Šport > Košarka
101 ogledov

Mahorič zaradi odvetnika ob dolg

Tomo Mahorič je podpisal novo pogodbo s Cremono. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Tomo Mahorič v tej sezoni uspešno vodi Cremono. Manj prijetna je zanj zgodba o šestletnem boju na sodišču, ki ga je bil z nekdanjim klubom. Pri Olimpiji so zaradi malomarnosti njegovega odvetnika dobili bitko.
V tej zadevi (dolg Olimpije, op. a.) se je zame zgodila zelo neprijetna reč. Odvetnik, ki me je zastopal, je za en dan zamudil s pritožbo na zadnjo sodbo in vse skupaj je tako padlo v vodo.
Tomo Mahorič

Kako ste zadovoljni s sezono v Italiji in Cremono?
V bistvu sem zelo zadovoljen s klubom. Zelo se trudijo in želijo napredovati. V ekipi je prijetno trenirati, imamo pa tudi dovolj kakovosti. Edina težava je morda v tem, da imamo kakšno zmago premalo. To je davek tega, da smo nekoliko manjši klub, imeli pa smo tudi kar nekaj smole. Drugače je vse v redu.

Trenutno ste 12. v italijanskem prvenstvu, a vas od petega mesta loči le ena zmaga ...
Liga je izjemno izenačena, sami pa bi lahko imeli tudi tri zmage več. Vse naše zmage so višje od 10 točk. So prepričljive, nekaj porazov pa je bilo res nesrečnih. V Bologni smo tako izgubili po treh podaljških, s Cantujem in Sieno, ki sta na samem vrhu lestvice, pa smo po dvakrat izgubili v zadnji minuti. Še kakšna tekma bi se našla.

Za vašo ekipo igra tudi Marko Milič. Z njim ste najbrž zadovoljni?
Seveda. Marko je kapetan ekipe. Igra zelo konstantno, vseskozi se trudi. Na sezono se je ustrezno pripravil, in to je bilo bistveno pri tem, da je izkoristil svoje znanje in potencial. Ima zelo dobro sezono, je motiviran, svoj posel pa opravlja odlično.

Se kdaj pogovarjata tudi o slovenski košarki?
Sem in tja kakšno rečeva tudi na to temo in kaj pokomentirava. Vendar se več pogovarjava o rečeh v našem klubu.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Italiji je zelo težko uspeti kot tuji strokovnjak ...
Ko sem prišel v Cremono, je bil v drugih klubih prve in druge lige edini tujec Jasmin Repeša. Pa še njega imajo bolj kot ne za svojega, saj je v Italiji deloval že vrsto let. Tu je zelo močan sindikat. Sistem in pogoji ti večinoma onemogočajo priti zraven med te trenerje. Zato je še toliko večji dosežek, če ti uspe voditi katero izmed ekip. Prav zato imamo kar nekaj težav. Tudi pri rezultatih se pozna, ker so v klubu vzeli tujca. Niso vsi zadovoljni s tem. Tu ne mislim na Cremono, ampak na nekatere može v košarkarski zvezi. 

V najmočnejšo italijansko ligo se je prebil tudi Sašo Filipovski, ki vodi rimsko Lottomatico. Ali imata stike?
Nekajkrat sva se slišala. Oba sva zelo zadovoljna, da lahko delava v Italiji. Zlasti, ker imajo klubi z območja jadranske lige veliko težav, predvsem finančnih. Tu se da delati normalno, vse je bolj urejeno, čeprav vladajo nekatere zakonitosti, ki jih ne moreš obiti. 

Kakšne so te zakonitosti?
Imajo svoja pravila igre. Igra se nekoliko drugačna košarka, cenijo nekatere druge reči. Gre za same dobre ekipe, vsaka ima pet ali šest odličnih tujcev. Večina jih je igrala ali pa lahko igra v Evroligi.  

