tekmo zaključil z 20 točkami, 14 skoki in štirimi podajami. Miami je sicer vodil večji del tekme, toda San Antonio (v celotni tekmi so varovanci Popovicha izgubili vsega štiri žoge) je v zadnji četrtini s prostima metoma Parkerja povedel s 77:76.

Wade: "Izgledali kot ekipa, ki je odigrala sedem tekem"

Stari znanec ljubljanskega občinstva Danny Green je s trojko dobri dve minuti pred koncem povišal že na 88:81, Miami pa je v igri obdržal neizprosni Ray Allen. Toda po dveh prostih metih Duncana je Chris Bosh zgrešil ključni met za tri točke, svojega četrtega v štirih poskusih, kljub težko pričakovanima točkama Jamesa pa je na koncu odločil Parkerjev trenutek navdiha.

Dwyane Wade je po tekmi menil, da je bila glavni razlog za poraz utrujenost, ki jo je s soigralci čutil po napornih sedmih tekmah v konferenčnem finalu z Indiana Pacers. Spurs so z Memphis Grizzlies opravili v vsega štirih obračunih in imeli pred sedmo tekmo branilcev naslova za seboj že teden dni počitka, čeprav je večna debata "rust v rest" (rja proti počitku, op. a.) o tem, če je boljši počitek ali veliko tekem, še vedno nerešena.

"Menim, da smo bili malce utrujeni, vsaj ko sem v zadnji četrtini pogledal naokoli, res," je po tekmi dejal Wade. "Izgledali smo kot ekipa, ki je odigrala sedem tekem. Mislim, da nam je uspelo nekaj metov, kakršne smo si želeli, ampak na trenutke smo bili tudi nepazljivi. Predali smo jim tekmo. Celo tekmo smo opravljali dober posel, ampak pet izgubljenih žog v zadnji četrtini ti ne prinese zmage, še posebej v finalu. Naslednjič bomo bolj pripravljeni in upam, da bomo v zadnji četrtini sprejemali boljše odločitve."

Liga NBA, finale, prva tekma:

Miami Heat : San Antonio Spurs 88:92 (24:23, 28:26, 20:20, 16:23) /0:1/
James 18 točk, 18 skokov in 10 podaj, Wade 17; Parker 21, Duncan 20 in 14 sk., Ginobili 13

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na štiri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.