Koliko se vam pozna, da imate precej manjši proračun kot največji italijanski klubi?
Zelo. Razlika je zelo velika. Cremona na tem področju spada med manjše klube, vendar je reden plačnik. To sicer ne velja niti za klube s precej večjim proračunom. Pri mnogih zamujajo z izplačili. 

Kako pa je s tistim dolgom Olimpije do vas?
V tej zadevi se je zame zgodila zelo neprijetna reč. Odvetnik, ki me je zastopal, je za en dan zamudil s pritožbo na zadnjo sodbo in vse skupaj je tako padlo v vodo. 

Šlo je za veliko vsoto. Če se ne motim, za okoli 160 tisoč evrov ...
Še sam več ne vem, koliko je zneslo z obrestmi. Šlo je za ogromno denarja, a od tega zdaj ne bom videl nič. Vsa reč je zdaj zastarala. Šlo je za tehnično napako, pravzaprav za malomarnost odvetnika.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Je pa verjetno odvetnik ob vašem večletnem pravdanju kar nekaj tudi zaslužil?
Bom videl, kaj lahko naredim v tem primeru. A težko, da bi se vsa reč dobro končala zame. Bomo videli. 

Selektor Božidar Maljković je omenjal, da se bo pogovoril z večino slovenskih trenerjev. Je bilo kaj stikov s te strani?
Ne.

Kaj lahko Slovenija doseže na evropskem prvenstvu (EP) v Litvi?
Ne vem. Predvsem zato, ker ne vem, kakšna sploh bo. Tudi še ni jasno, kako močne bodo druge izbrane vrste. Zdaj je še malce prezgodaj. Šele tik pred prvenstvom, ko bodo reprezentance že sestavljene, bo mogoče kaj napovedati. Pa še takrat so možna velika presenečenja.

Možnosti so še odprte, a upam, da bom imel kakšen klub, v tem primeru pa sodelovanje z reprezentanco odpade. Ni možno delovati na dveh straneh.
Tomo Mahorič

Čez dve leti bo EP v Sloveniji ...
To je velik projekt, ki bo potegnil še nekaj reči zraven. Vsekakor bo zaradi tega lažje sestaviti reprezentanco. Cilji bodo verjetno zelo visoki. Verjamem tudi, da je Slovenija lahko zelo dober organizator. Košarka je pri nas zelo priljubljena in prvenstvo vsekakor lahko uspe tudi po organizacijski plati.

Delovali ste že kot pomočnik selektorja. Bi vas to zanimalo tudi zdaj, če bi vas povabili?
Na to je zdaj težko odgovoriti. Nobenih kontaktov ni bilo. Je pa to težko izvedljivo. Če delaš v klubu, ne moreš tudi v reprezentanci. Termini se pokrivajo. Sicer ne vem, ali še bom v Cremoni, ker mi poteče pogodba. Možnosti so še odprte, a upam, da bom imel kakšen klub, v tem primeru pa sodelovanje z reprezentanco odpade. Ni možno delovati na dveh straneh.

Pa imate občutek, da so vodilni možje v Cremoni zadovoljni z vami?
Seveda. Želijo si, da bi ostal. A sam želim najprej končati sezono in potem odločati, kako naprej.

Imate že kakšne druge ponudbe?
Ne. Ponudb ne, je pa nekaj zanimanja. A sem osredotočen na Cremono in zaključek sezone.

Do zaključka je še pet kol ...
Želimo se uvrstiti med osem najboljših, ki bodo zaigrali tudi v končnici. Koliko je to realno, bomo še videli. Nekajkrat smo že bili blizu, a nam ni uspelo dobiti ključnih tekem. Še vedno so možnosti, verjetno pa bodo pri uvrstitvah nastali tudi razni krogi ekip in zapletene kombinacije. Težko bi kdorkoli kaj napovedal. Še vedno bomo šli iz tekme v tekmo. Razpored je za nas dokaj normalen, trikrat bomo igrali doma, dvakrat v gosteh. Treba pa bo tudi kaj zmagati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.